Ana SayfaÖZEL HABERMimarların Erdoğan’a itirazı var: Bir yılda şehir inşa edilmez

Mimarların Erdoğan’a itirazı var: Bir yılda şehir inşa edilmez

Mimarlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın depremde yıkılan şehirlerin inşası için bir yıl süre istemesine ve bölgede depremler sürerken konut inşaatını başlatma kararı almasına itiraz ediyor. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan Serbest TV’de “Doğru düzgün planlaması, zamanlaması yapılmadan şehir kurmaya kalkmak akla da, mantığa da aykırıdır. Bir yılda yapacağız demek akla ziyandır. Şehir kurmanın TOKİ mantığıyla ilgisi yoktur” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, 6 Şubat depremlerinden etkilenen ve yıkım tablosu her geçen gün ağırlaşan kentlerin yeniden inşasının bir yıl içinde tamamlanacağına dair açıklamaları inandırıcı olmadığı kadar tehlikeli de bulunuyor.

Deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Türk Mühendis Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) heyeti Erdoğan’a “Sarsıntılar sürerken kent inşa etmeye başlayamazsınız. Planlama yapılmadan hiç başlayamazsınız. Bilime aykırı çalışmalar yapmaktan, insanların hayatını tehlikeye atmaktan vazgeçin” uyarısında bulundu.

TMMOB heyetinden Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Serbest TV’de yayınlanan “Deprem Özel” programına katıldı ve Erdoğan’ın iddia ettiği gibi deprem bölgesinde yeni şehirler kurmanın neden bir yılda mümkün olamayacağını, kurulsa da bu şehirlerin büyük sorunlarla malûl olacağını anlattı:

“Kentsel dönüşüm değil rant organizasyonu”

“Bu kentlerin yıkılmaması gerekiyordu. Bunun için de planlı bir kentleşme; bölgesel özellikler, coğrafi özellikler üzerinden planlanmış bir kentleşme politikası izlemek gerekiyordu. Dere yataklarının, orman alanlarının, kıyı alanlarının yapılaşmaya açılmaması, bölgenin ihtiyacı olan kentsel dönüşümün usulüne uygun yapılması gerekiyordu. Bu hükümet, Türkiye’deki yapı stoğunun neye ihtiyacı olduğuna dair hiçbir adım atmadı. Kentsel dönüşümü bir rant organizasyonuna çevirdi. Mimarlar Odası’nın binaların, kentlerin denetimiyle ilgilenmemesini isteyen bir yönetim, bir iktidar şimdi şehirler kurmaya kalkıyor. Hem de depremler sürerken. Bir yılda şehir kuracağım demek akla ziyandır. O bölgenin bilimsel analizleri yapılmadan, planlama süreci başlatılmadan bir yılda şehir kurmak mümkün değildir. Bilimsel hiç değildir.”

“Aynı suda iki kez yıkanılmaz”

İktidarın kentsel dönüşüm sürecinde müteahhitlik ve inşaat sektörü ile tamamen çıkara dayanan bir ilişki kurduğunu, herhangi bir depremde toplanma alanı olarak kullanılacak bölgeleri bile rant kaynağı gördüğünden yakınan Candan, “Yaşadığımız son deprem iktidarın kentsel dönüşüm ve kentleşme mantığının enkaz altında kaldığının canlı göstergesidir. Aynı suda iki kez yıkanılmaz. Bu hükümet, şehri tek tipleştiren TOKİ mantığıyla hareket edip de yeni bir Hatay, yeni bir Kahramanmaraş yaratamaz” dedi.

Candan daha sonra şöyle devam etti:

“Antakya’yı gördük depremden sonra: İkinci Dünya Savaşı’ndaki Orta Avrupa kentleri gibiydi. Sonra yine depremler oldu. Kentteki hasarlı binalar da yerle bir oldu. Şu andaki planlarla birlikte hareket ederseniz yeni bir kent kuramazsınız. Yaparsanız yine aynı şeyler olur, yine yıkılır kent. Şimdi Hatay’da Antakya’da nasıl TOKİ yapabilirsiniz? Antakya’nın başka bir kimliği var, başka bir ruhu var. Toprağın altında bambaşka bir kültür katmanı var. Dolayısıyla; toprağın altındaki bilimsel verileri çıkarmak, bilimsel inceleme yapmak, akıcı çözümler bulmak zorundasınız. Beton dökmek sorun çözmek değildir.”

Yayının tamamı için:

- Advertisment -