Ana SayfaYazarlarGülen hareketinin çöküşü

Gülen hareketinin çöküşü

 

Tarih 7 Şubat 2012: İstanbul Özel Yetkili Savcısı Sadrettin Sarıkaya; MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Eski Müsteşar Emre Taner, Eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ve iki eski MİT görevlisini bizzat telefonla aradı ve “KCK soruşturması” kapsamında ifadeye çağırdı. Savcı, Fidan ve arkadaşlarını, Oslo'da PKK ile yapılan görüşmeler sebebiyle suçluyordu.

Fidan, telefonla Başbakan Tayyip Erdoğan'ı aradı. Ulaşamadı. Sonrasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü aradı. Durumu anlattı, "önerisini" sordu. Gül, olayda kötü niyet olduğunu düşünmüyordu, "bence ifadenizi verin, bir problem çıkacağını sanmıyorum" dedi. Bu telefonun hemen ardından, Başbakan Erdoğan, Hakan Fidan'a cevaben döndü. Fidan, savcının talebinden Başbakan'a da söz etti. Erdoğan, Fidan'dan, kesinlikle ifade vermeye gitmemesini istedi.

Bu, Gülen Hareketi’nin, o döneme kadarki en “iddialı” çıkışıydı. Tayyip Erdoğan,  “hamle”yi görmüş, analizini yapmıştı. "Amaçları beni tutuklamak" diye düşünüyordu.

Ancak, bu analize rağmen, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, 2013’ün sonlarına kadar, Cemaat’e karşı “ileri adımlar” atmadı. Ya da, atamadı… Bu yaklaşık 1.5 yıllık dönemin, uzun vadede, değişik açılardan tartışılacağını tahmin ediyorum.

Biraz geriye gidelim… Aslında, “öncü” bir sarsıntı, bu olaydan bir ay önce, 6 Ocak 2012'de, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tutuklanmasıyla gerçekleşmişti…

 

Erdoğan, tutuklamaya karşı olduğunu söylemiş, ertesi gün, adeta ona cevap gibi Hurşit Tolon tutuklanmıştı.

Erdoğan uzlaşmak istedi

Bu arada, Fethullah Gülen ile AK Parti yönetimi arasında mesajlar alınıp verilmekteydi. Açıktan bir kavga dili oluşmamıştı.

Tarih 16 Haziran 2013: Başbakan Tayyip Erdoğan, Gülen Cemaati’nin düzenlediği, “11.Uluslararası Türkçe Olimpiyatları”nın  kapanış toplantısında konuştu. Gezi eylemlerinin sıcaklığını koruduğu günlerde, bu olimpiyatları düzenleyenlere dostça mesajlar vermişti. Yani, kendisine yönelik 7 Şubat hamlesine rağmen, Cemaat’in etkinliklerine katılıyor, sıcak mesajlar vermekten geri durmuyordu.

Nihayet dershaneler konusu gündeme geldi. 2013 yılının Ekim- Kasım ayları dershaneler tartışmasıyla geçti.

Gülen'den tehdit…

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

- Advertisment -