Ana SayfaYazarlarOscar gecesinin sürprizi: John Lewis

Oscar gecesinin sürprizi: John Lewis

 

ABD’nin Los Angeles kentinde düzenlenen Oscar ödül gecesinde en iyi görüntü yönetmenini açıklamak için iki kişi sahneye geldi. Bütün salon birden hareketlendi ve herkes kısa boylu siyah adamı ayakta alkışlamaya başladı. Adam, “Kongre üyesi John Lewis” diye tanıtıldı. Yanında “The Hate U Give” filmiyle ünlenen genç siyahi kadın oyuncu Amandla Stenberg vardı.

 

John Lewis, kazananı açıklamadan önce 1960'ların ABD’sindeki ırkçı baskıları konu alan Oscar adayı “Green Book” filmine göndermede bulunarak, “Bunları aynen yaşadık. O olayların yaşandığı günlerin tanığıyım. Ulusumuz o yıllarda çok acılar çekti. Alabama’da ‘Kanlı Pazar’daki 13 Özgürlük Yolcusu’ndan birisi de bendim." diye konuştu. ABD Kongresinin en tanımış üyelerinden biri olan John Lewis, “ABD Kongresinin vicdanı… Şimdiye kadar üretilen sivil haklar hareketinin en cesur kişilerinden birisi” olarak tanımlanıyor. Değişik gösterilerde en az 40 kez gözaltına alınmışlığı, tutuklanmışlığı var.

 

7 Mart 1965'te Alabama’nın Selma kentinde “siyahlara oy hakkı” için yürüyüşe geçen 600 kişinin üzerine Edmund Pettus Köprüsünde ateş açılmıştı. Yürüyüşün önderlerinden biri, John Lewis’ti. Aradan yıllar geçti. Katliamın 50. yılında 8 Mart 2015 tarihinde, Alabama’da 40 bin kişi sokaktaydı. Topluluğun en önünde, Başkan Obama ile eşi Michelle Obama arasında duran kısa boylu siyah adam, 75 yaşındaki John Lewis’ti. Kongre üyesi John Lewis -bu yıl törenlere damga vuran- ırkçılıkla mücadeleyi sembolize eden bir karakter.

 

Spike Lee

 

Ardından, mor takım elbisesi ve mor gözlükleriyle siyahi yönetmen Spike Lee sahneye çıktı. Irkçılık ve Trump karşıtı konuşmasında ABD’ye ilk siyahi kölenin 400 yıl önce getirildiğini hatırlatarak, 2020 seçimlerinde, “nefret ve sevgi savaşında’’, doğru tarafa oy verilmesi gerektiğini vurguladı. Evet, siyaset, Oscar ödül töreninde etkisini fazlasıyla hissetirdi. Yıllarca beyazların ödül alıp ödül verdiği Oscar törenlerinin rengi artık değişmeye başladı. Siyahlar, kadınlar, ötekiler, farklılıklar, sanat alanında boy gösteriyor.

 

Ödül töreni bu yıl sanatın özgürlükle nasıl içiçe olduğunu sergiledi. En konuşulamaz konuların sanatın meselesi haline geldiğine, hep birlikte tanıklık ettik. Yaratıcılık, aykırılık, ırkçılıkla, ötekileştirmeyle mücadele… Belki bizim açımızdan da çıkarılacak dersler vardır…

- Advertisment -