Ana SayfaYazarlarSoykırım derdinden kurtulmak hiç de zor değil

Soykırım derdinden kurtulmak hiç de zor değil

 

Almanya Meclisi'nin aldığı Ermeni soykırımı kararına karşı tepkiler, yani Türkiye'den tepkiler devam ediyor.

 

Bu tepki sahiplerinin oldukça geniş bir kısmının karar metnini okumadığı anlaşılıyor. Kararda, dönemin Alman devletinin sorumluluğu ve soykırıma katkısı kabul ediliyor.

 

Okumadıkları bir karar üzerine konuşanları herhalde Almanlar ciddiye alacak değil. Aslında biz de almamalıyız.

 

Diğer tepkilere gelince… Bütün bu tepkileri bir araya getirilir ve bu konuda bir daha böyle konuşmama kararıyla işe başlanırsa bir gelişme sağlanabilir.

 

Bunun için de çok açık bir tespit gerekiyor. 1915 Ermeni tehciri ile ilgili bir fikri ve biraz bilgisi olan dünya insanları bunun bir soykırım olduğuna inanmış durumdadır. Soykırım olmadığını düşünenler gerçekten tek tektür, bunların önemli kısmı da Türkleri rahatsız etmek istemeyenlerdir.

 

Bir sorunu çözmek istiyorsak, önce o sorunun gerçekten ne olduğunu ve gerçek durumu anlamak gibi bir alışkanlığımız bulunmadığı için dünyada Türkleri sevmeyenlerin soykırım dediğini, sevenlerin soykırım demediğine inanıyoruz.

 

Şimdi de ne olacağı çok belli. Birkaç gün içinde yeni bazı sorunlar çıkacak, herkesin dikkati onlara yönelecek ve Alman Meclisini de unutacağız Ermeni soykırımını da.

 

Böylece sıkıntıyı atlattığımızı sandığımız için de çözülmemiş sorunlar yığınının en epesine Ermeni meselesi yer almaya devam edecek.

 

1915 olaylarına soykırım diyenlerle kavga etmeden önce, o olayın "büyük bir felaket" olduğu kabul etmek zorundayız. Bu büyük felaketin sorumlusunun İttihat ve Terakki iktidarı olduğunu da söylemek zorundayız.

 

Bunun için üzüntümüzü belirtir, ama o büyük felakette Türk halkının ve Türkiye Cumhuriyetinin hiç bir sorumluluğu olmadığını ve bununla ilgili suçlamalara da çok üzüldüğümüzü söyleriz.

 

Ama bunu gerçekten samimi olarak söyleriz. İki yıl önce 24 Nisanda söylediklerimize inandığımızı da gösteririz.

 

"Olur böyle vakalar" havasıyla gittikçe Ermeni soykırımı sorununu çözmek diye bir ihtimal bulunmuyor. Hele tepkilerin düzeyi de düşmeye devam ederse ikna edebileceğimiz hiç kimse kalmayacak.

 

 

- Advertisment -