Ana SayfaVİDEO HABERİbrahim Uslu: “İttifak içi ittifak önerisi rasyonel ve doğru, önemli olan maksimum...

İbrahim Uslu: “İttifak içi ittifak önerisi rasyonel ve doğru, önemli olan maksimum sayıda milletvekili çıkartabilmek”

Cumhurbaşkanlığı seçimi: “Muharrem İnce de Ümit Özdağ da iktidardan değil muhalefetten oy alıyor. Muhalefet havuzu içerisinden ortaya çıkacak her bir aday muhalefetin daha küçük dilimlere ayrılmasına neden olabilir. Böyle bir durumda da en azından birinci turda seçim bitmeyebilir. İktidarın en çok istediği şey bu…” Milletvekilliği seçimi: “Üç partinin (SP, DEVA, Gelecek) ‘İttifak içi ittifak’ senaryosu rasyonel ve doğru. Bazı yerlerde tek liste, bazı yerlerde iki liste, bazı yerlerde de üç liste olabilir.”

Siyasal iletişim uzmanı İbrahim Uslu, Serbest TV’de yayımlanan Hilal Köylü ile Şimdiden Seçim 2023 programına konuk oldu. Uslu’nun programda yaptığı açıklamalardan bir bölümü şöyle:

Muhalefet oylarını parçalayan her bir girişim iktidardan çok muhalefete zarar veriyor. Muharrem İnce’nin iktidar cenahından oy alamayacağını biliyoruz. Muharrem İnce sadece muhalefet havuzundaki seçmenlerden oy alabiliyor.

Muharrem İnce’nin varlığı ve yürüttüğü siyasetle ilgili çeşitli söylentiler var. ‘Yerli ve milli muhalefet’ çağrısı vardı Sayın Cumhurbaşkanı’nın, hatırlanacağı üzere… Sayın İnce’nin de içerisinde olduğu bazı figürler yerli ve milli muhalefet kabul ediliyor ve bu yüzden de iktidara yakın televizyonlara çıkabiliyorlar diye söylentiler de var. Bunların doğruluğu, yanlışlığı ayrıca tartışılabilir. Ama ortada somut bir realite var. Sayın Muharrem İnce de, Sayın Ümit Özdağ da, ATA İttifakı da iktidardan değil muhalefetten oy alıyor.

Muhalefet havuzu içerisinden ortaya çıkacak her bir aday muhalefetin daha küçük dilimlere ayrılmasına neden olabilir. Böyle bir durumda da en azından birinci turda seçim bitmeyebilir. Benim gördüğüm, iktidar bunu çok arzuluyor. Çünkü yarış birinci turda bitecek olursa çok açık bir şekilde bu, rakiplerinin kazanacağı anlamına geliyor. O yüzden teşvik ediyor iktidar, sosyal medyada destekliyor, yakında televizyonlarını ve gazetelerini açacaklardır, imkân sağlayacaklardır. Neden? Çünkü muhalefet havuzu çok parçaya ayrılsın diye.

Milletvekilliği seçimleri: “İttifak içi ittifak formülü doğru ve rasyonel”

Yeni seçim kanunu ve D’hont sistemini veri olarak kabul ettiğimizde muhalefet için en yanlış senaryo altı partinin kendi listeleri ile seçime girmesidir. Çünkü bu durumda çok sayıda oy o ilde milletvekili çıkartmak için yeterli sayıya ulaşılamadığında boşa gidecektir. O yüzden de çok sayıda Millet İttifakı oyu boşa gider böyle bir durumda. En yanlış senaryo bu.

Muhalefet için en ideal senaryo ise altı partinin tek listeyle yarışması. İdeal senaryonun olmayacağını biliyoruz. Çünkü partiler arasında çeşitli farklılıklar var, uyuşmazlıklar var vs. Bu sebeple yapılması gereken olabildiğince çok seçim çevresinde olabildiğince çok Millet İttifakı üyesi partinin liste işbirlikleri yapması. Bu açıdan değerlendirdiğimizde üç partinin (SP, DEVA, Gelecek) “İttifak içi ittifak” senaryosu rasyonel ve doğru. Bazı yerlerde tek liste, bazı yerlerde iki liste, bazı yerlerde de üç liste olabilir.

Buna karar vermenin tek yolu matematiği hakem kılmak. Seçim çevresi bazında bakıp o seçim çevresinde en yüksek milletvekilini nasıl çıkartacaklarına odaklanmalı muhalefet partileri.

- Advertisment -