Ana SayfaYazarlarÇağatay Akman yeni kuşağın sesi mi?

Çağatay Akman yeni kuşağın sesi mi?

 

Kar bütün haşmetiyle sürüyor. Meclis, kritik anayasa değişikliği tasarısını görüşüyor. Türkiye’nin önümüzdeki dönemini düzenleyecek bu tasarı, denge ve denetim konusunda ciddi zaaflar içerecek şekilde Meclis’in önüne geldi.

 

Umarız, şimdiye kadar demokrasi, vesayet, kişi hak ve özgürlükleri konusunda topluma sözler veren, bu konudaki sözleriyle toplumda karşılık gören milletvekilleri, bu tasarının demokratikleşmesi konusunda duyarlı davranırlar.

 

Tasarı bu haliyle kabul edilirse, Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu, Yerel Yönetimler Kanunu için verilen değişim sözleri bir yana gidecek.

 

Tasarı, otoriterleşme potansiyeliyle seçmenin karşısına çıkacak. Halkın geçmiş seçimlerde gösterdiği sağduyuya güveniyorum.

 

İnternet fenomeni

 

Bilgisayarın başında dolanıp dururken, Reşat (Çalışlar), “Çağatay Akman'ı dinledin mi?” diye sordu. Bir arama yaptım “Gece gölgenin rahatına bak” şarkısı 51 milyondan fazla tıklanmıştı. Gençler son bir kaç ayda 18 yaşındaki Çağatay’ın şarkısına büyük ilgi göstermişlerdi.

 

O bir internet fenomeni haline gelmişti. Gençlerin dillerinden düşmeyen şarkının müziği bir İsrailli gruptan alıntı. Çağatay, Anna RF grubunun Jump adlı parçasının müziğini aynen almış ve üzerine Türkçe sözler yerleştirmişti. İlk başta bu şarkıya ait klibi, internete yüklemiş, kısa süre içinde kaldırmıştı.

 

Ancak ilgi artınca tekrar internete koymuştu. Marifet müzikte miydi, yoksa şarkının Türkçe sözlerinde mi? Tabii müzik çok etkileyici ve bizim kulaklarımıza uygun bir Ortadoğu müziği. Sözlere gelince; gençler bu sözlerin büyüsü olduğunu düşünüyorlar.

 

Yeni neslin, tepkiselliğini, duygularını yansıtan sözler dikat çekiyor. Gençler, şu dörtlüğü çok anlamlı buluyorlar: “Adaleti koyduk ortasına / Dön dedi döndük voltasına / Fakirin paradan haberi yok ama / Zenginin meyvesini koy votkasına…”

 

‘Kim kimin umurunda’

 

Bu şarkının değişik klipleri sosyal medyada dolaşıyor. Dört başörtülü kızın hazırladığı klip en ilgi çekici olanlarından. Çağatay Akman’ın seslendirdiği parçanın içindeki “Dön dedi döndük voltasına” sözlerinin cezaevlerine gönderme yaptığı yorumları yapılıyor.

 

“Fakirin paradan haberi yok” ise yoksul varoşların sesi kabul ediliyor. Şu dörtlük de, yeni neslin bunalımlı ve tedirgin halini resmediyor: “Biraz dur başucumda / Kan ter kalmışım uçurumda / Azrail göz kırpsa / Ecel bize kucak açsa…” İnternetten TBMM TV’den görüşmeleri izliyorum.

 

Muhalefetin itirazları ve uyarıları sürüyor. “Bir kaosa gidiyoruz” yorumları eşliğinde eller kalkıp iniyor. Çağatay Akman'ı dinliyorum: “Hadi gönlümü vurdun da Söyle kim kimin umrunda…”

- Advertisment -