Ana SayfaDış HaberHamas'ın Tahran temsilcisi: “O binadaydım. Haniye havadan gelen füze ile öldürüldü, New...

Hamas’ın Tahran temsilcisi: “O binadaydım. Haniye havadan gelen füze ile öldürüldü, New York Times hedef saptırıyor”

Haniye öldürüldüğünde aynı binada olan Hamas’ın İran Temsilcisi Halid Kaddumi, İsmail Haniye suikastının detaylarını anlattı. Kaddumi, New York Times ve Aixos’un istihbarat kaynaklarına dayandırdığı odaya önceden konan bomba tezleri için hedef saptırma dedi: “Tam olarak saat 01:37’de binada bir sarsıntı oldu, bulunduğum yerden çıktım ve yoğun duman gördüm. Dördüncü kata çıktık. Şehidin bulunduğu yerde, bulunduğu yerin duvar ve tavanının yıkılarak yıkıldığı tespit edildi. Saldırı sonrası mekanın görünümünden ve şehit lider İsmail Haniye'nin naaşından, -füze veya bomba- havadan atılan bir mermiyle gerçekleştirildiği anlaşılıyordu. Haniye vurulduğunda Kur’an okuyordu”

Hamas’ın İran’daki temsilcisi Halid Kaddumi, Çarşamba sabahı Tahran’da düzenlenen ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye ve koruması Vasim Ebu Şaban’ın öldürülmesine ilişkin yeni ayrıntıları Londra merkezli el-Arabi el-Cedid sitesine açıkladı. Kaddumi suikasttan dakikalar sonra olay yerinde şahit olduklarını anlattı.

Kaddumi, Cuma günü verdiği röportajda, New York Times’ın, suikastın Haniye’nin evine yerleştirilen bir bomba kullanılarak gerçekleştirildiği yönündeki iddialarını yalanlayarak, bu tür haberlerin yanıltıcı olduğunu söyledi.

Kaddumi suikast gününü şöyle anlattı: 

“Heyet, o günün ilerleyen saatlerinde İran parlamentosunda İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katıldı. Törenden sonra heyet, Tahran’daki Milad Kulesi’ndeki “Medeniyet Toprakları” sergisini ziyaret etti ve Haniye, Kubbetu’s-Sahra’nın bir maketi ve ailesini kaybeden Filistinli bir kız hakkındaki temsilden etkilendi. Haniye ayrıca, halk tarafından bilinen ikametgahına dönmeden önce Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan tarafından verilen bir akşam yemeğine katıldı.

Haniye’nin ikametgahı gizli bir yer değildi, birçok kişi tarafından biliniyordu. Haniye resmi bir ziyaretteydi ve faaliyetleri de kamuoyuna açıktı. 

Gece geç saatlerde ikametgahına dönen Haniye, akşam namazını kıldı. Daha sonra oturup cumhurbaşkanının yemin töreni ve güzel atmosferi hakkında konuştuk ve o bana doğrudan bir çok dışişleri bakanının ve bazıları Hamas’ı tanımayan ülke temsilcilerinin kendisiyle selamlaştığını söyledi. Şehit Fuad Şükr suikastını, şehadetin faziletini ve güzel sonunu konuştuk. ‘Bu, Siyonist oluşuma karşı savaşan her mücahit kardeşimiz için mutlu bir sondur’ dedi.

Haniye daha sonra uyumak için odasına gitti. O gece akşam namazını arkasında kıldığım arkadaşım Vesim Ebu Şaban, Haniye’yi odasının dışında koruyordu. Haniye de uyumadan önce Kur’ân okuyordu. Şehit edildiğinde Kur’ân onun elindeydi ve üzerinde temiz kanı vardı.”

Tam olarak saat 01:37’de binada bir sarsıntı oldu, bulunduğum yerden çıktım ve yoğun duman gördüm. Daha sonra Hac Ebu’l-Abd’in (Haniye’nin) şehit olduğunu öğrendik. Binada meydana gelen sarsıntının şiddeti nedeniyle gök gürültüsü ya da deprem olduğunu düşündüm. Pencereyi açtım yağmur ya da gök gürültüsüne rastlamadım. Hava sıcaktı. Dördüncü kata çıktık. Şehidin bulunduğu yerde, bulunduğu yerin duvar ve tavanının yıkılarak yıkıldığı tespit edildi. Saldırı sonrası mekanın görünümünden ve şehit lider İsmail Haniye’nin naaşından, -füze veya bomba- havadan atılan bir mermiyle gerçekleştirildiği anlaşılıyordu.

New York Times’daki anlatılar, İsrail’i doğrudan sorumluluktan kurtarmayı ve suçun sonuçlarını hafifletmeyi amaçlıyor. İsrail bu suikastı ABD onayıyla planladı ve gerçekleştirdi. Suikast İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Washington’a yaptığı son ziyarette planlandı.

- Advertisment -