Ana SayfaYazarlarBodrum'da sonbahar

Bodrum’da sonbahar

 

Hollandalı Lon Briet, 1974'te Bodrum'a geldi. Kaptan Dursun Mutlu ile evlendi. Üç çocuğu oldu. Eşini genç yaşta kaybetti. Çocuklarını Bodrum'da büyüttü. 45 yıldır burada yaşıyor. Sanat tarihçisi. Güzel flüt çalıyor.

 

4-5 yıl, Bodrum Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeliği yaptı. Sohbete şöyle başlıyor: “Buraya yerleşmeye karar verdiğimde kışlık nüfus 6 bindi. Şimdi 170 bine çıktı…”

 

“Burası bir kışlık kent olarak mı düzenlenecek, yoksa yazlık turizm mekanı mı olacak?” diye soran Briet, artan nüfusun, aşırı ve hoyrat yapılaşmanın şehrin dengelerini bozduğunu, elektrik, su, kanalizasyon ve ulaşım gibi hizmetlerin yerine getirilmesinin giderek güçleştiğini; yangınlara neden olan aşırı çöp yığılmasını hatırlatıyor ve çözüm yolu olarak şunu öneriyor:

“Artık Bodrum'da kitlesel inşaatların kesinlikle durdurulması gerekiyor.” Tatlı bir sonbahar yaşayan Bodrum'da, sokaklardaki kalabalık azalmış. Ancak, marinaya bakan lokantalar, kafeler hâlâ canlı ve dolu. Sahillerde daha çok kuzeyli turistler denize giriyor.

 

Bodrum’u selden korumak

 

Bodrum’un yeni belediye başkanı Ahmet Aras’la buluştuk. Temel dertlere ilişkin değerlendirmelerini dinledik. Kendisi şunları aktardı: “Dereler, aşırı yapılaşma nedeniyle sokaklara dönüştü.

 

Dere sokak bile var. Yeni bir düzenleme yapma yetkisi Devlet Su İşleri'ne ait. Onlar da Tarım Bakanlığı’na bağlı. Bu nedenle Ankara'ya gidip bakanlığın desteğini almaya çalışıyorum. Sağolsunlar, AK Partili arkadaşlar bu konuda destek veriyorlar.

 

En temel sorun, ikinci, üçüncü konut olarak ev sahibi olmanın kışkırttığı aşırı yapılaşma. Örneğin 100 milyon dolarlık kitlesel inşaat yapmak üzere müteahhitler geliyor… Devasa koca koca bloklar…

 

Bunlara izin vermemek kararlılığındayız. İmar barışıyla birlikte birçok kaçak binaya da elektrik, su vermek zorunda kalınca, trafolar, borular patladı. İyi tarıma yatırım yapıyoruz.

 

Kooperatifler kurarak üreticinin örgütlenmesini sağlıyoruz. Bundan sonra onlara yerli tohum, gübre, ilaç desteği yapacağız ve ürünlerini belediye güvencesiyle bizzat pazarlayacağız.

 

Aşırı araç trafiğine de uzun erimli çözüm planlıyoruz. Bunun yolu toplu ulaşım. Örneğin havaalanına gelen yolcuları hafif raylı sistemle belli merkezlere taşıyabiliriz. Oradan, yine benzer ulaşım imkanlarıyla yerlerine ulaştırabiliriz.

 

Doğayı, çevreyi, denizi, kültürü korumamız gerekiyor.” Başkan Aras, sözlerini şöyle tamamladı: “Atacağımız adımları Bodrumlularla paylaşacağız, şeffaf olacağız. Örselenmeye değil tedaviye muhtacız.” Bodrum her şeye rağmen çok güzel. Ahmet Aras doğma büyüme Bodrumlu. Genç ve dinamik bir başkan. Başarılı olmasını dileyerek vedalaştık.

 

 

 

 

 

- Advertisment -