15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL 2018’de kaldırılmış, doğacak ‘boşluğu’ gidermek için 375 sayılı KHK ile bakanlara ve kurum amirlerine kamudan ihraç yetkisi verilmiş, bu yetki de 2021’de bir yıllığına uzatılmıştı. Düzenleme dün (31 Temmuz) sona erdi.
Fakat yetkinin kullanılabildiği son hafta boyunca İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli bakanlıklarda çok sayıda kişi kamudan ihraç edildi.
Serbestiyet’e konuşan Av. Ali Aktaş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzasıyla Haziran’da bin kişinin Temmuz’da ise 4 bin kişinin ihraç edildiğini söyledi.
“İhraç edilenler arasında 60’a yakın mülki idare amiri de var”
FETÖ iddiasıyla suçlanan fakat hakkında takipsizlik kararı verilen ya da davalardan beraat eden birçok kişinin savcı ya da mahkeme kararlarını hiçe sayan Bakan Soylu tarafından ihraç edildiğini söyleyen Aktaş şöyle devam etti:
“İhraç edilenler arasında 60 civarında mülki idare amiri de var. Kars Vali Yardımcısı örneğin. Birçok polis de görev başındayken ihraç edildi.”
Diğer bakanlık ve kurumlarda İçişleri Bakanlığı’nda olduğu kadar ihraç olmadığını belirten Aktaş, “Diğer bakanlıklarda soruşturması devam eden kişiler görevlerine devam ederken İçişleri Bakanlığı’nda çok sayıda kişi takipsizlik ya da beraat almasına rağmen ihraç edildi. Bunun başını Süleyman Soylu çekiyor” diyor.
“Son ihraçların mahkemeden dönmesine kesin gözüyle bakıyoruz”
Ali Aktaş’a göre son ihraçlar hukuksuz ve bu kişilerin görevlerine geri dönmesine kesin gözüyle bakılıyor. O zaman da ortaya şu soru çıkıyor: Neden böyle bir şey yapıldı?
İhraçları ‘hukuken fecaat bir şey’ olarak tanımlayan Aktaş, “Bu tam bir zorbalık, çünkü beraat ya da takipsizlik almış, 3-4 yıl geçtiği halde açığa alınmamış, göreve hassas dönemlerde devam etmiş/eden kişiler ihraç edildi” diyor.
“Son bir haftada en az 6 bin kişi ihraç edildi”
Ali Aktaş, henüz ihraç tebligatlarının tamamının ihraç edilenlere ulaşmamış olabileceğini belirtiyor ve ekliyor; son bir haftada bizim hesaplarımıza göre en az 6 bin kişi kamudan ihraç edildi.