CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun Yenikapı mitingindeki şu sözleri dikkat çekiciydi: “Temmuz’da artık yeni bir Türkiye vardır. Bu uzlaşma kültürünü daha ileri taşıyabilirsek çocuklarımıza güzel bir Türkiye bırakmış olacağız.” MHP lideri Bahçeli de benzer değerlendirmelerde bulundu: Uzlaşma kültürünün öne çıktığı bir yeni Türkiye. HDP’den gelen “bizi dışarıda bıraktınız” değerlendirmelerini önemsiyorum. Bir yol açılması gerektiğini düşünüyorum. Dönüşüm, belki asıl o zaman, gerçek zeminine oturabilecek.
New York Times
Üzerinde durmak istediğim konu, New York Times (28 Temmuz)'da çıkan bir makaleyle ilgili… Tim Arango ve Ceylan Yeğinsu imzalı yazı, darbe sonrası Türk Ordusunun durumunu ele alıyor: “Modern Türkiye’nin payandası yıkıldı” diyor. Onlara göre, ordu “ülke içinde birleştirici güç”tü. Darbe sonrasının önlemleri, ülkenin askeri gücünü dağıttı, NATO’ya da zarar verdi. Yazıdaki havadan, “keşke darbeciler amaçlarına ulaşsaydı” kokusu almak mümkün.
Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?
Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.
Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.