Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | Evlat ile terörist arasında: Evlatlarını bekliyorlardı, çatışmalarda öldürüldüğü haberini...

ÖZEL HABER | Evlat ile terörist arasında: Evlatlarını bekliyorlardı, çatışmalarda öldürüldüğü haberini aldılar

Diyarbakır’da çocukları PKK’da olan ailelerin HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde devam eden eylemi 1000 günü geride bıraktı. Bugüne kadar oturma eylemine katılan 35 aile evlatlarına kavuştu. O kavuşma anları aralarında devletin resmi ajansı ve televizyonunun da olduğu medyada haber oldu. Ama bütün aileler bu kadar şanslı değildi. Dağtekin, Gürtürk ve Elhaman aileleri aynı medyadan çocuklarının çatışmalarda öldürüldüğünü öğrendi. Bazıları sessizce eylemden ayrıldı, bazıları çocuklarının ölüm haberine inanmıyor ve oturma eylemine katılmaya devam ediyor.

Çocukları PKK’da olan ailelerin 3 Eylül 2019’da HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde başlattığı “evlat nöbeti” adı verilen oturma eylemi 1000 günü geride bıraktı.

Oturma eyleminin 1000 günü aşkın geçmişinde toplam 301 aile, PKK tarafından kandırılarak dağa götürüldüğünü söylediği çocuklarına kavuşabilmek için “evlat nöbetine” katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da aralarında bulunduğu birçok devlet ve hükümet yetkilisi, HDP’nin il başkanlığı önünde süren eylemi ziyaret etti, destek açıklamaları yaptı.




Eylemin 1000. gününde Erdoğan, Soylu’nun cep telefonundan “evlat nöbeti” tutanlara hitap ediyor

Eylemin başlamasından bugüne geçen sürede eyleme katılan 301 aileden 35’i çocuklarına kavuştu. Aileler, PKK’dan ayrılan çocuklarıyla yıllardan sonra emniyetin binalarında kucaklaştı. Anadolu Ajansı, ailelerin kavuşmalarını; PKK’dan ayrılan çocuklarının yüzleri görülmeyecek şekilde çekilmiş fotoğraflarla yayımladı

Çocuklarına kavuşan ailelerin sevinçleri ile oturma eylemine katılan ailelerin PKK’ya lanet eden açıklamaları, HDP ve bazen diğer muhalefet partilerine olan tepkileri basında her zaman geniş yer aldı.

Ancak 1000 günü aşan oturma eyleminin basında pek yer almayan, gözden kaçan bir tarafı da var. Bu oturma eylemine katılan ailelerden bazıları, PKK’dan ayrılan çocuklarına sağ salim bir şekilde kavuşan aileler kadar şanslı olamadı.

Bazı aileler, çocuklarının TSK ile çıkan çatışmalarda öldüğü haberini aldı.

O ailelerden biri Siirtli Dağtekin ailesiydi.

Anadolu Ajansı, 24 Ocak 2020 tarihli haberinde Asiye Dağtekin ve eşi Aydın Dağtekin’in 5 yıldır haber alamadıkları oğulları Sedat Dağtekin için eyleme katıldıklarını “Diyarbakır annelerinin oturma eylemine bir aile daha katıldı” diye duyurdu.

Haberde, ailesinin Sedat Dağtekin’in 2015’te o dönemki BDP’li (Barış ve Demokrasi Partisi) Siirt Belediyesi’nde staj yaparken dağa kaçırıldığını belirttiği ve Asiye Dağtekin’in şu sözleri yer alıyordu:

“Oğlumu ne yaptılar? Oğlumu istiyorum. Oğlumu bana versinler. 5 yıldır oğlumdan hiçbir haber alamadım. Allah’a inanıyorum, inşallah herkes evladına kavuşacak ben de oğluma kavuşacağım.

Oğlumu belediyeden istiyorum. Hakkınız yok. Çocuklara günah değil mi? Ben oğlumu almadan buradan gitmeyeceğim. Oğlumu vermeyenler karşıma gelsin, ben korkmuyorsam onlar da korkmasın buraya gelsin.”

https://www.aa.com.tr/tr/diyarbakir-annelerinin-evlat-nobeti/diyarbakir-annelerinin-oturma-eylemine-bir-aile-daha-katildi-/1712545

Geçtiğimiz 1 Mart’ta Yeni Şafak, baba Aydın Dağtekin’in oturma eylemini sürdürdüğü haberini yaptı.

Aydın Dağtekin, basın aracılığıyla PKK’daki oğluna seslendi:

“Sedat; neredeysen gel teslim ol, devlete sığın. Herhangi bir ceza yok, kimse seni tutuklamayacak.

Eylemimi sonuna kadar devam ettireceğim. 10 yıl da olsa, 20 yıl da olsa Sedat gelene kadar bu eylemi sürdüreceğim.

HDP binasının önünden oğlumu almadan ayrılmayacağım. Ben Siirt’ten kefenimle geldim buraya, oğlumu almadan buradan ayrılmıyorum.”

Baba Aydın Dağtekin 4 Nisan’da bir kez daha basına konuşuyor. Milliyet’teki haberde, oturma eylemini sürdüren Aydın Dağtekin şunları söylüyor:

“Sedat’ın siyasetle ilgisi yoktu. Oğlumu uyuşturucu vererek kaçırdılar, götürdüler. Eşim de 7 yıldır yatalak ve oğluna kavuşmak istiyor. Sedat’ın gelip devlete teslim olmasını istiyoruz. Bu ramazan günü gelsin, teslim olsun”

“Zap’ta öldürülen teröristler…”

Sedat Dağtekin, 27 Nisan’da bu sefer annesinin ya da babasının adının geçmediği bir başka habere konu oldu.

Sözcü’nün “Zap’ta PKK’ya ağır darbe: Biri suikastçı, ikisi bombacı üç terörist öldürüldü” başlıklı haberinde Sedat Dağtekin’le ilgili şunlar yazıyordu:

“Çatışmada PKK’nın sözde özel güç yapılanmasında suikast ve sabotaj biriminde yer alan ve Kannas keskin nişancı suikast tüfeği taşıyan Sedat Dağtekin ile el yapımı uzaktan kumandalı bomba ve mayın imal eden sabotajcı Veysi Sümer ile İran uyruklu Mouhammad Hamza öldürüldü.”

https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/zapta-pkkya-agir-darbe-biri-suikastci-ikisi-bombaci-uc-terorist-olduruldu-7100424/

Bazı çok takipçili sosyal medya hesapları Sedat Dağtekin’in ölümüyle ilgili paylaşımlar yaptı:

Eyleme katılmalarından bir gün sonra ölüm haberini aldılar

İkram Gürtürk ve Mehmet Gürtürk, 2014’te 16 yaşında lise öğrencisiyken kaybolan oğulları Musa Gürtürk’e kavuşabilmek için eylemin ilk zamanlarında, 18 Eylül 2019’da katıldı.

Eyleme katıldığı ilk gün, Türkçe bilmediği için Kürtçe olarak İHA’ya konuşan İkram Gürtürk şunları söylemişti:

“Benim oğlum lise öğrencisiydi. Beş yıl önce terör örgütü PKK tarafından kaçırıldı. Aradan bir yıl geçtikten sonra oğlumun PKK tarafından kaçırıldığı haberi geldi bize ve o günden bu yana huzurumuz bozuldu.

Bizler fakir kimsesiz aileleriz. Çocuğu kaçıran PKK’ya buradan seslenmek istiyorum. Oğlumu bana verin. Artık huzur istiyoruz ve bununla birlikte oğlumu da PKK’dan istiyorum.”

“Tarifi imkânsız acı”: “Öldürülen iki teröristten biri..”

Sabah, Gürtürk ailesinin eyleme katılmasından bir gün sonra, Musa Gürtürk’ün 10 Eylül 2019’da hava harekâtı sonucu öldüğü haberini “Tarifi imkânsız acı” başlığıyla yayımladı.

Haberde şunlar yer alıyordu:

“Musa Gürtürk’ün, 10 Eylül 2019’da Diyarbakır’ın Dicle İlçesindeki Görese Dağı’na düzenlenen hava harekâtında öldürülen 2 teröristten biri olduğu, kimlik tespiti ve DNA eşleşmesi için ailesine henüz haber verilmediği, İkram Gürtürk’ün de oğlunun öldüğünden habersiz, elinde fotoğrafıyla eyleme katıldığı ortaya çıktı.

Terör örgütü ise önceki gün Gürtürk’ün Dicle kırsalında öldürüldüğünü duyurdu ve açık kimlik bilgilerini yayımladı.”

Musa Gürtürk’ün cenazesi ailesine teslim edildikten sonra Muş’ta toprağa verildi. Cenazeye yakın akrabalar dışında kimse alınmadı.

Gürtürk çifti, cenazeden sonraki günlerde Anadolu Ajansı’na konuştu. Baba Mehmet Gürtürk şunları söyledi:

“Diyarbakır’dayken oğlumun ölüm haberini aldık. Allah hakkımızı yerde bırakmasın. Ciğerimiz parçalanmış. Tek dileğimiz diğer dağdaki çocukların sağ geri getirilmesi. Herkes annedir, herkes babadır, bizim ciğerimiz yandı başkalarının ciğeri yanmasın. Biz devletçiyiz. Biz huzur ve birlik istiyoruz.”

PKK, oğlunun Gara’da öldüğünü iddia etti: Gara’da PKK’nın katlettiği siviller için “Gara şehitlerini anıyoruz” basın açıklaması yaptı

2017’de 19 yaşındayken “işe gidiyorum” diyerek evden çıkıp bir daha dönmeyen Bayram Elhaman’ın ailesi Ayten ve Şadin Elhaman oturma eylemine ilk haftasında, 8 Eylül 2019 günü katıldılar.

24 Kasım 2019’da Ayten Elhaman’ın “HDP bizden intikam alıyor” sözleri Yeni Şafak’ın haberinin başlığıydı.

Ayten Elhaman, 1 Haziran 2020’de Anadolu Ajansı’na “200 yıl da geçse burayı terk etmeyeceğim. Ölümüne geldik buraya. Ölsek de kalsak da anneler olarak buradayız” diye açıklama yaptı.

Haberde, oğluna “Gelin devletimizin güçlü ellerine sığının” diye çağrı yapan Ayten Elhaman’ın şu sözleri yer aldı:

“HDP sizi kandırarak götürdü. Gelin devletimizin güçlü ellerine sığının. Devletimiz hep yanımızda, gelin teslim olun.

Oğlum gel seni bekliyorum. Oğlum benim ilk göz ağrımsın, seni çok özledim. Ben onsuz o da bensiz dayanamazdı ama ne yaptılar ne ettiler oğlumu kandırdılar. Bütün gençlere sesleniyorum. HDP’ye ve onun gençlik kollarına aldanmasınlar.

Ben şu anda asker yolu gözlemek istiyordum. Oğlumun şu anda askerde olması gerekiyordu. Niye kandırdılar?”

23 Haziran 2020’de Anadolu Ajansı’nın Kürtçe servisinin Diyarbakır’daki oturma eylemiyle ilgili haberinde evlatlarına kavuşmak isteyen iki kişi konuştu.

Habere konuşanlar, daha sonra PKK’nın öldüğünü açıklayacağı Bayram Elhaman’ın annesi Ayten Elhaman ile PKK’dayken ölen Sedat Dağtekin’in babası Aydın Dağtekin’di.

Aydın Dağtekin, diğer oğlunun birkaç ay içinde askere gideceğini belirterek PKK’daki oğlu Sedat’a “Oğlum Sedat, kardeşin askerlik görevini yapacak. Bırakın birlikte barış içinde yaşayalım. Devlete, askere, polise teslim olun” çağrısı yaptı.

Ayten Elhaman da “Annelere sesleniyorum korkmayın gelin. Devletimiz arkamızda. HDP’nin yalanlarına inanmayın. HDP çocukları kaçırıyor ve dağlara gönderiyor” dedi.

https://www.aa.com.tr/kk/nobeta-dayik%C3%AAn-diyarbekir%C3%AA-ya-ji-bona-zarok%C3%AAn-xwe/-dayik-ayten-elhaman-bira-t%C3%AAkil%C3%AE-zarok%C3%AAn-me-nebin/1887074

22 Şubat 2021’de PKK, TSK’nın 13 Şubat günü PKK’nın elindeki 13 sivil Türkiye vatandaşı rehini kurtarmak için düzenlediği Gara baskını sırasında ölen PKK’lılardan birinin de Bayram Elhaman olduğunu açıkladı.

PKK’nın açıklamasıyla ölen PKK’lıların isimlerini öğrenen bazı sosyal medya kullanıcıları konuyla ilgili paylaşımlar yaptı. Aralarında Star.com.tr yazarı Faruk Önalan da bulunuyordu.

“Evladımdan vazgeçeyim diye ölüm haberi yayınladılar”

14 Nisan 2021’de İhlas Haber Ajansı’na konuşan Ayten Elhaman, oturma eylemine devam ettiğini ve oğlunun öldüğüne inanmadığını söyledi.

Yaşadığına inandığı oğluna “Onların yalanını ortaya çıkar oğlum gel, sana öldü diyorlar ama ben inanmıyorum” diye seslendi.

Ayten Elhaman 1 Temmuz 2021’de İhlas Haber Ajansı’na verdiği mülakatta da oğlunun öldüğüne inanmadığını belirterek “Evladımdan vazgeçeyim diye ölüm haberi yayınladılar” diye konuştu.

Haberde Ayten Elhaman’ın şu sözleri yer aldı:

“Bize daha önce evladımızın Avrupa’da çalıştığını söylediler, HDP bizi kandırarak başka yerlere yönlendirdiler.

3 ay öncede kendi sayfalarında oğlunuz öldü gitmeyin çadıra diye yayınlamışlar. Ben oğlumun öldüğüne inanmıyorum, ölmüş ise cesedi nerede, ölü ya da diri evladımı versinler.”

18 Ekim 2021’de Bayram Elhaman’ın babası Şadin Elhaman da İHA’ya verdiği mülakatta oğlunun öldüğüne inanmadığını söyledi.

Şadin Elhaman da yaşadığına inandığını oğluna teslim olma çağrısı yaparak şunları söyledi:

“Bayram’ın babasıyım, oğlumu kandırıp dağa götürmüşler, ben defalarca kapılarına gittim ‘çocuğun bizde değil’ dediler. Daha sonra benim oğlumun görüntülerini ve ölüm haberini yayınladılar.

O günden beri haber alamamışız, bir haber almadan da peşlerini bırakmayacağım. Oğlum neredeysen emniyet güçlerine teslim ol, kendini bir şekilde Türkiye’ye at. Allah’ın izniyle ceza da yok, seni bekliyoruz”

10 Aralık 2021’de TRT, Bayram Elhaman’ın 7 yaşındaki down sendromlu kardeşi Ömer Elhaman’ın eylemdeki görüntülerini yayımladı. Annesi Ayten Elhaman oğluna bu kez de TRT aracılığıyla çağrı yaparak “Kardeşinle birlikte bekliyoruz” dedi.

https://twitter.com/trthaber/status/1469308419312082951?s=20&t=P5e2ncQDtoQWm27G2Kw0jA

Oturma eylemine katılan aileler geçtiğimiz Şubat ayında PKK’nın esir aldığı, Gara’da hayatını kaybeden 13 kişi için basın açıklaması yaptı.

Evlat nöbeti eylemine katılan aileler adına basın açıklamasını, PKK’nın aynı çatışmada TSK mensupları tarafından öldürüldüğünü iddia ettiği Bayram Elhaman’ın annesi Ayten Elhaman yaptı.

Ayten Elhaman o tarihte Twitter hesabı açtı ve ilk tweeti, “Gara şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Allah ailelerine sabırlar versin inşallah şehitler ölmez vatan bölünmez” oldu.

Ayten Elhaman, 29 Mayıs’ta eylemin 1000. günü vesilesiyle düzenlenen buluşma sırasında da basına konuşan isimlerdendi.




Ayten Elhaman, eylemin 1000. günü vesilesiyle Diyarbakır’a gelerek konuşma yapan Soylu’nun hemen solunda

Ayten Elhaman, 1000. gün için yaptığı açıklamada “Ben evladımı istiyorum, onlardan hiçbir şey istemiyorum. Gecenin bir yarısı kalkıp ağlıyorum. Eşim beni zor durduruyor, bazen intiharı bile düşünüyorum” diye konuştu.

- Advertisment -