Ana SayfaYazarlarYükselen burçları Putin

Yükselen burçları Putin

Türkiye'deki muhalefetin bir kesimi, uzun süreden beri "Türkiye IŞİD'i destekliyor", "IŞİD Erdoğan'ın eseridir" tezleriyle, hükümeti suçluyor. “MİT TIR'ları” operasyonunu, bu algıyı güçlendirmek için yapılmış oldukça cüretkar bir tertip olarak değerlendirebiliriz

Ancak, “IŞİD tezleri”nin asıl orijini Batı. ABD'nin etkili gazetelerinden, Alman, İngiliz, Fransız basınına kadar Batı medyasında; sistemli bir şekilde, Türkiye'nin IŞİD'le petrol, silah dahil bir çok alanda işbirliği yaptığı yönünde aylarca haberler yayınlandı.

IŞİD konusu, Moskova'nın mezesi

Bu konular artık Moskova'nın malzemesi. Başta Putin olmak üzere Rus siyasetçiler, "elimizde görüntüler var" diyerek, yeni tezin bayraktarları olarak öne çıkıyorlar. İçeride de, Paralel Yapı'nın etkin isimleri, “Putin'in sözcüsü” görünümünde.

Batı ne yönde değişiyor?

“IŞİD'le işbirliği” tezinin üreticisi olan Batı medyası ve Batılı siyasetçiler, şimdi değişik bir dilden konuşuyorlar.

Önce ABD Hazine Bakanlığı'nın belgeleriyle yüz yüze geldik.

Bakanlık, IŞİD’in petrol satışına yardım ve ortaklık ettikleri gerekçesiyle; Suriye rejimi ve ona yakın iş adamları olmak üzere, aralarında Rus şirketler ve bankalarının da olduğu 10 kurumu daha yaptırım listesine aldığını açıkladı.

Obama dahil, ABD yetkilileri, aynı günlerde yaptıkları açıklamalarda “Türkiye'nin IŞİD'den petrol aldığı” iddialarının yalan olduğunu söylemeye başladı.

Bunu Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sawsan Chebli'nin açıklaması izledi. Chebli, “Esad rejiminin IŞİD'den petrol aldığı”na dair kanıt ve belgelerin mevcut olduğunu söylüyor. Chebli, "Esad'ın IŞİD'in sattığı büyük miktardaki petrolü aldığını biliyoruz" diyor.

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de, Türkiye'nin IŞİD'den petrol aldığına dair bir kanıt olmadığını ve Türkiye'ye delil olmadan yapılan suçlamaların IŞİD'le mücadeleye yardımcı olmadığını belirtiyor.

Seibert, IŞİD'in petrol satarak mali kaynak sağladığının bilindiğini, ancak Türkiye'nin IŞİD ile petrol ticareti yaptığı ya da örgütün ticaretine aktif olarak destek sağladığı iddialarına ilişkin olarak bu konuda ellerinde bir bilgi olmadığını ifade ediyor.

Malzeme piyasada

Batı merkezleri, Avrupa'nın siyaset yapıcıları; Türkiye'ye karşı iddialarından vazgeçmiş bulunuyorlar. Ancak, üretilen yalanlar, piyasada bir malzeme olarak dolaşmaya devam ediyor.

Washington ve Avrupa'nın siyasi merkezlerinden açıktan hiç bir zaman  "Türkiye IŞİD'le işbirliği yapıyor" gibi bir açıklama gelmedi. “IŞİD'le yeteri kadar mücadele etmiyor” vurgusu tercih ediliyor; asıl propaganda, New York Times, Washington Post gibi gazetelerle yapılıyordu.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

- Advertisment -