Ana SayfaYazarlar‘Drina Köprüsü’nün yazarının kasabasında

‘Drina Köprüsü’nün yazarının kasabasında

 

Travnik, etrafı yeşil dağlarla çevreli minik bir kasaba. Bosna Hersek'in tam ortasında, Saraybosna'nın kuzey batısında. İki katlı küçük evler, tertemiz bir Avrupa şehri kalitesinde bir küçük merkez var.

Bu merkezin orta yerinde de renkli resimlerle, kalem işleriyle bezeli Alaca Cami. Vakıflar Genel Müdürü (VGM) Dr. Adnan Ertem'le birlikte, restorasyonuna o gün başlanan camiyi geziyoruz.

Vakfın Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Asıl Ceren İnanç kulağımıza fısıldıyor: "Drina Köprüsü'nün yazarı İvo Andriç'in evi bu kasabanın orta yerinde. Şurada" Gösteriyor. Heyecanlanıyoruz. Andriç bu ünlü eseriyle Nobel edebiyat ödülünü kazandı. Eser filme de alındı.

Travnik, Osmanlı İmparatorluğunda bir dönem bölge başkentliği de yapmış, Osmanlı’ya tam 77 vezir vermiş, tarihi bir şehir aynı zamanda.

Osmanlı’dan kalanlar 

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği üç günlük Bosna-Hersek turunda Osmanlı eserlerinin izinden gidiyoruz. Onbinlerce insanın yaşamını yitirdiği iç savaşın (1992-1995) tahrip ettiği bu topraklar şimdi yaralarını sarıyor.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

- Advertisment -