Ana SayfaYazarlarİyimser ya da karamsar olmak

İyimser ya da karamsar olmak

 

Bir arkadaşımla konuşuyorum. "Hayır"ın fazla çıkacağını düşünüyor. Sandıktan "Evet" çıkması halinde ülkenin yaşanmaz duruma gelmesinden endişeli.

İlk başlarda, "Evet" ya da "Hayır" çıkmasının fazla bir şey değiştirmeyeceğini söylüyordum. İktidardaki parti de, Cumhurbaşkanı da iki yıl daha görev başında kalacaktı. Ülkeyi idare etme imkan ve kabiliyetleri sürecekti.

Ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bir çevre, değişiklik meselesine, bizim anladığımızdan farklı bir anlam yüklüyor. Konu bir "beka" meselesi olarak tanımlanıyor. AK Parti'yi de bu doğrultuda motive etmeye çalışıyorlar. Bir referanduma bu kadar keskin anlamlar yüklendiğinde içeriğinin ötesinde bir gerilim oluşuyor. Bir konu bu kadar beka meselesi gibi sunulursa, sonunda gerçekten bir beka meselesine dönüşebilir.

Meselelerden biri AK Parti'nin iç dengeleri. Davutoğlu tecrübesinden sonra Erdoğan ülkeyi doğrudan yönetebilmek bağlamında partisiyle ilişkilerinin önünde Başbakan, Parti Başkanı gibi "engeller" bulunmasını istemiyor. Bu yüzden "Partili Başkan" formülünü gündeme getirdi. "Çift başlılıktan kurtulacağız" söylemini de bu çerçevede anlamak mümkün.

AK Partili seçmen 

Referandumun kaderi bir ölçüde AK Partili seçmene bağlı görünüyor. Anketlerde AK Parti seçmeninin bir bölümünün "kafası karışık" çıkıyor. Bunun sandığa "hayır" şeklinde yönelmesi ne oranda mümkün?

Cumhurbaşkanı, bu durumu değiştirebilmek amacıyla meydanlarda kendi seçmenini ikna etmeye girişmiş bir görüntü veriyor.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

- Advertisment -