Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | İstanbul’da bir Uygur: “Çin polisi annemle tehdit...

ÖZEL HABER | İstanbul’da bir Uygur: “Çin polisi annemle tehdit ettiği için Çin’e muhbirlik yapıyorum”

Zeytinburnu’nda Uygur bir kuaför, müşteri olarak dükkana gelen bir Uygur’un gizlice çekim yaptığını fark etmesi üzerine gence müdahale ederek telefonunu inceledi. Gencin telefonunda, kendisi de Uygur olan bir Çin devlet görevlisiyle yaptığı sesli mesajlaşmalar çıktı. Ses kayıtlarında Çin devlet görevlisinin, kuaförün de aralarında olduğu bazı Uygur diasporası mensuplarıyla ilgili bilgi ve görüntüler istediği duyuluyor. Çin’e muhbirlik yaptığını kabul eden Uygur genç: “Annemle tehdit ettikleri için böyle bir şey yapmak zorunda kaldım.”

Zeytinburnu’nda Uygurların yoğun yaşadığı Nuripaşa Mahallesi’nde Uygur bir kuaför, dükkana müşteri olarak gelen yine Uygur olan bir gencin cep telefonuyla çekim yaptığını fark etti.

Kuaför, çekim yapan gence müdahale etti. Gencin telefonunda, Çin devlet görevlisi olduğu anlaşılan bir kişiyle Whatsapp üzerinden yaptığı sesli mesaj görüşmeleri bulundu.

Bunun üzerine Uygur genç, telefonunda konuşmaları çıkan Çin Emniyet görevlisinin bir süre önce kendisiyle irtibata geçerek, İstanbul’daki Uygurlarla ilgili muhbirlik yapmasını istediğini ancak kendisinin reddettiğini söyledi.

“Annemle tehdit edildim”

Birkaç gün sonra Emniyet görevlilerinin, Çin’de Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan annesinin yanından kendisinin aradıklarını ve annesinin hayatıyla kendisini tehdit ederek muhbirlik yapmayı zorla kabul ettirdiklerini anlattı.

Çin devlet görevlisiyle Uygurca yapılmış sesli mesajlarda, kendisinin de Uygur olduğu anlaşılan Çin devlet görevlisinin; Uygur gençten, çekim yaptığı esnafla ilgili ayrıntılı bilgiler, esnafın ve dükkanın net çekilmiş fotoğraflarını göndermesini sert bir üslupla istediği duyuluyor.

Devlet görevlisi, son günlerdeki mesajlaşmalarda İstanbul’da yaşayan başka bir Uygur’la ilgili de bilgiler istiyor.

Çin istihbaratçısının Whatsapp’ı Türkiye hatlı

Muhbirliğe zorlanan genç, sesli mesajlardan birinde yakın zamanda bir arkadaşının düğün hazırlıklarına yardım ettiği için kendisinden istenen bazı bilgileri veremediğini söylüyor.

Çin devlet görevlisi, bahsedilen düğünle ilgili kendisine bilgi vermediği, gelinin kim olduğu ve adres bilgileriyle ilgili de kendisine hiç bilgi vermediği için gence tepki gösteriyor.

Çin devlet görevlisi, Çin’de yasak olan Whatsapp uygulamasından kurduğu irtibatta bir Türkiye telefon hattını kullanıyor.

Uygur genç: “Annemle tehdit ettiği için böyle bir şey yapmak zorunda kaldım, pişmanım.”

Uygur genç, çekim yaparken fark edilmesi üzerine çekilen videoda şunları söyledi:

“Hoten bölgesinden o Emniyet görevlisi önce Whatsapp üzerinden benimle irtibata geçti. Ben onu engelledim. Daha sonra annemi konuşturdu. Annemle tehdit ettiği için böyle bir şey yapmak zorunda kaldım, pişmanım.”

- Advertisment -