Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Aziz İhsan Aktaş suç örgütü” soruşturması kapsamında 8 Temmuz’da tutuklandı.
Karalar’ın tutuklanma nedeni olan rüşvet iddiası, “Aziz İhsan Aktaş suç örgütü” soruşturmasının tutuklu şüphelilerinden Baki Nugay’ın etkin pişmanlık ifadesine dayanıyor.
Baki Nugay etkin pişmanlık ifadesinde, Karalar’ın 2014-2019 arası Seyhan belediye başkanı olduğu dönemde, belediyenin çöp toplama işini yapmakta olan firması Barka Atık’ın hak ediş ödemelerinin aksadığını iddia ederek şu iddialarda bulundu:
“Hak ediş ödemelerini almakta zorlandım. Belediye başkanlarından hak ediş ödemelerini yapmaları karşılığında benden para talep edildi. İşi aldıktan sonra o dönem Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile bizzat ben görüştüm. Zeydan Karalar bana düzenli ödeme alabilmemiz için her ay belli bir miktarın kendilerine ödenmesi gerektiğini ve bu süreci temizlik işleri müdürü Özcan Zenger ile yürütmemiz gerektiğini belirtti. Talebini kabul etmememiz halinde ödemelerimizi geciktireceklerini biliyordum. Teklifini kabul etmek zorunda kaldım.”
11 farklı tarihte baz birlikteliği tespiti
Baki Nugay, Karalar’la hangi tarihte olduğunu belirtmediği bu görüşmeden sonra şirketinin genel müdürü tarafından 11 farklı seferde, o tarihte Seyhan Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü olan Özcan Zenger’e toplam 4 milyon 550 bin TL’nin elden teslim edildiğini iddia etti.
Savcılık tarafından Baki Nugay, ortağı, şirket genel müdürü, şirketin Seyhan Belediyesi’nin kent temizliği işindeki proje yöneticisi ve Özcan Zenger’in telefonlarındaki HTS kayıtları incelemesi sonucunda; Kasım 2017 ve Mart 2019 arasındaki 11 farklı tarihte, şirket ortakları veya çalışanlarından en az biri ile Özcan Zenger arasında baz birlikteliği bulunduğu tespiti yapıldı.
HTS kayıtları üzerinden metre metre tespitler
HTS kayıtları üzerinden yapılan değerlendirme sonucu yapıldığı tespitine varılan 11 görüşmeyle ilgili; “0-15 metre mesafeden baz birlikteliklerinin olduğu görülmüştür”, “19 metreden baz birlikteliklerinin olduğu”, “0 metreden baz birlikteliklerinin olduğu”, “yakın noktada baz verdikleri (19 metre)” gibi ifadeler yer aldı.

“Bu şahısla hak edişlerin ödenmesi ile ilgili bir görüşmem olmadı”
Baki Nugay ya da ortağı ve çalışanlarıyla bir baz kaydı tespiti yer almayan Zeydan Karalar ise ifadesinde kendisinin Seyhan belediye başkanlığından önce de çöp toplama işini aynı şirketin yaptığını belirterek şunları söyledi:
“Bu firmanın yetkilisi benim başkanlığım döneminde hali hazırda işe devam eden müteahhit Baki Nugay idi. Benim Seyhan Belediyesi’ne başkan seçilmem üzerine ismini hatırlamadığım bir belediye yetkilisi müteahhit olan bu şahsın benimle tanışmak istediğini söyledi. Ben de talebini kabul ederek kendisi ile bir görüşme gerçekleştirdim. Ne bu görüşmede ne de sonrasında bu şahısla veya hiçbir müteahhit ile hak edişlerin ödenmesi ile ilgili şahsıma ya da herhangi bir kuruma menfaat temin edilmesi ile ilgili bir görüşmem olmadı.”
Karalar’ın avukatları: “Daraltılmış bazın bilimsel geçerliliği yok”
Ancak bu analizlerin bilimsel hiçbir geçerliliğinin bulunmadığı ve bu hususta adli bilişim uzmanları tarafından da eleştirel yayınların gerçekleştirildiği bilinmektedir
Hüseyin Ersöz’ün de aralarında olduğu Karalar’ın avukatları, polis sorgusundaki ortak beyanlarında, HTS kayıtlarının Narin Davası’yla gündeme gelen “daraltılmış baz” çalışmasına dayandığını öne sürdü.
Avukatların beyanında şu bölüm yer aldı:
“Her ne kadar sorular arasında dosyanın diğer şüpheli ve tanıklarının farklı tarihlerde bir araya geldikleri ileri sürülmekte ise de bunun sadece HTS baz istasyonu verilerine dayanılarak yapıldığı da anlaşılmaktadır. Bu yöntemin son dönemde savcılıklarca delil olarak kabul gören ‘daraltılmış baz incelemesi’ analizlerine dayandığı anlaşılmaktadır. Ancak bu analizlerin bilimsel hiçbir geçerliliğinin bulunmadığı ve bu hususta adli bilişim uzmanları tarafından da eleştirel yayınların gerçekleştirildiği bilinmektedir. Öyle ki adli bilişim mühendisi Tuncay BEŞİKÇİ, Adli Bilişim Uzmanı Koray PEKSAYAR ve Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tuna TUĞCU tarafından kamuoyuna yapılan açıklamalarda iki kişinin kesin ve net bir şekilde yan yana bulunduğunu sadece baz istasyonu verileri ile tespit edilemeyeceğini ifade etmişlerdir.”
Narin Davası’yla gündeme geldi
“HTS daraltılmış baz” diye adlandırılan çalışma, Narin Davası’yla kamuoyu gündemine geldi.
Narin cinayetiyle ilgili soruşturmada savcılık tarafından görevlendirilen bilirkişiler, Narin cinayetinden sonraki tarihlerde, cinayetin işlendiği Diyarbakır Bağlar’a bağlı Tavşantepe köyünde yaptıkları sinyal çalışması sonucunda; davanın sanıkları Narin’in annesi Yüksel Güran, ağabeyi Enes Güran, amcası Salim Güran ve komşuları Nevzat Bahtiyar’ın cinayet gününe ait noktasal konumlarını tespit ettikleri iddiasıyla rapor hazırlamıştı.
Daraltılmış baz raporu, Narin Davası’nda iddianamenin de verilen birinci derece mahkeme kararının da en önemli bölümünü oluşturdu.
Ancak adli bilişimciler, bilirkişilerin yaptığı “daraltılmış baz” adı verilen çalışmanın dünya üzerinde herhangi bir örneğinin olmadığını ve bilimsel bir karşılığının olmadığını söylüyor.
Serbestiyet adli bilişimcilerin değerlendirmelerini yayınladı
İlk olarak adli bilişimci ve avukat Levent Mazılıgüney, 27 Kasım’da Serbestiyet’e verdiği röportajda metodun güvenilir olmadığını anlatmıştı.
12 Aralık’ta da Mazılıgüney ile birlikte Türkiye’nin önde gelen adli bilişim uzmanlarından Koray Peksayar da dünya üzerinde böyle bir örnek olmadığına dikkat çekti.
Yine Türkiye’nin önde gelen adli bilişim uzmanlarından Tuncay Beşikçi de sanık avukatlarının talebi üzerine Narin Davası için hazırladığı uzman mütalaasında “daraltılmış baz” diye bir yöntemin olmadığına dair tespitlerini Serbestiyet kanalında anlattı.
Peksayar ile Mazılıgüney, “daraltılmış baz”la ilgili yayınladıkları makaleyi de önceki hafta Serbestiyet kanalında anlattı.