Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIHukuk ve ihtiyarlar

Hukuk ve ihtiyarlar

Hukukun bitip gittiğini, çuvalladığını söyleyen birinin, hukuk yerine ikame ettiği yegâne iki şey var: Putin ve Trump. Putin 72 yaşında Trump ise 78 yaşında. Serbestiyet ofisine çıkarken nefes nefese kalacak, seksenine merdiven dayamış muhtemelen 10, 15 yıl sonra aramızda olmayacak iki ihtiyar; mazisi yüzyılları aşmış, henüz ömrünün baharındaki Hitler, Mussolini gibi tiplerin selasını işitmiş “Hukuk” yerine ikame ediliyor. Evet dünyada enteresan şeyler oluyor ama bu kadar da iddialı konuşmak bilimsel bir siyasal analizin mahsulü olamaz.

Ukranya devlet başkanı Vlademir Zelenski 26 Mart’ta Eurovision haber ajansına bir röportaj verdi. Röportajında, Ukrayna Rusya savaşına dair, Dünya dengelerine dair birçok şeyden bahsetti. Fakat daha önce hiç üzerine eğilmediği ve yakın gelecekte muhakkak gerçekleşecek bir olaydan bahsetmesi siyaset alemine ışık tutacak nitelikte. Zelenski, kısa ve yalın bir şekilde şunu söyledi, “Putin ölecek bu bir gerçek ve her şey son bulacak”

Putin yirmi birinci yüzyılın ilk yıllarında krizlerle boğuşan Rusya’nın başına geçen karizmatik, liderlik kültü oluşturabilecek bir devlet görevlisiydi. Zamanla ülke içindeki gücünü artırdı, ülkede iktidarına alternatif oluşturabilecek veya gölge düşürecek tüm kişileri ve odakları ya yok etti ya da terbiye etti. Şu anda ise tüm Rusya’nın karizmatik güçlü lideri. Rusya ile bir meseleniz varsa onunla konuşmanız yeterli. Rusya’da devlet gücüne dayanarak iş yapan herkes adeta onun memuru. Muhtemelen Stalin’den, Deli Petro’dan veya Korkunç İvan’dan çok daha etkili ve kudretli bir iradeye sahip. Neticede, el’an Putin’in iradesinden ibaret Rusya ile karşı karşıyayız. 

Fakat Putin’in Rusya’sına şöyle bir bakınca Rusya’da hayat bir şekilde devam ediyor, insanlar bir şekilde yaşayıp gidiyor. Bu durum kimlerinin aklına acayip bir fikir getiriyor; anayasa, kanun dahası hukuk olmadan da bir devlet ve toplum gayet yaşamını sürdürebilir. Tam olarak bu noktada Zelenski’nin gayet gerçekçi siyasal analizi devreye giriyor. Putin ölecek, zaten ihtiyar şimdi ölmezse bir ara muhakkak ölecek. Zelenski, bir ihtiyarın varlığını bir devletin ve toplumun varlığı için yeterli gören bir bakış için yıkıcı bir gerçekliği gözler önüne seriyor.  Emri hakkın vaki olması

Putin’in Rusya’yı cebine indirdiği bir dünyada Amerika’da da ülkeyi cepleme temayülleriyle meşhur Trump’ın seçilmesi ve Avrupa’nın da Kovid ve Filistin meselesinde çuvallayıp; karizmatik, seksi, biraz harbi, biraz da şöyle hoyrat, bir lider piyasaya sürememesi üzerine hukuk olmadan da devlet olur fikri gayet olağan bir fikir haline geldi. Ama bu fikri öne sürenler fikirlerini siyaset bilimi kavramlarıyla ifade etmeyi tercih ediyorlar ve şöyle diyorlar, Demokratik sistem küresel çapta iflas etti. Devir artık, hızlı karar alabilen, lider ve ona ait yürütme erkinin yegana güç haline geldiği otoriter devletler devri. Esasında söyledikleri şey, hukuku iptal etmekten ibaret. Kalanı fasarya.

Hukukun bitip gittiğini, çuvalladığını söyleyen birinin, hukuk yerine ikame ettiği yegâne iki şey var. Putin ve Trump. Putin 72 yaşında Trump ise 78 yaşında. Serbestiyet ofisine çıkarken nefes nefese kalacak, seksenine merdiven dayamış muhtemelen 10, 15 yıl sonra aramızda olmayacak iki ihtiyar; mazisi yüzyılları aşmış, henüz ömrünün baharındaki Hitler, Mussolini gibi tiplerin selasını işitmiş “Hukuk” yerine ikame ediliyor. Evet dünyada enteresan şeyler oluyor ama bu kadar da iddialı konuşmak bilimsel bir siyasal analizin mahsulü olamaz.

Hukukla işlemeyen bir devletin varlığını gayet de sürdürebileceği tespitini yapanlar hukuksuz bir devleti hayal eden ve bu uğurda mücadele eden kişilerdir. Tespitleri, analizleri hukukla işlemeyen bir devletin de var olabileceğini göstermekten ibarettir. Devletin monoblok olduğunu, onu temellük etmiş liderin ne kadar kadiri mutlak olduğunu ve dünyadaki yeni trendin bu olduğunu söyleyen biri, yalnızca arzularından bahsediyordur. Dolayısıyla bu kişiler, tiratlarının bu kısmında hep zevke gelip cezbe haline girerler. Nitekim muhakkak ölecek iki ihtiyarla kaim bir devlet yönetiminin hukuka alternatif olabileceği gibi kadük bir fikri hiçbir fani tespit diye samimiyetle yapamaz.

- Advertisment -