Ana SayfaÖZEL HABERRÖPORTAJ | Mehmet Bekaroğlu: “Genel Başkan’a da Parti Sözcüsü’ne de...

RÖPORTAJ | Mehmet Bekaroğlu: “Genel Başkan’a da Parti Sözcüsü’ne de katılmıyorum; Hamas, Filistin’in Kuva-yı Milliye’sidir”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “Hamas bir terör örgütür” ve CHP Sözcüsü Deniz Yücel’in “Bu saldırıların Hamas'ın bir gece sivillere yönelik yaptığı saldırılarla başladığını da unutmamak gerekir” açıklamalarına CHP’li eski milletvekili Mehmet Bekaroğlu’ndan tepki geldi: “Bu konuda Sayın Genel Başkan’ın söylediğine de, Parti Sözcüsü Deniz Yücel’in söylediğine de katılmıyorum. Doğru, İsrail bu katliamları Hamas’ın saldırısından sonra yaptı. Ama İsrail, Hamas hiç saldırmadan da onlarca defa katliam yaptı. Hamas, Filistin’in Kuvâ-yi Milliyesidir. İşgal altındaki vatan topraklarını kurtarmak, halkının canını, malını ve şerefini korumak için savaşanlara başka ne denilebilir? Eğer 7 Ekim’de Hamas bile bile sivilleri öldürmüşse bunu da doğru bulmam. Ancak İsrail’e de inanmam.”

CHP’li önceki dönem milletvekillerinden Mehmet Bekaroğlu, Twitter hesabından İsrail’in Gazze’ye bombardımanıyla ilgili “Bu işi başlatan Hamas’mış. Allah’tan korkun vicdansızlar! Hamas, Filistin’in ‘Kuva-yi Milliye’sidir” ifadelerine yer verdiği bir mesaj tartışma konusu oldu.

Bekaroğlu’nun bu mesajı, CHP Sözcüsü Deniz Yücel’in, “Filistinlilerin yanındayız. Bu saldırıların durdurulması için tavır almak herkesin insanlık görevidir. Ancak bu saldırıların Hamas’ın bir gece sivillere yönelik yaptığı saldırılarla başladığını da unutmamak gerekir” açıklamasına bir tepki olarak paylaştığı yorumları yapıldı.

CHP lideri Özgür Özel de geçen ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Hamas bir terör örgütü değil, topraklarını ve vatandaşlarını koruma mücadelesi veren bir mücahitler grubudur” çıkışından sonra şunları söylemişti:

“Hamas bir terör örgütüdür ve İsrail’de Filistin’de çatışmaların olmadığı, durmuş olduğu bir süreçte bir gece yarısı sivillere yönelik roketli saldırılar bu süreci başlatmıştır.”

Bekaroğlu, Serbestiyet’in sorularını yanıtladı.

“Sayın Genel Başkan’ın söylediğine de, Sayın Yücel’in söylediğine de katılmıyorum”

“Bu işi başlatan Hamas’mış. Allah’tan korkun vicdansızlar” tweetiniz, CHP Sözcüsü Deniz Yücel’in “Bu saldırıların Hamas’ın bir gece sivillere yönelik yaptığı saldırılarla başladığını da unutmamak gerekir” ifadelerine ve yine geçen ay Özgür Özel’in “Hamas bir terör örgütüdür ve çatışmaların durmuş olduğu bir süreçte bir gece yarısı sivillere yönelik roketli saldırılar bu süreci başlatmıştır” sözlerine tepki olarak algılandı. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu paylaşım mesajı ile Deniz Yücel’e de cevap vermedim. Ama bu konuda Sayın Genel Başkan’ın söylediğine de, Sayın Yücel’in söylediğine de katılmıyorum.

Doğru, İsrail bu katliamları Hamas’ın saldırısından sonra yaptı. Ama İsrail, Filistin’de ilk defa katliam yapıyor değil ki. İsrail, hiç Hamas saldırmadan da onlarca defa katliam yaptı. Ayrıca İsrail sadece Gazze’de katliam yapmıyor ki Batı Şeria’da da katliamlar yapıyor.

Hele hele böylesine bir canavarlığı her gün televizyonlardan izlerken, bu katliamları meşrulaştırma şeklinde anlaşılacak açıklamalardan kaçınmak gerekir. Beş bine yakın çocuk öldürüldü, paramparça bebek bedenleri izliyoruz televizyonlarda. Şimdi burada ‘Ama Hamas da bebeklerin boğazını kesti’ yalanlarına mı göndermeler yapacağız? Olmaz; vicdan da, adalet de, insanlık da, siyaset de bunu kabul etmez.

Ben Türkiye’de ilk defa konuşmuyorum ki; beni herkes tanıyor, teröre, şiddete karşıyım, mazlum olan kim varsa onun yanında duruyorum, mazlumun dinine, diline vs bakmıyorum. Ne dediğim çok açık; kimse ama diyerek bu tarihin görmediği katliamı, hukuku, insanlığı ve ulaştığı ahlaki değerleri iyi olan ne varsa yıkıp yok eden İsrail’i ve vahşiliklerini meşrulaştırmasın.

“Hamas, Filistin’in milli kuvvetleridir”

Tweetinizdeki “Hamas, Filistin’in ‘Kuva-yi Milliyesi’dir” ifadesi sosyal medyada tartışma konusu oldu. Kastınızı biraz daha açabilir misiniz?

Hamas, Filistin’in Kuvâ-yi Milliyesidir. İşgal altındaki vatan topraklarını kurtarmak, halkının canını, malını ve şerefini korumak için savaşanlara başka ne denilebilir? Dikkat ederseniz; ‘Filistinlilerin Kuvâ-yi Milliyesi’ diyorum. Evet bana göre Hamas, Filistin’in milli kuvvetleridir. Amacı işgal altındaki vatanlarını kurtarmaktır. Böyle demekle İstiklal Savaşı’nı başlatan Rumeli ve Anadolu Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti ve Kuvâ-yi Milliye ile Hamas aynı şeydir demiyorum.

Filistin Kurtuluş Örgütü’nün gerilemesinden sonra Hamas kurulmuş ve Filistin ile Filistinlileri savunmaya başlamıştır. Dediğim budur; kimse bunu başka bir yere çekmesin.

Bunu demekle Hamas’ın her hareketini doğru bulduğum anlamı da çıkarılmamalı. Ben savaşta; kadınların, çocukların ve yaşlıların öldürülmesini doğru bulmuyorum. Bunu bir Hamas temsilcisi de ifade etti. Eğer 7 Ekim’de Hamas bile bile sivilleri öldürmüşse bunu da doğru bulmam. Ancak İsrail’e de inanmam.

- Advertisment -