Ana SayfaYazarlarPers koridoru kurulurken...

Pers koridoru kurulurken…

Sincar, Kuzey Irak'ta dağlık bir alan. Stratejik anlamda önemi yüksek. Türkiye, Suriye ve Irak üçgeninde lojistik açıdan kritik bir bölge. Irak Kürdistan'ı ile Suriye arasında, Türkiye'ye çok yakın bir alan.

2014'te DAEŞ, Sincar bölgesini ele geçirdi. Musul'da Irak ordusundan kalan askerî mühimmat ve silahlarla yüklü DAEŞ karşısında Peşmerge direnemedi. Sonuç trajik oldu. Sincar bölgesindeki Yezidiler'e karşı katliamlar gerçekleşti, Yezidi kadınlar seks kölesi olmaya zorlandı.

2015'in Kasım ayında Peşmerge ve Yezidi militanlar bölgeyi DAEŞ’ten kurtardı.

Tüm bunlar olurken, PKK fırsatı değerlendirdi ve Sincar'a bu karışıklık içinde konuşlandı. Bu elbette hem Irak Bölgesel Kürdistan yönetimi, hem de Türkiye için ciddi bir güvenlik problemi. PKK'nın amacı Sincar'ı ikinci Kandil yapmak. Ve böylelikle Türkiye, Suriye, Irak hattında bu stratejik bölgeye hâkim olup, önemli bir askerî üs edinmek.
Ancak mesele bundan ibaret değil.

Uluslararası medyada Batılı yetkililere dayandırılarak İran'ın; İran, Irak, Suriye hattında bir “Şii koridoru” oluşturmak istediği yönünde haberler çıktı.

Erbil'de bu iddiayı Kürt yetkililere sordum. Aldığım cevap, İran'ın bu girişiminin sır olmadığı. Diyala'dan başlayan ve Akdeniz'e ulaşması hedeflenen bu koridor için Sincar ve Telafer'in kritik öneme sahip olduğu.

Bu koridora aslında “Şii koridoru” yerine “Pers koridoru” demek daha doğru olur.

İran'ın amacı İran'dan Akdeniz'e ulaşan, Irak ve Suriye'den geçen kesintisiz bir kara hattına hâkim olmak. Bu hem askerî, hem ekonomik açıdan İran'ı bölgede inanılmaz güçlendirecek bir girişim.

İran bu amacına ulaşmak için Hizbullah, Haşdi Şabi ve PKK gibi taşeronlarını kullanıyor.

DAEŞ'le mücadele adı altında, Sünni bölgeler insansızlaştırılıyor ve hatta Sincar gibi yerlerde Yezidiler'in geri dönmesi engelleniyor. Sincar Valisi Mahma Halil, PKK'nın Sincar'dan ayrılması gerektiği zira bu örgüt yüzünden yerinden edilen Yezidiler'in evlerine geri dönemediklerini belirtti.

Lakin PKK Sincar'da varlığını Yezidiler'i koruma gerekçesi ile meşrulaştırmaya çalışıyor ve bu konuda propaganda yapıyor.

Sincar'daki PKK militanlarına Bağdat maaş sağlıyor. Haşdi Şabi militanları olarak gösterip PKK'lılara askerî ve finansal destek veriyor. Türkiye, Bağdat hükûmetine bu konudaki tepkisini iletti. Bağdat hükûmeti bu desteği sona erdirdiklerini söylese de, görüştüğüm bir Türk yetkili desteğin devam etme ihtimalinin mevzu bahis olduğunu ifade ediyor.
 
İran bölgede emperyal bir düzen kurma girişimlerine devam ederken, PKK bunun bir parçası olarak kullanılıyor.

Ve dibimizde kurulmaya çalışılan bir Pers koridoru Türkiye'nin bölgedeki çıkarları ve güvenliğini tehdit ediyor.
 

- Advertisment -