Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL | Sinan Ateş cinayetinin azmettiricisi, savcıya nasıl yalan söyledi?

ÖZEL | Sinan Ateş cinayetinin azmettiricisi, savcıya nasıl yalan söyledi?

Sinan Ateş suikastının azmettiricisi olarak suçlanan Tolgahan Demirbaş’ın; suikasttan 9 ay önce, 10 Mart 2022’de bir komiserden Ateş’in adresini istediği yazışma iddianameye girdi. Demirbaş, ifadesinde, Mersin’de bir Ülkü Ocakları üyesinin Ateş’in bir arkadaşının silahından çıkan kurşunla ölmesi nedeniyle Ateş’in evinin önüne pankart asmayı düşündüklerini, adresini bu yüzden öğrenmeye çalıştığını söyledi. Ancak, Demirbaş’ın bahsettiği Mersin’deki olay 15 Mart 2022’de, yani Demirbaş’ın Ateş’in ev adresini istemesinden 5 gün sonra yaşanmıştı.

Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Sinan Ateş suikastı iddianamesinde azmettirici olarak suçlanan Tolgahan Demirbaş’ın, suikasttan 9 ay önce Sinan Ateş’in ev adresini öğrenmeye çalıştığı, iddianamede yer aldı.

Kendisi de Ülkü Ocakları’nın eski yöneticilerinden olan Demirbaş, suikast tarihinde Ankara Emniyeti Cinayet Büro amiri olarak görev yapan, dosyanın tutuklu sanıklarından Mustafa Ensar Aykal’a, Ateş’in cep telefonu numarasını göndererek, adresini bulmasını istedi.

“Bizim GB istedi de”

Demirbaş ile Aykal arasında 10 Mart 2022 tarihindeki Whatsapp yazışmaları şöyle:

Tolgahan Demirbaş: “Amirim bizim GB istedi de”, “05……… telefon numarası bu”, “Adres lazım bize”, “Sana zahmet olmazsa…”

Mustafa Aykal: “Est bakalım reis…”

“Onun ipini çekmişler”

Mesajlaşma daha sonra şöyle devam ediyor:

Mustafa Aykal: “Reis önceki gbye çıkıyor bu numara”

Tolgahan Demirbaş: “Aynen”, “Reis”, “Onun ipini çekmişler…”

Mustafa Aykal: “Birazdan arıyorum reis…”

“Sinan Ateş’in adresini tespit edebilirse göndermesini istemiştim”

Demirbaş, savcıya verdiği ifadesinde, Ateş’in ev adresini istediğini kabul ederek şunları söyledi:

“Mustafa Ensar Aykal ile aramızda Sinan Ateş hakkında mesajlaşma olmuştur. Kendisine mesajlar göndermiş olabilirim. Mustafa Ensar Aykal, Sinan Ateş’in cep telefon numarasını olaydan 8 ay önce sorgulayıp bana göndermiş olabilir.

Sinan Ateş’in ev adresini mesajla bana göndermedi. Hatırladığım kadarıyla Mustafa Ensar Aykal’a Sinan Ateş’in cep telefonu numarasını göndererek Sinan Ateş’in adresini tespit edebilirse bana göndermesini istemiştim.”

“Mersin’deki olaydan sonra ikametinin önünde pankart asmayı düşündük”

Demirbaş, ev adresini isteme nedeninin ise, Ateş’in evinin önüne protesto amaçlı pankart asma düşüncesi olduğunu söyledi:

“Ben Sinan Ateş’i olay öncesi şahsen tanımazdım. Mersin’de vuku bulan saldırı olayında camiamızdan bir genç öldürülmüştür.

Bu olaya tepki olarak Sinan Ateş’in ikametinin önünde pankart asılması düşüncesi gündemdeydi. Bu nedenle adresin tespitini istemiş olabilirim.”

“Ateş’in oturduğu siteye ait fotoğrafları Tolgahan Demirbaş’ın talebi üzerine göndermiş olabilirim”

O tarihte Ankara Emniyeti Cinayet Büro’da komiser olarak görev yapan Aysal ise ifadesinde, Demirbaş’ın kendisinden Ateş’in adresini istemesinden yaklaşık bir ay sonra, Ateş’in oturduğu sitenin fotoğraflarını Demirbaş’a gönderdiğini anlattı:

“Tolgahan Demirbaş’ın telefon incelemesi sonucunda bilirkişi tarafından düzenlenen raporda belirtilen Sinan Ateş’in oturduğu siteye ait fotoğrafları 08/04/2022 tarihinde göndermiş olabilirim. Bu fotoğrafları muhtemelen Tolgahan Demirbaş’ın talebi üzerine göndermiş olabilirim.

2022 yılı Mart ayı içerisinde Mersin’de işlenen cinayet olayının arkasında Sinan Ateş’in olduğu, camia içerisinde ve sosyal medyada değerlendirilmiş olup, mensubu olduğum camiada bu olaya tepki olarak Sinan Ateş’in ikametinin önüne protesto amaçlı pankart asılması gündeme gelmişti. Tolgahan Demirbaş pankart asılması düşünüldüğünden Sinan Ateş’in ikameti ile ilgili fotoğrafları göndermiş olabilirim.”

Mersin olayı neydi?

Peki, Demirbaş’ın ve Aykal’ın ifadelerinde, Ateş’in evinin önüne pankart asma düşüncesinin nedeni olarak bahsedilen Mersin’deki olay neydi?

Sinan Ateş’in 2020’de Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı’ndan uzaklaştırılmasının ardından, ülkücü çevrelerde Ateş’le ilgili aleyhte paylaşımlar yapılmaya başladı.

Ateş’in genel başkanlığını yaptığı dönemde Ülkü Ocakları Mersin İl Başkanlığı yapan Çağrı Ünel ise, bu dönemde Ateş’e destek veren paylaşımlar yapıyordu.

Ülkü Ocakları’nın tüm şubelerinde Kuran okutuldu

Ateş’e yakınlığıyla bilinen Ünel, bankamatikten para çekerken, civar illerden gelen Ülkü Ocakları mensubu dört kişinin saldırısına uğradı. Ünel’in silahını ateşlemesi sonucu, Adana Kadirli Ülkü Ocağı mensubu Emrullah Kaplan hayatını kaybetti.

Olayın ardından Ülkü Ocakları’nın tüm şubelerinde Emrullah Kaplan için Kuran okutuldu. Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım, “Bu alçak saldırıyı azmettirip destek olan tüm odaklardan, hukuki süreci de yakından takip ederek her türlü hesabı soracağız” diye açıklama yaptı.

Tutuklanarak cezaevine gönderilen Çağrı Ünel’in Sinan Ateş’le yakınlığı nedeniyle, sosyal medyada Ateş’i hedef alan paylaşımlar da yapıldı.

Yazışmanın tarihi, Kaplan’ın ölümünden beş gün önce

Ancak Demirbaş’ın, Ateş’in ev adresini isteme gerekçesi olarak bahsettiği Mersin’de Emrullah Kaplan’ın hayatını kaybettiği olayın tarihi 15 Mart 2022’ydi. Demirbaş’ın, Ateş’in ev adresini istediği yazışmanın tarihi ise 10 Mart 2022, yani Mersin’deki olaydan beş gün önce.

- Advertisment -