Ana SayfaYazarlarİran-Trump ikileminde Katar sorunu

İran-Trump ikileminde Katar sorunu

 

ABD Başkanı Trump, işbaşına geldiği günden beri, İran'daki yönetime karşı sert bir tutum içinde. Obama, farklı bir yol izlemişti. Tahran'la uzlaşmaya çalışmıştı. Obama dönemi, İran için "yükseliş" dönemi oldu. İran, bölgede, Şiilik etrafında bir ittifaklar ağının kurucusu ve yönlendiricisi haline geldi.

Tahran'ın, Irak, Suriye, Lübnan ve Yemen üzerinde bir nüfuz elde ettiği biliniyor. PKK ile Türkiye'yi tehdit ederken, Irak Kürdistanı'nda Barzani'yi devirmek için, muhalif Kürt gruplarını yönlendiriyor.

Katar yükselen yıldız 

Katar bölgenin yeni parlayan yıldızı. Suudi Arabistan-İran hegemonya savaşında kendine özgü bir hat tutturdu. İran'la ilişkisini geliştirdi. Diğer yandan, Katar, El Cezire kanalıyla, dünyadaki büyük medyaya yönelik hamleleriyle, turizm yatırımları ve sporla da dikkat çekiyor. Katar, petrol gelirleriyle de bölgedeki petrol savaşının ortasında yer alıyor.

ABD Başkanı Trump'ın ziyareti sırasında Katar'ın ipinin çekilmesine karar verilmiş gibi görünüyor. Görünürdeki gerekçe, Katar'ın teröre destek vermesi. Katar'ın daha önce Hamas'a sahip çıktığı biliniyor. Katar Emiri, Lübnan Hizbullah'ına ve Müslüman Kardeşlere karşı da, ılımlı siyaseti savunuyor.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

- Advertisment -