Ana SayfaÖZEL HABERSerbestiyet duyurdu, Çin’e deport edilme riski olan Uygur anne serbest bırakıldı

Serbestiyet duyurdu, Çin’e deport edilme riski olan Uygur anne serbest bırakıldı

Çin’e deport edilme riski bulunan sekiz çocuk annesi Uygur Haiernisa Abudujilili geri gönderilme merkezinden tahliye edildi. Haiernisa Abudujilili’nin Türkiye vatandaşı olan oğlu Abdülbasit Rozi, Serbestiyet’e “Türkiye, hiçbir suçu olmayan annemi Çin’e teslim etmemeli” diye konuşmuştu. Serbestiyet’in duyurduğu haber üzerine sosyal medyada, aralarında tanınmış isimlerin de bulunduğu birçok kişi Haiernisa Abudujilili’nin Çin’e deport edilmemesi çağrısı yapan mesajlar paylaştı.

Çin’e deport edilme riski bulunan sekiz çocuk annesi Uygur Haiernisa Abudujilili (48) geri gönderilme merkezinden serbest bırakıldı.

2016’dan bu yana çocuklarıyla birlikte Türkiye’de yaşayan ve oturma izni olan Haiernisa Abudujilili, Çarşamba günü (20 Eylül) gözaltına alınmış ve Balıkesir İl Göç İdaresi’ne gönderilmişti. Serbestiyet’e konuşan çocukları, annelerinin Çin’e deport edilmesinden kaygılı olduklarını söylemişti.

Serbestiyet’in duyurduğu haber, sosyal medyada tepkilere neden oldu. Tanınmış isimlerin de aralarında olduğu birçok sosyal medya kullanıcısı Haiernisa Abudujilili’nin deport edilmemesi için mesajlar paylaştı.

Ne olmuştu?

Haiernisa Abudujilili, 2016’da çocuklarıyla birlikte Çin’in Uygur Özerk Bölgesi’nden ayrılarak İstanbul Sefaköy’e yerleşti. Haiernisa Abudujilili’nin dönem dönem Türkiye’ye gelen eşi 2017’de Çin rejiminin Uygurları gönderdiği kamplardan birine, daha sonra da cezaevine gönderildi.

Çocuklarının verdiği bilgiye göre; 2020’de Türkiye vatandaşlığı almak için başvuru yapan Haiernisa Abudujilili, 18 yaşının altındaki çocuklarına Türkiye vatandaşlığı başvurusunu yapabilmek için Çin’deki eşinden vekalet belgesi getirtti. 2022’de vatandaşlık başvurusu reddedilen Haiernisa Abudujilili’ye, sunduğu eşine ait vekalet belgesinin sahte olduğu suçlamasıyla dava açıldı.

Altı ay kadar önce sonuçlanan davada hakkında 2 yıl 6 ay hapis cezası verilen Haiernisa Abudujilili, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde iki gece kaldıktan sonra tahliye edildi.

Haiernisa Abudujilili, 20 Eylül’de Küçükçekmece Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne bilgi almak için kızıyla birlikte gitti. Kızının verdiği bilgilere göre, Türkçe bilmeyen Haiernisa Abudujilili’ye, kızının incelemesine fırsat verilmeksizin bir evrak imzalatıldı ve ardından Haiernisa Abudujilili polise teslim edildi.

Önce Sefaköy’de karakola götürülen Haiernisa Abudujilili, ardından Silivri Selimpaşa’daki Geri Gönderilme Merkezi’ne, 21 Eylül akşam saatlerinde de Balıkesir İl Göç İdaresi’ne götürüldü.

Haiernisa Abudujilili’nin Türkiye vatandaşı olan ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde öğrenim gören oğlu Abdülbasit Rozi, Serbestiyet’e şunları söylemişti:

“Annemizin Çin’e deport edilme tehlikesi var. Türkiye, hiçbir suçu olmayan annemi Çin’e teslim etmemeli. En küçük kardeşimiz daha 6 yaşında. 2016’da toplama kampına gönderilen babamızın zaten 7 yıldır sesini bile duyamıyoruz. Babamıza kavuşmak isterken bir de annemiz Çin zulmüne teslim edilmesin.”

Çin, Uygurlara soykırımla suçlanıyor

Çin, Uygur Özerk Bölgesi’nde 2016’dan beri uluslararası toplumun “toplama kampı” diye adlandırdığı yerleşkeler kuruyor ve “soykırım”la suçlanan uygulamalar yapıyor.

- Advertisment -