Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | ‘Her şeyi bilen’ Enes Halifekan bulundu: “Samet,...

ÖZEL HABER | ‘Her şeyi bilen’ Enes Halifekan bulundu: “Samet, İTÜ’lü uçak mühendisi, Atatürkçü, örgüt işleriyle alakası olmaz, 10 yıldır gören yok”

YouTuber “Baso”, 2016 ve öncesinde attığı 162 bin tweet ile Türkiye’de aralarında terör saldırıları, siyasi gelişmelerin de olduğu pek çok olayı önceden bildiği iddia edilen ve hakkında “FETÖ hesabı” gibi komplo teorileri üretilen Enes Halifekan’ın izini sürdü. Paylaşımlarından yola çıkarak, hesabı İTÜ uçak mühendisliği mezunu Samet Öztürk’ün yönettiğini belirledi. 2010 yılında liderlik ettiği roket projesi ile ödül kazanan Öztürk’ün ekip arkadaşları, daha sonra kendisiyle iletişim kuramamış ancak “Atatürkçü ve örgütlerle işi olmayacak bir kişi” olduğunu söylüyorlar

YouTube’da “Baso” adıyla içerikler üreten Ulaş Başaran; Gaziantep, Güvenpark ve Beşiktaş saldırıları, Rus Büyükelçi Andrey Karlov suikasti, 15 Temmuz 2016 darbe girişimi, 2017 St. Petersburg metro saldırısı, 2023 Süper Kupa Finalinin iptali, 2023 Bitcoin ETF onayı ve 2024 Galatasaray’ın şampiyonluğu gibi olayları yıllar önceden attığı tweet’lerle bildiği iddia edilen, hakkında komplo teorileri üretilen Enes Halifekan hesabının izini sürdü.

Başaran, 162 bin tweet arasından ipuçlarını bir araya getirerek Enes Halifekan’ın telefon numarasını, yaşadığı yeri, adı soyadını, üniversitesini ve fotoğraflarını ortaya çıkardı.

Enes Halifekan’ın paylaştığı tweet’lerin büyük çoğunluğunda yer alan Samet imzası üzerinden yola çıkan Başaran’ın, ilk olarak s…o…077 karakterlerini içeren e-mail adresi dikkatini çekti.

Enes Halifekan, tweet’lerinden birinde ise gmail yerine İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) mailini kullandığını söylüyordu.

E-mail konusunda istediği ipuçlarını bulan Başaran, ardından telefon numarasıyla ilgili bilgiler araştırdı ve son 4 hanesi 6496 ve 8325 olan iki telefon numarası tespit etti.

“Roket ve füze” tweet’leri, düğümü çözdü

Hesapta çok sayıda roket ve füze içerikli mesaj ve “Ben mühendisim” dediği bir tweet olduğunu farkeden Başaran, bulduğu bütün ipuçlarını Google’da aratmaya başladı.

Bulduğu bilgiler üzerinden araştırmaya devam eden Başaran, TAMSAT-Amatör Uydu Teknolojileri Derneği’nde yer alan 2010 tarihli bir yazının yazarına ait bilgilerin, Enes Halifekan’dan elde ettiği isim, telefon numarasının son dört hanesi ve gmail ve İTÜ mail detaylarıyla uyuştuğunu fark etti.

Buna göre ortaya, 2010 yılında İTÜ uçak mühendisliği öğrencisi olan Samet Öztürk çıktı.

Araştırmalarına devam eden Başaran, İTÜ UUBF’de Bu Ay dergisinde, Samet Öztürk’ün üniversite yıllarında liderlik ettiği ve ödül kazandığı uydu takımı ile yer alan fotoğrafını ortaya çıkardı.

Bu bilgiler üzerinden araştırmalarına devam eden Başaran, TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nın 2011 yılında düzenlenen 6. Ulusal Uçak, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Kurultayı’nda yine Samet Öztürk’ün adını, numarasını ve mailini içeren bilgileri gördü.

Burada yer alan bilgilere göre Samet Öztürk, 1989 yılında İstanbul’da doğdu. 

Enes Halifekan’ın tweet’lerinden birinin sonuna eklediği “s.öztürk 1989 paşası” ifadesi, Samet Öztürk ve 1989 doğum yılı bilgileriyle örtüşüyordu.

Annesiyle ilgili paylaşımlar yapmış

Öztürk’ün annesinin isminin Aynur olduğu öğrenildi.

Enes Halifekan’da, annesi olduğu belirtilerek Aynur isminin geçtiği çok sayıda paylaşım olduğu görülüyor.

Samet Öztürk’ün Linkedin hesabı ve fotoğrafı şöyle:

Arkadaşları: “Samet Atatürkçü, örgüt işleriyle alakası olmaz”

E-mail ve telefon numarası üzerinden Samet Öztürk’e ulaşamayan Başaran, bunun üzerine roket projesinde Öztürk’le birlikte yer alan kişilere ulaşarak Öztürk’ü sordu.

Ulaştığı kişiler, Öztürk ile roket projesinin ardından hiç görüşmediklerini, ancak Öztürk’ün Atatürkçü bir kişi olduğunu ve herhangi bir örgüt içerisinde faaliyet göstermeyeceğine inandıklarını söyledi.

“Olayları önceden bilen, daha az tweet atmış binlerce hesap var”

Videosunun sonunda Ulaş Başaran, benzer şekilde olayları önceden bilen ancak çok daha az tweet sayısına sahip hesaplar olduğunu söyledi:

“Tweet’lerin bir örgütle bağlantısı var mıdır bilmem fakat 162 bin tweet içerisinde her tweet’e farklı bir şeyler yazsam, yıllar sonra elbet birileri o tweet’lerden algıda seçicilik yaparak bir anlam bulur. Bunun örneği yıllar içinde çok kez görüldü. Twitter’da geleceği, ölümleri, seçim tarihlerini önceden bilen, daha az tweet atmış binlerce hesap var ve hiçbiri bir örgütle bağlantılı değil. Açıkçası işin bundan sonraki kısmı da beni pek ilgilendirmiyor, video yapmak için eğer varsa bir örgütün peşine düşecek değilim. Tek bildiğim, tweet’lerin büyük bir kısmının bir uçak mühendisliği öğrencisi tarafından atıldığı.”

Baso’nun YouTube videosu:

- Advertisment -