Ana SayfaYazarlarÇözüm: Yerli turist

Çözüm: Yerli turist

 

Hüseyin Kurtoğulları, ülkemizin en deneyimli turizmcilerinden. 1966 yılında başladığı turizmciliği bırakmaya ve şirketini çalışanlarına ve kızına devretmeye hazırlanıyor. Üstü açık çift katlı otobüslerden, Boğaz’da gece yemekli yat turlarına birçok etkinliğin ilk düzenleyicilerindendir. TÜRSAB’da uzun yıllar yöneticilik yaptı. Türkiye’de ve dünyada turizm alanında birçok ödülün de sahibi olan, Tarsuslu sınıf arkadaşım Hüseyin’le korona sonrası turizmin meselelerini konuştuk.

 

Bu salgından en ağır darbeyi alan sektörlerin başında turizm geliyor. Nasıl bir çıkış yolu görünüyor?

 

Yerli turizmi canlandırmalıyız. Tatil için uygun koşullar yaratmalıyız. Evet ekonomik koşullar da pek elvermiyor ama yine de bu ortamda çıkış yolu yerli turizm. Yatırımı buraya yapmalıyız.

 

Yerli ile yabancı turizm arasında hangisi ağır basıyordu?

 

Yabancı turizm çok ağır basıyordu. Hatta son dönemde yüksek fiyatlar nedeniyle yerli turist yurtdışı tatili tercih eder olmuştu. Ama şimdi bizim uzun süre yabancı turist beklememiz gerçekçi değil. Yoğun turist alan ülkelerden İspanya 14 gün karantina koşulu koydu.

 

Yunanistan 72 saatlik sağlık raporu zorunluluğu getirdi. Almanya vatandaşlarına yurtdışına çıkmamalarını telkin ediyor. Türkiye’ye turist gönderen ülkeler iç turizme ağırlık vermeye çalışıyorlar. Dışarıdan gelenlere de zorluk çıkartıyorlar. Biz farklı bir politikayla mayıs sonu haziran başı gibi turizmi açmaktan söz ediyoruz. Havayolu şirketi olan dört tur operatörüne 30’ar milyon dolar destek verildi.

 

Bu iyi bir şey değil mi?

 

Bu destekle yurtdışından turist getirmeye çalışacaklar. Çok büyük ölçüde Rusya’dan gelecek turistten söz ediliyor. Ki virüs Rusya’da daha pik yapmadı. Sağlık Bakanlığı, Rusya’dan gelecek turisti kabul edecek mi? Türkiye COVID-19’u şimdiye kadar iyi yönetti, Sağlık Bakanımızı takdir ediyoruz. Turizmi aşırı erken açmamız durumunda, bütün bu çabayı bütün bu başarıyı harcamamız gibi bir risk var…

 

Peki yabancı turistin önünde hangi engeller var?

 

Tüik, dünyanın en büyük tur operatörü. Türkiye’yi henüz programına almadı. “Türkiye’ye 15 marka acente yeter” gibi bir söylem var. Bunu doğru bulmuyoruz.

 

Turizm sezonu ne zaman açılıyor?

 

“1 Haziran” deniliyor. Sağlık Bakanı hemfikir mi? Dünya Turizm Örgütü hâlâ bazı konularda kuralları ve standartları belirlemiş değil. Standartlar ve tedbirler ölçülü ve uygulanabilir olmalı. Türkiye turizmde çok iyi bir yere gelebilir. Yerli turizmin teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

 

Yerli turizm nasıl teşvik edilecek?

 

“Otelini aç” denildiği zaman, otelcilere destek vermek gerekir. Nasıl maaş ödeyecek? Onlara vergi ve sigorta muafiyeti gerekli. Dışarıdan beş yıldızlı otellere turist getirmesi için bazı acentelere destek verildi. Kaynaklar iç turizme de açılmalı. Ayrıca tatile çıkacak yerli insanımıza da maddi bir katkıda bulunmak da gerekli. Böylece toplumun geneline tatil alışkanlığı kazandırılabilir.

 

 

 

 

- Advertisment -