Yeni Şafak, bugünkü (15 Ağustos) manşetinde daha önce de manşetten yer verdiği “döviz stokçuluğu tehlikesi”ne dikkat çekti.
“Döviz stokçularına kredi verilmezse faiz dolar ve enflasyon düşer” manşeti atan Yeni Şafak, bu defa BDDK’yı hedef aldı.
Gazetenin manşet haberinde şu ifadeler yer aldı:
“Döviz stoklayan 400-500 kişinin elinde 180 milyar dolarlık döviz var. Bankalardaki mevduatın yüzde 70’ine hükmeden stokçular, aldıkları yeni kredilerle dolar almaya devam ediyor.
“Turizm, ihracat ve yabancı yatırımcının yurda getirdiği yüksek miktardaki dövize rağmen, stokçular yüzünden para piyasaları sağlıklı bir dengeye oturmuyor.
“Piyasanın rayına oturtulması için döviz stokçularına ‘dur’ denilmesi lazım. Bu da ancak bankada dövizi olanlara kredi verilmemesiyle sağlanır.
“Aldıkları kredilerle döviz alıp piyasanın dengesini bozan stokçular, Türkiye’yi ithalata açık pazar haline getirmesi için uğraşıyor. Bazı holding şirketleri, bir yandan bankadaki paralarını dolarda tutarken, bir yandan da ithalatın finansmanı için bankalardan kredi kullanıyor.”
“BDDK kararı 250 milyar doları olan stokçuları koruyor”
Yeni Şafak, bu sonuçta sorumlunun 24 Haziran tarihli kararıyla BDDK olduğunu öne sürüyor:
“Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), 24 Haziran 2022 tarihinde yaptığı düzenlemeyle bankalarda 15 milyon liralık döviz varlığı olan veya cirosu ya da aktif büyüklüğünün yüzde 10’undan fazla dövizi olan şirketlere TL cinsinden kredi verilmemesi kararı almıştı. Ancak BDDK’nın bu kararı stokçuları koruyor.
“Döviz olana kredi verilmemeli, bir şirketin kredi talebi incelenirken, gruba ait diğer şirketlerin ve ortakların da döviz varlığına bakılmalı. Kredi alamayan döviz stokçularının, ancak bu yöntemle ellerindeki dövizleri bozdurmak zorunda kalacağı ifade ediliyor.
“TL üzerindeki baskının azalmasıyla hem faizlerin hem de enflasyonun düşeceği dile getiriliyor. Bu adımla yeni yatırım ve yeni istihdamın önü açılır.
“BDDK düzenlemesi, döviz stokçularının istediği şekilde ayarlandı”
“24 Haziran tarihli düzenlemedeki kredi kullandırma şartı ve oranlarının özel banka ve döviz stokçularının istediği şekilde ayarlandığı belirtiliyor.
“Döviz stokçularının BDDK düzenlemesine arkadan dolanmaması için bankaların ‘grup riski’ veya ‘aile riski’ gibi kuralları işletmesi gerektiği ifade ediliyor. Aynı holding veya gruba ait olan şirket ve ortaklardan birinin kredi talebi değerlendirirken, grupta bulunan diğer şirket ve ortakların bankada dövizinin olup olmamasının da sorgulanması ve bu bilginin kredi değerlendirmesinde dikkate alınması gerektiği belirtiliyor.”
Yeni Şafak, 2 ve 3 Ağustos tarihlerinde de “döviz stokçuluğu” suçlamalarını manşete almıştı.