Kahramanmaraş’ta fay hattının üzerine inşa edilen AFAD kampüsünün bir binası kullanılamaz hale geldi, hemen yakınındaki Necip Fazıl Kısakürek Şehir Hastanesi’ne de orta hasar raporu verildi.
Şubat 2020’de dört bina halinde hizmete açılan Kahramanmaraş AFAD Kampüsü’nün bir binası da aldığı hasar nedeniyle kullanılamaz hale geldi.
Depremden beri AFAD’ın faaliyetleri bu kampüsteki binalardan değil Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü binası içinde kurulan AFAD Koordinasyon Merkezi’nden yürütülüyor.
Erdoğan ve Bahçeli’nin depreme yakalandığı yer Emniyet binasıydı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 20 Şubat’ta Hatay merkezli 6,4 büyüklüğündeki deprem sırasında Kahramanmaraş’taki AFAD Koordinasyon Merkezi’nde toplantı halinde oldukları haberleri yapılmıştı.
Toplantının yapıldığı yer, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü içinde kurulan AFAD Koordinasyon Merkezi’ydi.
Bazı medya organlarında binanın Emniyet binası olduğu da yer almıştı.
Soylu da depremden sonra gittiği Kahramanmaraş’ta faaliyetlerin koordinasyonunu aynı binadan yönetiyordu.
Soylu 2020’de AFAD kampüsünde konuşmuştu: “Bu çalışma bizim için örnek bir çalışma”
2016’da 100 dönümlük bir alan üzerinde inşaatına başlanan kampüsün içinde iki helikopter pisti ile spor tesisleri de bulunuyordu.
AFAD kampüsünün açılışı (Fotoğraf: AFAD).
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, açılışından altı ay sonra 19 Ağustos 2020’de, yeni AFAD kampüsünde Kahramanmaraş İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) tanıtım toplantısına katılmıştı. Kahramanmaraş, 2020’de İRAP’ın pilot şehri olarak seçilmişti.
AFAD, 2019’da Kahramanmaraş merkezli 7,5 büyüklüğünde bir deprem için tatbikat yapmıştı.
Soylu, 19 Ağustos 2020’de Kahramanmaraş AFAD Kampüsü’nde (Fotoğraf: AFAD).
Soylu toplantıda “Yaklaşık 2019 yılı Mayıs ayından itibaren burada hummalı bir çalışma içindeyiz. Bu çalışma bizim için örnek ve pilot bir çalışmadır. Kahramanmaraş’ın oluşturduğu risk planını, Türkiye afet planı ile tüm Türkiye’ye teşmil edeceksek, 81 vilayetimizde toplantılarımızı yapıp risk çalışmalarını tamamlayalım. Kahramanmaraş’a en kısa sürede arama kurtarma birimimizi kuracağız” diye konuşmuştu.
“Hastane fay hattının üzerinde” uyarıları yapılmış
Deprem sonrasında AFAD binasının çok yakınında bulunan Necip Fazıl Kısakürek Şehir Hastanesi’nin tavan panellerinde çökmeler yaşandı, duvarlarında büyük çatlaklar oluştu. Binaya orta hasar raporu verildi.
Depremden sonra AFAD binasının içi.
Depremden sonra AFAD binasının içi.
Binanın bahçesinde sahra hastanesi kuruldu. Depremden sonraki günlerde binanın yalnızca acil bölümü çalışmaya başlayabildi.
Basında gündeme gelmişti
2012’de, proje için belirlenen yerin Doğu Anadolu Fay Hattı’nın üzeri olduğu tartışmaları medyaya yansımıştı.
2019’da Yeniçağ’a konuşan Kahramanmaraş Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan bir mühendis, yapılan bütün uyarılara rağmen 400 yataklı Necip Fazıl Kısakürek Hastanesi’nin fay hattının üzerine yapıldığını ve hastanenin inşa edildiği zeminin de bataklık olduğunu söylemişti.
Aynı haberde, inşaat devam ederken Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi akademisyenlerinin de hastanenin yapıldığı yerle ilgili kaygılarını ilettikleri ve olası bir depremde hastanenin yıkılması riskinin olduğunu belirttikleri yer almıştı.
CHP Milletvekili Öztunç: “Fay hattı üzerine AFAD binası ve hastane inşa ediyorlar”
Hastane, geçen sene 26 Temmuz’daki Kahramanmaraş merkezli 4,6 büyüklüğündeki depremde de hasar almıştı.
CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, geçen seneki depremden sonra hastanenin fay hattı üzerinde yapıldığı konusunda daha önce de uyarılar yaptıklarını söylemişti:
“2020 yılında deprem halinde hayati öneme de sahip olan hastane gibi kurumların en kırılgan fay hattının tam üzerine kurulması, akıl ve bilimle izah edilemez demiştik. Olası bir deprem halinde ilk zarar görecek alanlardan birisi burası demiştik.
“4.6 şiddetindeki bir depremde dahi çatlaklar oluştu, panik halinde hastaları hastaneden dışarı çıkardılar. Şimdi tekrar soruyorum, bu kurum, bir afet halinde Kahramanmaraşlının imdadına mı koşacak yoksa kendi başının çaresine mi bakacak?
“Fay hattı üzerine kulübe kurmak dahi yasakken, bunlar hastane, AFAD gibi binalar inşa ediyorlar. Kahramanmaraşlıların deprem halinde yaşayacağı sıkıntı umurlarında değil. Tüm dertleri arazinin rantsal değerlerini yükseltmek, iki kuruş daha fazla para kazanmak için Kahramanmaraşlıların vebalini alıyorlar.”