Ana SayfaYazarlarAyşe Bilge Dicleli, Metin Göktürk

Ayşe Bilge Dicleli, Metin Göktürk

 

Metin’i ve Ayşe Bilge’yi ardı ardına kaybettik. İkisi de 68 kuşağının parlak isimleriydi. İkisi de yaşadıkları onca zorluğa, engele rağmen çevrelerine güç kattılar. KADER genel başkanlığı yapan Ayşe Bilge, Boğaziçi mezunu bir mühendisti.

12 Mart darbesinde Ziverbey İşkence merkezinin mağduru, Sağmalcılar Cezaevi’nin tutuklusu oldu. 12 Eylül darbesinde, eşi Zülfü Dicleli ile birlikte Doğu Almanya’ya gittiler.

Ayşe Bilge, yurtdışında TKP ile TİP’in birleşik örgütlenmesi (TBKP) için çalıştı, cuntaya karşı aktif rol aldı. Türkiye’ye dönüşünde sosyalistlerin birliği için yürütülen çalışmalara katıldı. Sadun Aren’in Genel Başkanı olduğu Sosyalist Birlik Partisi’(1991)nin Genel Yönetim Kurulu üyesi ve Partinin dış politika uzmanıydı. İlk kez bir siyasi parti tüzüğüne kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık maddelerinin girmesini sağlamıştı.

Ayşe Bilge, 2004’te eşi Zülfü ile Optimist yayıncılığı kurdu. Çok sayıda kitap çevirdi. Adımlar dergisine ve TÜSİAD'ın Görüş dergisine dış politika değerlendirmeleri yazdı. “Toplumsal Cinsiyet ve Siyaset” eğitimleri verdi. “Pencereni aç” başlıklı kitabın da içinde yer aldığı kitaplar kaleme aldı.

Kadınların siyasi hayata katılmalarında etkin rol oynadı.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

- Advertisment -