Ana SayfaYazarlarDevlet Bahçeli-Tayyip Erdoğan ittifakı mı?

Devlet Bahçeli-Tayyip Erdoğan ittifakı mı?

 

MHP lideri Bahçeli, önceki gün Ankara’da partisinin “Siyaset ve Liderlik Okulu” açılışında yaptığı açıklamalarla, siyasi tabloya yeni bir boyut kazandırdı.

Bahçeli’ye göre, dağılan Anayasa Mutabakat Komisyonu’na, CHP davet edilmeli: “Gelen olursa masada otururlar, gelmezlerse iktidar, artık B planını ortaya koymalı, biz masadayız.”

“İktidar, Anayasa’da ne gibi bir değişiklik düşünüyorsa bunu ağızlarına sakız edeceklerine, TBMM’ye getirsin. Bu ancak referandumla mümkün olabilir. Onun için de 317 milletvekilinin 330’a tamamlanması lazım. Tamamlandığı takdirde belirledikleri veya özledikleri anayasa değişikliğini yapmak için millet huzuruna çıkmış olurlar. Referandum olursa MHP, anayasa konusundaki hassasiyetlerini göz önünde bulundurarak, gerekli tedbirler alınmak suretiyle, kamuoyunun aydınlatılmasında kendi dünya görüşü ve parti ilkeleri çerçevesinde katkı sağlayacaktır.”

Başkanlık Sistemi dahil, Tayyip Erdoğan'la yeni anayasa konusunda birlikte hareket etmeye açık bir strateji mi söz konusu? "Biz referandum yolunu açarız" anlamında bir tutum mu gelişiyor?

 

İkisi için çıkış yolu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, başkanlık sisteminde ısrarlı olacağını, bu sistemin gerekliliğini, hemen her fırsatta dile getiriyor. Ancak, bugünkü Meclis aritmetiğinde, bu hedefe ulaşmak çok basit görünmüyor.

Başkanlık sistemini içine alan yeni bir anayasa projesinin referanduma götürülebilmesi için, 330 milletvekilinin oyuna ihtiyaç bulunuyor. AKP'nin 316 oyu olduğuna göre, diğer partilerden en az 14 milletvekilinin desteği gerekiyor. (Tabii, bu hesap, AK Parti'nin hiç fire vermemesini varsayıyor.)

Erdoğan'ın seçenekleri…

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

- Advertisment -