Ana SayfaYazarlarSavaşan değil, konuşan kazanacak

Savaşan değil, konuşan kazanacak

 

Çözüm sürecinden çatışma dönemine geçilmesiyle birlikte, “toplumun ruh sağlığındaki bozulma” da, başka bir boyuta sıçramış durumda. Derinleşen gerilimin, köklü sosyolojik nedenleri olduğu gibi, güncel nedenleri de bulunuyor.

 

Bazı çevreler var… Siz hangi niyetle konuşursanız konuşun, yazarsanız yazın; eğer onlarla örtüşmüyorsanız, öfkeli tepkileriyle karşılaşıyorsunuz.

 

Kürt sorunu, köklü bir demokrasi sorunu olarak, uzun dönemli bir sorun. Demokrasi içinde çözemezseniz, kangren haline gelir.

 

Bölgedeki insanlar için, "Devletin ya da örgütün baskısından uzak, özgür, hak ve hukukun tanındığı bir hayat kurmalarını arzu ediyorum." ifadesini kullanıyorum.   

 

Buradan, “devletin bölgede yaptıklarını göz ardı etmek” gibi bir sonuç çıkmaz… Meselenin "terör boyutu"na indirgenerek, bir "temizlik" siyasetiyle hareket edilmesi, normalleştirilemez…

 

Silahların patladığı oranda, her şeyin daha da çığrından çıktığını, kirlendiğini görüyoruz.

 

Devlet ve örgüt

 

Bir sosyal kesimde, şöyle de bir kalıp var: “Devlete karşı olan haklıdır ve devlete karşı olanın yaptıklarını söylemek, eleştirmek, ayıptır, günahtır.”

 

Geçmiş yıllardaki alışkanlıkları hatırlasak… “Örgütün yaptıklarını eleştirmemek” gibi bir anlayış vardı… “Solun günahları”nın, “kol kırılır yen içinde kalır” biçiminde saklanması gerekirdi. Yoksa “devletin oyununa gelinmiş” olurdu.

 

Bugünkü örneğe bakarsak: HDP yöneticileri, Temmuz 2015’te çatışmalar başladığında, PKK'ya "ama'sız silahları sustur" demediler mi? Hendeklerin yanlış olduğunu, Ahmet Türk açıklamamış mıydı? ("Hendek kazmanın da, sindirmenin de para etmeyeceğini elbet herkes anlayacak. Tek yöntem karşılıklı güven veren yöntemlere uygun adım atılmasıdır.”27 Kasım 2015)  Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, benzer görüşleri dile getirmişlerdi.

 

Sonra bu konuda, daha değişik bir dile döndüler. Bunun nedenleri üzerinde farklı yönlerden değerlendirmeler yapabiliriz. Bu açıdan, devletin yaptıklarının, “işi iyice içinden çıkılmaz hale getirdiğini” de söyleyebiliriz. Tersini de düşünmek mümkün: “PKK'nın şiddeti yaymak ve belli hedefleri gerçekleştirmek için bilinçli olarak çatışmaları tırmandırdığı” yönünde bir analiz de yapılabilir…

 

Sorunu şiddetten arındırmak…

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

- Advertisment -