Ana SayfaYazarlarHrant'ın ölümüne karar veren merkez...

Hrant’ın ölümüne karar veren merkez…

 

Sevgili Hrant'ı kaybedişimizin üzerinden 9 yıl geçti. Acı dinmiyor. Onu bir arkadaş olarak kaybetmenin çaresizliğini, yokluğunun yarattığı boşluğu hep hissediyoruz. O, herşeyin ötesinde, bugünün Türkiye'si için gerekli bir isimdi. Özgürlükçü duruşu, aklından geçen her şeyi dobra dobra söyleyebilmesi; etkisini arttırıyordu. O olsaydı daha fazla olacaktık… Onun karşısında boynumuz bükük. Ölümüne engel olamadığımız gibi, katillerinden de hesap soramadık.

Son aylarda ortaya çıkan bilgiler ve yazılan iddianame, cinayetin aydınlanması adına, yeni ipuçları getirdi… Bu bilgiler içinde en çarpıcı olan; cinayet anında  jandarma istihbarat görevlilerin olay yerinde bulunduklarının ortaya çıkması… Aslında, cinayetten hemen sonra belgelenmesi mümkün olabilecek bir bilgiydi bu. Çünkü: Cep telefonu kayıtları ve bölgedeki kameralar, cinayet anını belgelemişti.

Engel bir ölçüde aşıldı

Ama, buna, birileri, uzun süre engel oldu. Bu engel, Paralel Yapı'yla ilgili operasyonların yapılmasının ardından, aşılabildi.

Bu yapı, emniyetteki istihbarat ağına egemendi. Belli ki, cinayetin planlandığını başından beri biliyor, izliyor ve kaydediyorlardı. Örgütsel hedefleri için, Hrant Dink cinayetini kaydetmişlerdi.

Hükümetin sorumluluğu

Cinayetin bugüne kadar çözülememiş olması, hükümetin sorumluluğu kapsamında değerlendirilebilir. Bazı bürokratların, cinayetle irtibatlarına rağmen, hala işlerinin başında tutulmaları; hükümetin davaya yaklaşımını adına olumsuz bir görüntü veriyor.

Ancak, bugün geldiğimiz nokta açısından, önemli ipuçlarının oluştuğunu söyleyebiliriz. Cinayette ihmali bulunan ve  öldürmeye azmettirici olan devlet görevlileri, son iddianameyle, üç aşağı beş yukarı ortaya çıktı. İddianame, gerçeği ortaya çıkarabilecek verileri, büyük ölçüde içeriyor.

Jandarma iddianameye girmedi

 

Bu iddianamede eksik olan, jandarmanın cinayette oynadığı rol.  İddianame ve soruşturmalar sayesinde artık bazı gerçekleri daha net şekilde saptayabiliyoruz: Trabzon ve İstanbul jandarma istihbarat teşkilatına bağlı 6 görevli, telefon kayıtlarına göre cinayet anında olay yerinde. Buradaki iki jandarma istihbaratçısının isimlerinin de belirlendiği açıklandı.

Yine aynı şekilde, iki jandarma istihbaratçısının cinayetten önce, Hrant Dink'in Bakırköy'deki evine gidip inceleme yaptıkları da saptandı; isimleri de belli oldu.
Bütün bu görevlilerin, Jandarma Yüzbaşı M.D ile, olay öncesinde, olay anında ve sonrasında telefonla görüştükleri de belgelendi.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

- Advertisment -