Ana SayfaYazarlarAvrupa banliyölerindeki hayalet

Avrupa banliyölerindeki hayalet

Fransa Devlet Başkanı Francois Hollande, “bunu biliyoruz ve söylemek acımasız geliyor ama Fransız vatandaşları başka Fransızlar’ı öldürdü” dedi Paris saldırılarından sonra.

Ortadoğu’nun labirentleri, Suriye savaşının çetrefilli seyrinden önce Avrupa’da dolaşan hayalete bakmak daha çok şey söylüyor bize IŞİD’in düzenlediği korkunç Paris saldırıları hakkında.

Asıl meseleyi kamufle eden sahte tartışmalar bu durumu değiştirmiyor. Sadece Fransa’da değil, ABD’de de oluşan mülteci karşıtı dalganın anlamsızlığı sadece bir veri ile yanlışlanabiliyor: saldırganların hiçbiri mülteci değil.

Avrupa’da doğan, Avrupa’da büyüyen, Avrupa vatandaşları diğer Avrupalıları hedef alıyor.

Avrupa’nın banliyölerindeki hayalet, şık sokaklarını vuruyor.

Paris saldırısının faillerinin hikâyesi hava bombardımanları ile bitmeyecek derin sosyolojik, siyasi ve hatta psikolojik bir meselenin kodlarını sunuyor.

Ömer İsmail Mustafa, Cezayir asıllı bir Fransız vatandaşı. Doğduğu ve büyüdüğü Paris’in fakir, güney banliyölerinde ufak yaşlarından itibaren suça bulaşmış, birkaç kere gözaltına alınmış. Babası Cezayir savaşına katılmış, daha sonra ise Afganistan ve Pakistan’da savaşmış bir militan. 2009 yılında Fas kökenli bir Belçika vatandaşı imamın radikal görüşlerinden etkilenerek, hobisi epey yetenekli olduğu futboldan ve rap müzikten başka şeylere evrildi. 2013 yılında Suriye’ye gitti ve IŞİD tarafından eğitildi. 2014’te ise Fransa’ya yeniden döndü. Türk yetkililerin ve arkadaşlarının Fransız yetkilileri Mustafa konusunda defalarca uyarmasına rağmen, Fransız yetkililer bu istihbaratı takip etmedi.

Salih Abdislam, 26 yaşında, Belçika doğumlu bir Fransız vatandaşı. Belçika’da tren inşaatında çalışmış, abisinin açtığı bir kafede işletmecilik yapmış. 2010 yılında silahlı bir soyguna karışmış. Paris saldırılarının beyni olarak görülen Abdülhamid Abaud ile birlikte radikalleştiği belirtiliyor.

İbrahim Abdislam, Salih’in abisi. 31 yaşında Paris saldırılarında intihar bombacısı oldu. Belçika’da işlettiği kafede alkol servisi yapılıyor ve hatta uyuşturucu kullanılıyordu. Diskolara giden, kumar oynayan bir gençken geçtiğimiz sene birden alkolü bıraktığını söylüyor arkadaşları. İbrahim ve Salih’in ailesi çocuklarının ne zaman, nasıl radikalleştiğini bilmediklerini ve bu saldırıya katılmalarından dolayı şoke olduklarını söylüyor.

Bilal Hadfi, 20 yaşındaydı. Paris saldırılarındaki intihar bombacılarından biriydi. Fransa vatandaşıydı ancak Belçika’da büyümüştü. Yakınlarının ifadesi ile normal bir gençlik yaşamıştı. Futbol hayranıydı, facebook sayfası futbolla ilgili paylaşımları ile doluydu. Belçikalı bir imamın etkisinde kalarak radikalleşti, Suriye’de IŞİD’e katıldı.

- Advertisment -