Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | Newroz’da ortaya çıkan "Kürt Naziler": Kurden Nasyonalist

ÖZEL HABER | Newroz’da ortaya çıkan “Kürt Naziler”: Kurden Nasyonalist

DEM Parti, İstanbul’daki Newroz buluşmasında LGBTİ+’lara ve Deniz Gezmiş flaması taşıyan sosyalist gruplara saldırıların ardında “kendilerini Nasyonalist Kürt olarak tarif eden ve Nazi sembolleri kullanan bir grup devlet aparatı”nın olduğunu açıkladı. İlk kez geçen sene İstanbul Newrozu’nda ortaya çıkan Kurden Nasyonalist adlı grubun kendisine seçtiği fikri önderi, 1943’te Nazi Almanyası’nın desteğiyle Irak'ta İngilizlere karşı Kürt ayaklanması çıkartmak için harekete geçen Remzi Nafi. Sosyal medyada taraftarlarına soydaşlar diye seslenen grup; “entegrasyoncu” dediği DEM Parti’ye, Kemalist dediği sosyalist gruplara ve LGBTİ+’lara karşı.

DEM Parti’nin Yenikapı Meydanı’nda düzenlediği İstanbul Newroz’u buluşmasında, LGBTİ+ bireyler ile üzerinde Deniz Gezmiş’in resmi bulunan flama açan Mücadele Birliği fraksiyonu mensupları saldırıya uğradı.

Olaylarla ilgili DEM Parti İstanbul İl Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, saldırıların “kendilerini Nasyonalist Kürt olarak tarif eden ve Nazi sembolleri kullanan bir grup devlet aparatı” tarafından yapıldığı yer aldı.

Açıklamanın ilgili bölümü şöyle:

“Alan içine konumlandırılmış gruplar ırkçı ve cinsiyetçi saldırılar gerçekleştirmeyi hedeflemiş, Mücadele Birliği gibi dost kurumlarımıza ve tüm devrimcilerin ortak değeri olan Deniz Gezmiş’in yer aldığı flamalara yönelik saldırı girişimi olmuştur. Tertip komitesi ve tüm görevliler anlık olarak saldırılara cevap olmaya ve engellemeye çalışsa da alanın fiziki koşulları gereği sorunların tamamına müdahale etme ve önüne geçmede eksik kalmıştır. Saldırı geçtiğimiz yılların Nevruzlarında da karşımıza çıkan, kendilerini Nasyonalist Kürt olarak tarif eden ve Nazi sembolleri kullanan bir grup devlet aparatı tarafından gerçekleştirilmiştir.”

Peki, kim bu nasyonalist Kürtler?

“Kurden Nasyonalist”

Saldırıların arkasında olduğu iddia edilen grup kendilerini Kurden Nasyonalist diye adlandırıyor ve ilk olarak geçen seneki İstanbul Newroz’unda ortaya çıktı.

Bu sene birkaç farklı ildeki Newroz mitinglerinde yer alan grup, siyah zemin üzerine sarı güneş bulunan ve üzerinde Kurden Nasyonalist yazan flamalar taşıyor.

2023 İstanbul Newroz’undan.

İdeolojik öncüleri Nazilerin desteğinde Kürt ayaklanması hedefleyen Remzi Nafi

Grup üyeleri kendilerine öncü olarak gördükleri, 1946 yılında İran’da kurulan ve varlığını bir yıldan kısa süre devam ettirebilen Kürt devleti Mahabad Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Qazi Muhammed ile 1943’te Nazi Almanyası’nın desteğiyle Irak’ta İngilizlere karşı Kürt ayaklanması başlatmak için faaliyetlere girişerek İngilizlere esir düşen Remzi Nafi’nin resimlerinin bulunduğu siyah flamalar da taşıdı.

32 yaşında hayatını kaybeden Remzi Nafi, siyasi ortaklık kurduğu Nazilere fikren de yakın biriydi. Bu nedenle “Kürt Nasyonalizmi”nin ideolojik rehberi olarak Remzi Nafi görülüyor.

Resmi bir parti ya da dernek oluşumu olmayan grup sosyal medyadan faaliyet yürütüyor. Grup, DEM Parti’yi Kürt milliyetçisi olarak görmediği için karşı çıkıyor. Sol karşıtı olan grup, DEM Parti’nin sosyalist bileşenlerinden de “Kemalist” diye bahsediyor. Grubun bir diğer önemli gördüğü konu da LGBTİ+’lara karşıtlık.

Kurden Nasyonalist’in sosyal medyada kullandığı bir afiş.

Grup üyeleri, Pazar günkü Newroz’da üzerinde resmi bulunan flamalar yakılan Deniz Gezmiş’i de Kemalist olarak görüyor.

İlk olarak geçen seneki İstanbul Newroz’unda görülen Kurden Nasyonalist, bu sefer birkaç farklı ildeki Newroz buluşmalarında görüldü.

Grup üyeleri, sosyal medyada yayınladıkları videolarda yüzlerini kapatıyor.

İstanbul’daki Newroz mitinginden sonra grubun sosyal medya hesaplarından da açıklamalar yayınlandı. Açıklamalarda Kürt milliyetçilerine bundan sonra DEM Parti’nin düzenlediği Newroz mitinglerine katılmama çağrısı yapıldı.

Irak Kürdistanı’nda logosunda svastika bulunan Hawpa

Grubun 2022’de Irak Kürdistanı’nda ortaya çıkan Hawpa adlı bir diğer radikal Kürt milliyetçisi grupla bağlantılı olabileceği tahmin ediliyor.

Kurden Nasyonalist gibi sosyal medyadan faaliyet yürüten Hawpa’nın kullandığı logoda siyah zemin üzerine beyan güneşin içinde svastika yer alıyor.

Hawpa’nın simgesi.

Hawpa da benzer bir şekilde Irak Kürdistanı’ndaki partilere muhalefet ediyor. Erbil’deki Sami Abdurrahman Parkı’nda iki grup flamaları ile Remzi Nafi resminin bir arada görüldüğü bir fotoğraf var.

- Advertisment -