Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIKKTC’den geriye "eşit egemenlik" kaldı

KKTC’den geriye “eşit egemenlik” kaldı

Bugün (15 Kasım) KKTC’nin otuz sekizinci kuruluş yıldönümü etkinliklerinde Türkiye ve Kıbrıs adına yapılan konuşmalarda, geçen yılki Cumhurbaşkanlığı seçimi döneminde zirveye ulaşan “Federasyon yok, Rumlar KKTC’yi tanıyacak” politikasından vazgeçilmiş izlenimi verildi. Fakat bir miktar zor olacak, çünkü alınması gereken viraj çok sert. “KKTC’yi tanıtacağız” naraları hâlâ kulaklarda…

KKTC’nin otuz sekizinci kuruluş yıldönümü etkinliklerinde konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay “Adada adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm arzu ediyoruz. Kıbrıslı Türklerin egemen eşitliğinin ve eşit statüsünün garanti altına alınması gerekir” dedi.

Bu yeni bir söylem mi? Veya yeni bir politika mı?

“Rum tarafı KKTC’yi tanısın” politikasından vaz mı geçildi?

Aynı etkinlikte Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da şöyle konuştu:

“Yeni bir dönemin kapısını açtık. İlk kez eşit egemenliğe dayalı, uluslararası eşit statümüzün tanınması halinde bir çözüme ulaşabileceğimizi vurguladık.”

Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşılması çalışmalarında tarafların eşitliği ve egemenliğin nasıl olacağı, Tatar’dan önce ta Denktaş dönemine dayanır.

Bunun için virgin birth (bakire doğum) terimi bile üretilmişti.

Ama Tatar’ın dediği bu değildi.

Tatar 18 Ekim’deki (2020) cumhurbaşkanlığı seçimi propaganda döneminde ve sonrasında 27-29 Mayıs’ta Cenevre’de gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler’in organize ettiği 5+1 konferansında iki devletli çözümü resmen masaya getirmiş ve hatta bir adım ileri giderek “Rumlar KKTC’yi tanısın” bile demişti.

Şimdi “Rumlar KKTC’yi tanısın”dan “Rumlar eşit egemenliğimizi kabul etsin” politikasına mı dönüldü?

“Rumlar KKTC’yi tanısın” politikası AK Parti’nin ya da Erdoğan’ın icadı değildir.

AK Parti’nin kuruluş manifestosunda partinin Kıbrıs’ta Belçika benzeri bir federasyonu savunduğu belirtilir.

Sonrasında AK Parti hükümetleri hep federasyonu savundu ve federal bir çözümü öngören Annan Planı’na destek verip, referandumda da evet oyu kullanılmasını istediler.

“Rumlar KKTC’yi tanısın” fikrinin mucidi rahmetli Rauf Denktaş’tır.

1974 savaşı sonrası, 1977’de Makarios ve 1979’da Kiprianu ile federasyon anlaşması imzalayan ama hiçbir zaman federasyona inanmayan Denktaş, Türkiye’deki şahinlerle saf tuttuğu yıllarda “federasyon öldü, KKTC’yi tanıtacağız” demişti.

Demişti ama bir arpa boyu yol ilerleyememiş, tekrar Rumlarla federasyon görüşmelerine geri dönmüştü.

Şimdi aynı dönüşü Erdoğan yönetimi mi yapmaya çalışıyor?

Bugünkü konuşmalarda bunun ipuçları var.

Fakat bir miktar zor olacak çünkü alınması gereken viraj çok sert.

“KKTC’yi tanıtacağız” naraları hâlâ kulaklarda…

- Advertisment -