Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | Türkiye’de uyduruldu, İspanya’yı karıştırdı: “Pique, Shakira’yı Gavi’nin...

ÖZEL HABER | Türkiye’de uyduruldu, İspanya’yı karıştırdı: “Pique, Shakira’yı Gavi’nin annesiyle aldattı”

Barcelonalı futbolcu Pique’nin 12 yıldır birlikte olduğu dünyaca ünlü şarkıcı Shakira’yı, takım arkadaşı Gavi’nin annesiyle aldattığı iddiasını uyduran “AS Marca” isimli Türkçe hesabın iddiası önce Türkiye medyasında kendine geniş yer buldu. Ardından İngilizce bir tweetle İspanya’ya ulaştı.

İspanya gazetesi El Periodico, dünyaca ünlü şarkıcı Shakira’nın 12 yıldır birlikte olduğu Barcelonalı yıldız futbolcu Gerard Pique’den kendisini aldatması nedeniyle ayrıldığı iddiasını gündeme getirdi.

Haber pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye medyasında da El Periodico kaynak gösterilerek geniş yer buldu.

Ancak iddiayla ilgili Türkiye medyasındaki haberlerde, kaynak gösterilen El Periodico’da bulunmayan dikkat çekici bir konu daha vardı. Türkiye medyasındaki haberlerde; İspanya medyasındaki ilgili haberde, Pique’nin Shakira’yı aldattığı kişinin, Barcelona’dan takım arkadaşı olan 17 yaşındaki Gavi’nin annesi olduğu iddiasının da yer aldığı bilgisi geçiyordu.

Pique’nin Shakira’yı aldattığı kişinin Gavi’nin annesi olduğuyla ilgili ilk Türkçe içerik “AS Marca” adlı spor haberleri paylaşan 10 bin civarı takipçisi bulunan bir Twitter hesabının dün (1 Haziran) akşam yaptığı bir paylaşım.

“AS Marca” Twitter hesabının yaptığı paylaşımda kaynak olarak haberi ilk yapan İspanya gazetesi El Periodico’nun bir harfinin değiştirilerek “El Periósico” yapıldığı dikkat çekiyor.

Paylaşımda Gavi’nin annesi olduğu iddia edilen bir kadının fotoğrafı da yer alıyor.

“AS Marca” Twitter hesabından birkaç dakika sonra Türkiye’de Twitter’dan spor haberleri takip edenlerin yakından bildiği, 120 bin takipçili “Le Marke Sports” Twitter hesabı aynı iddiayı duyuran bir paylaşım yaptı.

“Le Marke Sports” da kaynak olarak aynı şekilde, yeryüzünde var olmayan “El Periósico” adlı medya organını gösterdi.

Spor haberleri paylaşan başka Twitter hesaplarının da paylaşımlarıyla haber sosyal medyada yayılmaya başladıktan sonra bugün daha büyük haber mecraları da, Shakira-Pique ayrılığı iddiasındaki üçüncü şahsın “Gavi’nin annesi” olduğunu duyuran haberler yayımlamaya başladı.

Türkiye’de Gavi’nin annesiyle ilgili iddia bu şekilde hızla yayılırken, yayımladığı Youtube videolarıyla tanınan gazeteci Melih Esat Açıl, Twitter hesabından iddiayı İngilizce olarak dillendiren bir paylaşım yaptı.

Açıl da paylaşımında iddianın kaynağı olarak “El Periosico” adlı olmayan medya organını gösterdi.

Pek çok farklı ülkeden takipçisi olan Açıl’ın paylaşımı hızla yayıldı ve Gavi’nin annesiyle ilgili iddiadan o ana kadar haberi olmadığı anlaşılan İspanya kamuoyunu da haberdar etti.

Türkiye’de sosyal medyada dün akşam gündeme gelen “Gavi’nin annesi” iddiası İspanya sosyal medyasında Açıl’ın paylaşımından sonra başladı.

7 binden fazla Twitter kullanıcısı Açıl’ın paylaşımını alıntıladı ve alıntılayanların önemli bir bölümü İspanyalılardı.

İspanya’da yayın yapan haber siteleri, iddiayı Açıl’ın olmayan bir İspanya medya organını kaynak göstererek yaptığı paylaşıma dayandırarak haberleştirmeye başladı.

Spor haberleri yapan Futbolred sitesi ilk yayımlayanlardan oldu.

Site, Twitter hesabında kendini “International Freelance Journalist” diye tanımlayan Açıl’ın İspanya medyasında dolaşıma soktuğu iddia için “uluslararası medya bilgiler ifşa ediyor” dedi.

https://www.futbolred.com/curiosidades-de-futbol/shakira-y-pique-futbolista-estaria-saliendo-con-la-mama-de-gavi-jugador-del-barcelona-159401

Sonra başka İspanya siteleri Açıl’ı kaynak göstererek haberi yayımlamaya başladı.

Gavi’nin annesiyle ilgili iddia bu şekilde yayılırken bazı İspanyalı Twitter kullanıcıları da Açıl’a iddianın doğru olmadığını söyleyen mesajlar attı.

Açıl’ın paylaşımında kullandığı Gavi’nin aile fotoğrafında; Açıl’ın Gavi’nin annesi diye işaret ettiği kişinin Gavi’nin ablası olduğu, kaynak olarak gösterdiği “El Periósico” diye bir medya organının olmadığı, tek harf benzeri olan El Periodico’nun haberinde Gavi’nin annesiyle ilgili hiçbir şey olmadığı gibi maddeler, iddianın doğru olmadığıyla ilgili somut veriler olarak sunuldu.

Bir yandan İspanyolca Twitter paylaşımlarında Gavi’nin annesiyle ilgili iğrenç şakalar yapılmaya başlandı.

Özellikle Barcelona takımı antipatisi olan kişilerce Barcelona’yı hedef alan şekilde de sunulan paylaşımlar sonrası Twitter platformu tarafından onaylanmış Barcelona haberleri paylaşan @ActualiteBarca hesabı da Açıl’a iddiayı yalanlayan bir mesaj attı.

Açıl bu mesajlara yanıt vermedi ve İspanya kamuoyunda gündeme getirdiği iddiayla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Açıl İspanyalı sosyal medya kullanıcıları arasında konu tartışılmaya başlandıktan sonra konuyla ilgili sadece bir tweet daha attı.

Bu haber yazıldığı sırada, Açıl’ın halen İspanya’da yeni yeni siteler tarafından kendisini kaynak gösterilerek haberleştirilmeye devam edilen ve Twitter’da Gavi’nin annesiyle ilgili aşağılayıcı paylaşımlar yapılmasına neden olan iddiasıyla ilgili son paylaşımı da o tweet oldu:

“Şu anda Barcelona’dayım ve Pablo Gavi’nin annesiyle ilişkisi olduğu için Gerard Pique’yi yumruklayacağım.  Ve sonra zavallı Gavi’ye gerçeği söyleyeceğim. Shakira bunu hak etmedi!”

- Advertisment -