Ana SayfaDış HaberModi’den seçimlere haftalar kala muhalafete darbe: Delhi’nin muhalif eyalet başbakanı ‘alkol yolsuzluğu’ndan...

Modi’den seçimlere haftalar kala muhalafete darbe: Delhi’nin muhalif eyalet başbakanı ‘alkol yolsuzluğu’ndan tutuklandı

Genel seçimlere doğru giden Hindistan’da Başbakan Modi’nin muhalefete “yolsuzluk” operasyonu geldi. Muhalif ve popüler Delhi başbakanı Arvind Kejriwal, şehrin alkol satışına ilişkin yasalarına aykırı hareket etmekten dolayı perşembe günü tutuklandı. Ana muhalefetteki Kongre Partisi lideri Rahul Gandhi’den sert tepki geldi: "Korkak bir diktatör, ölü bir demokrasi istiyor"

Aam Aadmi Partisi’nin (AAP) lideri Arvind Kejriwal, perşembe günü şehrin alkolsatışına ilişkin politikalarıyla ilgili yolsuzluk iddialarıyla bağlantılı olarak tutuklandı. Kejriwal suçlamaları kesin bir dille reddetti ve tutuklanmasına Yüksek Mahkeme’deitiraz etti. Muhalefet liderleri tutuklanmasının siyasi amaçlı olduğunu iddia etti. Başbakan Narendra Modi’nin iktidardaki Bharatiya Janata Partisi (BJP) iddiayıreddetti ve yalnızca yolsuzluğa karşı hareket ettiğini söyledi.

Kejriwal’in mali suçlar dairesi tarafından tutuklanması, Hindistan’daki genel seçimleresadece haftalar kala muhalefeti zayıflatmaya yönelik bir hamle olarakdeğerlendiriliyor. AAP, BJP’ye meydan okumayı amaçlayan 27 partili INDIA ittifakının bir parçası. Ana muhalefetteki Kongre Partisi’nden, Hindistan’ın ilk ve tekkadın başbakanı Indira Gandhi’nin torunu olan Rahul Gandhi, perşembe akşamı X’teModi’yi kastederek şöyle yazdı: “Korkak bir diktatör, ölü bir demokrasi istiyor”

Samajwadi Parti lideri Akhilesh Yadav, Kejriwal’in tutuklanmasının “yeni bir halkdevrimine yol açacağını” söyledi. X’te “BJP bir daha iktidara gelmeyeceğini biliyor, bu korkudan dolayı seçim zamanında muhalefet liderlerinin itibarını, her ne şekildeolursa olsun zayıflatmak istiyor, tutuklama sadece bu işin mazereti” paylaşımındabulundu.

Arvind Kejriwal, 2013 yılının sonunda Delhi eyalet başbakanı seçilmişti. Seçimdensonra yolsuzluğu önleyecek tasarılar sunmuş, şeffaflığın artacağını taahhüt etmiş; ama 49 gün sonra istifa etmişti. Kejriwal, 14 Şubat 2014 tarihindeki istifasından tam bir yılsonra, 14 Şubat 2015’te tekrar Delhi eyalet başbakanı seçilmişti ve o günden beri bugörevini sürdürüyordu.

- Advertisment -