Ana SayfaDış HaberÖZEL HABER | Namibya yaptı, Türkiye yapamadı: İsrail’e askeri mühimmat taşıyan gemi...

ÖZEL HABER | Namibya yaptı, Türkiye yapamadı: İsrail’e askeri mühimmat taşıyan gemi Bandırma Limanı’na demirledi

Filistin merkezli boykot hareketi BDS’nin çağrısı üzerine Namibya hükümeti, İsrail için askeri teçhizat ve patlayıcı madde taşıyan Portekiz bandıralı Kathrin kargo gemisinin karasularına girişini yasaklamıştı. Aynı çağrıda askeri mühimmat taşıdığı için limanlara girişine izin verilmemesi istenen ikinci gemi olan Hollanda bandıralı Nordic ise Hayfa Limanı’ndan çıkarak Bandırma Limanı’na demirledi. BDS Türkiye: “BDS Türkiye olarak; Türkiye hükümetini bu durumu derhal sonlandırmaya ve Namibya hükümetinin sergilediği erdemli duruşu göstererek Nordic gemisini Türkiye karasularından çıkarmaya davet ediyoruz.”

Filistin merkezli boykot hareketi BDS’nin Türkiye ayağının açıklaması şöyle:

“Filistin BDS Ulusal Komitesi’nin açıklamasına göre Nordic ve Kathrin isimli gemilerin işgal devletine askeri mühimmat taşıdığı tespit edildi.

Hollanda bandıralı Nordic gemisinin yakın zamanda işgal devletinin kontrolündeki Hayfa Limanı’ndan çıkarak Türkiye’deki Bandırma Limanı’na ulaştığı ve demirlediği görülüyor.

Filistin BDS Ulusal Komitesi’nin uluslararası çağrısı doğrultusunda Namibya hükümeti, Kathrin gemisinin ülkesine demir atmasını engelledi.

Nordic gemisinin ise Türkiye gümrük sahasına hiçbir engelleme olmaksızın girdiği ve günlerdir Bandırma Limanı’nda bulunduğu tespit edildi.

Bandırma Liman Başkanlığına, Bandırma Gümrük Müdürlüğüne ve bağlı bulundukları Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığına soruyoruz: seyir izin belgesini aldığı görülen Nordic (IMO 9663001) isimli kargo gemisinin taşıdığı yükün türü, miktarı, menşei nedir? Bandırma Limanına hangi amaçla yanaşmıştır ve neden günlerdir limanda bulunmaktadır?

Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail’e karşı açılan soykırım davasına müdahillik başvurusu yapan Türkiye hükümetinin, soykırımda fiilen rol oynamış bir gemiye geçiş izni vermesi ve limanlarını açması büyük bir çelişkidir.

UAD’nin açıkladığı tedbir kararlarına göre devletler soykırımın engellenmesi konusunda sorumlu tutulmuştur ve yetki alanında bu tedbirlere uygun davranmayan Türkiye’nin hukuki sorumluluğunun doğması olasıdır. BDS Türkiye olarak; Türkiye hükümetini bu durumu derhal sonlandırmaya ve Namibya hükümetinin sergilediği erdemli duruşu göstererek Nordic gemisini Türkiye karasularından çıkarmaya davet ediyoruz.

Türkiye’deki tüm liman ve gümrük yetkilileri ile bağlı bulundukları bakanlıkları, başta Nordic gemisi olmak üzere soykırımda dahli bulunan tüm gemilerin geçişlerini engellemeye çağırıyoruz.”

Namibya engellemişti

Namibya, Almanya’da tescilli bir şirkete ait olan ve Portekiz bayrağı altında seyreden bir yük gemisine, “İsrail’e gönderilmek üzere patlayıcı madde taşıdığı” gerekçesiyle limanına erişim izni vermedi.

Namibya Adalet Bakanı Yvonne Dausab “İsrail’in işlediği soykırıma ve Filistin’deki hukuksuz işgaline suç ortağı olmama yükümlülüğümüzü yerine getirdik” demişti.

- Advertisment -