Ana SayfaHaberlerGündemOktay: Önceliğimiz sivil halkın zarar görmemesi

Oktay: Önceliğimiz sivil halkın zarar görmemesi

 

Barış Pınarı Harekâtı'nın başlamasının ardından dün dolar karşısında yüzde 0.5 değer kaybederek 5,8679'a gerileyen Türk lirası güne sabit başladı.

 

Dolar/TL kuru piyasalarda 5,8671 seviyesinde seyrediyor.

 

Milli Savunma Bakanlığı: Komandolarımız Fırat'ın doğusunda ilerlemeye devam ediyor

 

Milli Savunma Bakanlığı gece yarısı attığı son tweetinde komandoların Fırat'ın doğusunda ilerlemeye devam ettiğini duyurdu.

 

DHA da Hatay'dan Suriye sınırında görevlendirilmek üzere yola çıkan komandoların ve zırhlı araçların yer aldığı askeri konvoyun, Gaziantep'in İslahiye ilçesine ulaştığını bildirdi.

 

Suriye sınırına komanda ve zırhlı araç sevkiyatı sürerken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Barış Pınarı Harekâtı'nın planlandığı şekilde devam ettiğini belirtti.

 

Oktay, "Operasyonda ordumuz teröristlerle mücadelesini başarıyla sürdürürken önceliği sivil halkın zarar görmemesidir." dedi.

 

 

Washington Post: 40 üst düzey IŞİD militanı, Türkiye'nin harekatı öncesi ABD gözetimine alındı

 

Washington Post gazetesi, Türkiye'nin başlattığı Barış Pınarı Harekatı kapsmaında kalan bölgede, Kürt güçlerin kontrolündeki cezaevlerinde tutuklu bulunan yaklaşık 40 üst düzey IŞİD militanının, harekat öncesi bölgeden çıkarılarak ABD gözetimine alındığını duyurdu.

 

ABD'li yetkililer, bu adımın, IŞİD militanlarının Kürt gözetimindeki cezaevlerinden kaçmalarını engellemek için yapıldığını ifade etti.

 

Bu IŞİDliler arasında ABD'li ve Batılı rehinelerin infazından sorumlu tutulan ve Beatles adı verilen hücreden iki militanın da bulunduğu belirtildi. Alexanda Kotey ve El Shafee Elsheikh adlı IŞİD militanlarının Irak'a sevk edildiği öğrenildi.

 

ABD Başkanı Donald Trump da Çarşamba günü yaptığı açıklamada "Bazı en tehlikeli IŞİD savaşçılarını bölgeden çıkarıyoruz" demişti.

 

Arap Birliği Mısır'ın çağrısı üzerine Cumartesi acil toplanıyor

 

Arap Birliği, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'nı başlatması ardından, Mısır'ın çağrısı üzerine Cumartesi günü acil toplantı kararı aldı.

 

Mısır Dışişleri Bakanlığı daha erken satlerde yaptığı açıklamda, Arap Birliği'ni toplantıya çağırdıklarını belirtmişti.

 

Açıklamada "Türkiye'nin Suriye'deki saldırganlığını en sert şekilde kınıyoruz. Bu, kardeş bir Arap devletinin ulusal egemenliğine yapılmış küstahça ve kabul edilemez bir saldırıdır" ifadeleri yer aldı.

 

Sosyal medya paylaşımlarından ötürü 78 kişi hakkında yasal işlem başlatıldı

 

Emniyet Genel Müdürlüğü, Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili sosyal medyada yaptıkları paylaşımlar nedeniyle 78 kişi hakkında yasal işlem başlattı.

 

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, "9 Ekim 2019 tarihi itibari ile başlamış bulunan Barış Pınarı Harekatı üzerinden ülkemiz aleyhinde kara propaganda yaparak halkı kin ve nefrete tahrik eden, güvenlik güçlerimizin itibarını zedelemek maksadıyla kaynaksız ve yalan paylaşımlarda bulunan, terör örgütü propagandası yaptığı görülen 78 şahıs ile ilgili gerekli yasal işlemlere başlanılmıştır" denildi.

 

Diyanet İşleri Başkanı: Tüm camilerde sabah ezanı öncesi Fetih suresi okunacak

 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş Twitter'dan yaptığı açıklamada Barış Pınarı Harekatı boyunca tüm camilerde sabah ezanından önce Fetih suresinin okunacağını duyurdu.

 

Yurt içinde ve dışında özellikle Fırat'ın doğusunda terörle mücadele eden askeri birliklerimizin ve güvenlik güçlerimizin mansur ve muzaffer olması niyazıyla harekat boyunca sabah namazlarından önce bütün camilerimizde Fetih Suresi okunacak ve dua edilecektir#BarışPınarıHarekati

 

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye'ye Suriye'yi işgal etmesi için yeşil ışık yakmadıklarını söyledi.

 

Amerikan PBS televizyonuna konuşan Pompeo, Ankara'nın "meşru güvenlik gerekçeleri" olduğunu ve Başkan Donald Trump'ın askerlerini, zarar görmemeleri için bölgeden çekme kararı aldığını belirtti.

 

Pompeo, IŞİD'in yeniden dirilebileceğine dair dile getirilen endişelere ise itibar etmedi.

 

Mısır ve Irak Cumhurbaşkanları telefonda görüştü: Türkiye'nin harekatına karşı durmak için birlikte çalışma sözü

 

Mısır devlet televizyonu Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih'in Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı ile ilgili olarak telefon görüşmesi yaptığını duyurdu.

 

Görüşmede Sisi ve Salih'in "Türkiye'nin Suriye'deki ilerlemesine karşı koymak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve birlikteliğini korumak için birlikte çalışma ve iletişimde kalmakta" anlaştıkları bildirildi.

 

Milli Savunma Bakanlığı: 181 hedef vuruldu

 

Milli Savunma Bakanlığı Twitter'dan yaptığı açıklamada Barış Pınarı Harekatı kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin havada ve ateş destek vasıtaları ile şu ana kadar 181 hedefi vurduğunu duyurdu.

 

 ABD'de Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerden Türkiye'ye yaptırım tasarısı

 

Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham ve Demokrat senatör Chris Van Hollen, Suriye'nin kuzeydoğusuna başlattığı Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Türkiye'ye bir dizi ekonomik yaptırımı içeren tasarı hazırladı.

 

Tasarı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'deki malvarlığının dondurulması ve vize kısıtlamaları gibi yaptırımlar içeriyor.

 

Tasarıda ayrıca Türkiye ile askeri işlemler de hedef alınıyor. Türk ordusuyla bağlantılı enerji şirketlerini destekleyenlere yönelik yaptırımlar da öngören tasarıda ABD savunma teçhizatlarının Türk ordusuna satışına yasak getirilmesi de yer alıyor.

 

Tasarı Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almasını da yaptırımlar açısından "çok etkili" olarak tanımlıyor.

 

Tasarıyı sunan Cumhuriyetçi senatör Graham, Twitter'dan yaptığı açıklamada tasarıya iki partiden de destek beklediğini yazdı.

 

Fransa Dışişleri Bakanı, harekâtı kınadı: IŞİD'le mücadele koalisyonunun güvenliğini tehlikeye atıyor

 

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'deki harekâtını kınadı. Le Drian, "Harekât, IŞİD'le mücadele koalisyonunun güvenliğini ve insani yardım çabalarını tehlikeye atıyor ve Avrupalılar'ın güvenliği için bir risk" dedi.

 

Trump: Türkiye'nin harekâtı oradaki Kürt nüfusu yok ederse, Türk ekonomisini mahvederim

 

ABD Başkanı Donald Trump, "Ankara'nın Suriye'deki harekâtının oradaki Kürt nüfusu, yok etmesi durumunda Türk ekonomisini yıkacağını" söyledi.

 

ABD Başkanı bir gazetecinin "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kürtleri yok etmesinden kaygı duyup duymadığı" yönündeki sorusuna "Bu olursa onun ekonomisini mahvederim. Bunu daha önce bir kez Pastör Brunson ile yaptım. Umarım makul davranacaktır." yanıtını verdi.

 

Trump ayrıca, Türkiye'nin harekâtının "mümkün olan en insanı şekilde yapılmaması" halinde, Erdoğan'ın kast ederek "Bunu adil olmayan bir şekilde yaparsa, büyük bir ekonomik bedel ödeyecek." diye konuştu.

 

Türkiye olmasaydı, milyonlarca Suriyeli dünyaya yayılacaktı

 

Türkiye'nin uzun süredir PKK ile mücadele ettiğini söyleyen Trump, "PKK, Türkiye'nin düşmanı" ifadelerini kullandı. Trump, eski Başkan Obama'nın "Türkiye'nin ölümcül düşmanı PKK ile anlaşma yaptığını" aktardı.

 

"Erdoğan, Suriyelilerin ülkeleirne dönmesini istediğini söylüyor diyen ABD Başkanı, "Türkler aynı bizim gibi IŞİD'lilerin serbest kalmasını istemiyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

Suriyeli mültecilerin durumuyla ilgili Trump, "Türkiye olmasaydı milyonlarca Suriyeli dünyaya yayılacaktı" sözlerini kullandı.

 

 

- Advertisment -