Ana SayfaÖZEL HABERRÖPORTAJ | İYİ Parti Milletvekili Hasan Subaşı: “Kılıçdaroğlu’nun adının en başta anılması...

RÖPORTAJ | İYİ Parti Milletvekili Hasan Subaşı: “Kılıçdaroğlu’nun adının en başta anılması son derece doğaldır”

“Sayın Genel Başkanımız ‘Cumhurbaşkanı adayı olmayacağım” dediğine göre öncelikli inisiyatif Kılıçdaroğlu’na geçmiştir…”, “Bir süre sonra ismi geçen büyükşehir belediye başkanlarının ‘adayımız liderimizdir’ diyerek tartışmalardan çekileceklerini düşünüyorum…”, “İktidarın saldırılarından etkilenmeyecek bir siyasetçinin aday olması gerekir. Buna alışık olmayan kişilerin direnci, kampanya süreci için yeterli olmayabilir, yıpratılabilir…”, “İktidar, HDP konusunu daha çok ortaya koyacaktır. Bu konuda oyuna gelmemek gerekir…”, “Akşener’in Sedat Bucak’ı partiye davet etmek için görüştüğüne ihtimal vermiyorum.”

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı ile CHP ve İYİ Parti arasında gerginlik olduğu iddiaları, Altılı Masa’nın cumhurbaşkanlığı adayı tartışmaları ve İYİ Parti lideri Meral Akşener’in Şanlıurfa ziyaretinde Susurluk hükümlüsü, eski DYP Milletvekili Sedat Bucak’la görüşmesi hakkında konuştuk.

Gürsel Tekin’in “Bütün partilere olduğu gibi HDP’ye de bakanlık verilebilir” sözlerine İYİ Parti’den gelen tepkiler sonrası CHP ve İYİ Parti arasında bir gerginlik olduğu yorumları yapıldı. Meral Akşener’e yakın olarak bilinen bazı yorumcu ve yazarlar da Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’yi hedef alan sert yorumlar yaptı. Tartışmaları siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

CHP ve İYİ Parti yerel seçimlerde başarılı bir ittifak süreci birlikteliğini gerçekleştirdiler. Büyükşehir belediyelerinin çoğunun bu birliktelik sayesinde iktidarın elinden alınması çok önemli bir gelişmeydi. İktidar için travma, halkın önemli bir kesimi için de umut olmuştu.

Şimdi bir beka sorunu varsa orta yerde duran bu başkanlık rejimidir. Bundan kurtulmak, yeniden ortak aklı ve demokratik kazanımları geçerli kılacak, geliştirecek bir rejim inşa etmek zorunluluk olmuştur. Altılı Masa’nın liderleri bunun bilincindedir.

Ayrıca farklı görüş ve düşüncelere sahip bu partilerin belirlemiş oldukları değerler etrafında, prensipte tam bir mutabakata varmış olmaları da çok değerlidir.

“HDP konusunda iktidarın oyununa gelmemek gerekir”

Bu prensipler dışındaki farklı görüş ve düşüncelerden doğabilecek görüş ve açıklamalardan çok etkilenmek doğru değildir. Öyle de olmuştur. Sayın Genel Başkan Meral Akşener, dikkatli olunması gerektiği siteminin ardından; gerçek amacın önemine, Altılı Masa birlikteliğinin önemine işaret etmiştir.

İktidar kanadının öncelikli hedefi, elindeki medya gücüyle sözlere maksadını aşan anlamlar yükleyerek, iktidarın kâbusu olan Altılı Masa’nın birlikteliğini bozmak.  

Ayrıca bu tür polemikler, iktidarın yapamadıklarının, saplandığı ekonomik çıkmazın ve yönetim zaaflarının da üzerini örtmekte işe yarıyor.

İktidar, HDP konusunu daha çok ortaya koyacaktır. Bu konuda oyuna gelmemek gerekir.

“Genel Başkanımız ‘Cumhurbaşkanı adayı olmayacağım’ dediğine göre öncelikli inisiyatif Kılıçdaroğlu’na geçmiştir”

Altılı Masa’nın ortak cumhurbaşkanı adaylığı için en çok öne çıkan isim Kılıçdaroğlu. Ancak İYİ Parti içinde Mansur Yavaş’ın aday olmasını isteyen bir kesimin de olduğu anlaşılıyor. Yavaş’ın İYİ Parti içinde veya tabanında daha çok istendiği gibi bir gözleminiz var mı?

Mansur Yavaş, halkın zorluklar yaşadığı pandemi sürecinde halka dokunan, pratik ve çözüm odaklı hizmetlere yöneldi.

Yoksul kesimin, gençlerin, öğrencilerin, hatta çiftçi kesiminin taleplerine yönelerek en azından duyarlılığını gösterdi. Sosyal belediyecilikte halkı etkileyen örnekler üretti.

Bugün için halkı ne büyük yatırımlar ne de çılgın projeler ilgilendiriyor. Yoklukla, yoksullukla boğuşan halkın aradığı; kendisine dönük çözümlere kamunun yönelmesidir. Yani doğrudan insanımıza yatırım zamanıdır.

O nedenle başkentin iktidarın elinden alınmasının aktörü olması, sakin ve sabırlı tavırları ile gerçekten sahada adı çok dillendiriliyor.

Yukarıda da sözünü ettiğim gibi gerçekten beka sorunu bu rejimin kendisidir aslında. Bu rejimden kurtulmak için aday tespitinde çok dikkatli olunmalıdır.

CHP lideri sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun yerel seçimlerde partisine kazandırdığı başarıları, Altılı Masa’daki kapsayıcı konumu, bugünün Türkiye’sinde ayrışmış parçalar için birleştirici olabilecek olgunluğu ve deneyimiyle adının en başta anılması da son derece doğaldır.

Ayrıca sayın Erdoğan’ın hükümet ve devletin tüm imkânlarıyla yıllardır saldırdıkları, sayın Kılıçdaroğlu ve sayın Akşener’dir. Bu iki lideri de yıpratamamışlardır.

Üstelik iktidarın sinir uçlarına çok rahatlıkla dokunup ayarlarını da bozabiliyorlar. Sayın Genel Başkanımız “Cumhurbaşkanı adayı olmayacağım” dediğine göre öncelikli inisiyatif Kılıçdaroğlu’na geçmiştir.

“İktidarın saldırılarından etkilenmeyecek bir siyasetçi aday olmalı. Buna alışık olmayan kişilerin direnci yeterli olmayabilir”

CHP liderinin adaylık için ısrarcı olması halinde CHP’den ikinci bir aday çıkmasını pek mümkün görmem. Ancak CHP liderinin Yavaş’ı önermesi halinde adaylığı söz konusu olabilir.

Seçimlere daha hayli zaman var. Asıl seçim süreci başlangıcı ve işin şekillenmesi seçime üç-dört ay kala başlar. O dönemde kimin anketlerde ve halkta karşılığının olacağı daha rahat gözlenecektir diye düşünüyorum.

Ayrıca bir süre sonra ismi geçen büyükşehir belediye başkanlarının “adayımız liderimizdir” diyerek tartışmalardan çekileceklerini düşünüyorum.

Ancak en önemlisi, iktidarın saldırılarından etkilenmeyecek bir siyasetçinin aday olması gerekir. Buna alışık olmayan kişilerin direnci, kampanya süreci için yeterli olmayabilir, yıpratılabilir.

“Akşener’in Sedat Bucak’ı partiye davet etmek için görüştüğüne ihtimal vermiyorum”

Akşener Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine yaptığı ziyarette Susurluk hükümlüsü eski DYP milletvekili Sedat Bucak’la görüştü. Görüşmeyle ilgili, Akşener’in Bucak’tan siyasi destek istediği, Bucak’ın da “tüm Şanlıurfa il örgütünü isterim” dediği iddiaları ortaya atıldı. Akşener’in Susurluk’un baş aktörlerinden Bucak’la görüşmesi kamuoyunda tepki topladı. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sayın Genel Başkan’ın Sayın Bucak’a ziyaretinin sadece spontane bir ziyaret olduğundan kuşkum yok.

Partiye davet etmek, görev vermek gibi bir görüşme olabileceğine ve Sayın Bucak’ın da böyle bir istekte bulunabileceğine hiç ihtimal vermiyorum.

- Advertisment -