Ana SayfaHaberlerAnalizAltılı Masa, iktidarın başörtüsüne anayasal güvence teklifine karşı takınacağı tutumu tartışıyor

Altılı Masa, iktidarın başörtüsüne anayasal güvence teklifine karşı takınacağı tutumu tartışıyor

Altılı Masa, AK Parti’nin ‘aileyi koruma’ ilaveli başörtüsüne anayasal güvence teklifinin meclise gelmesi durumunda muhalefetin nasıl bir yol izleyeceği konusunda ortak tavır belirlemeye çalışıyor. Kulis bilgilerine göre Altılı Masa’da İyi Parti, Gelecek ve Saadet teklifin referanduma götürülmemesinde hemfikir; teklif 400’den fazla oyla Meclis’te kabul edilmeli. Ancak CHP’den “teklife hayır” sesleri yükselmeye devam ediyor. İyi Parti ve DEVA, teklif metnini görmekte ısrar ediyor.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü özgürlüğüne yasal güvence için kanun teklifi vermesiyle başlayan “başörtüsü polemiği”nin nasıl sonuçlanacağı halen merak konusu.

Başörtüsüne özgürlüğü AK Parti’nin kazandırdığını söyleyen ancak Kılıçdaroğlu’nun girişimi karşısında “Gelin anayasayı değiştirelim. Gerekirse referanduma da götürürüz” çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliği teklifine “aile yapısını sapık akımlardan korumayı amaçlayan” bir düzenleme ekleyeceklerini açıklamıştı. O düzenlemenin anayasa değişikliği teklifine tam olarak nasıl yansıyacağı bilinmese de, ailenin kadın ve erkeğin beraberliğinden oluştuğu, LGBTİ+ bireylerin aile kuramayacağı düşüncesiyle hareket edileceği öngörüleri AK Parti yetkililerince yalanlanmadı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, teklif üzerindeki çalışmaların tamamlandığını, meclise yollayacak duruma geldiklerini söylese de, tekliften tam bir aydır haber yok.

AK Parti’nin teklifi ne zaman meclise getireceği merak konusuyken, meclise gelmesi durumunda Altılı Masa’nın nasıl bir tutum sergileyeceği de siyaset kulislerinde en çok konuşulan konuların başında geliyor.

İktidarın başörtüsüne özgürlüğü seçim öncesi istismar ettiğini düşünen muhalefet partileri, anayasa değişikliği teklifine yaklaşımlarını bugüne kadar ayrı ayrı dile getirdiler. CHP, Erdoğan’a doğrudan “hayır” demeyi tercih ederken, İyi Parti önce teklif metnini görmekten yana tavır almıştı. İktidarın samimi olmadığını söyleyen HDP, “taraf olmayacağız” açıklaması yapmıştı.

“Altılı Masa’da meselenin referanduma gitmeden çözülmesi eğilimi var”

İktidar cephesi anayasa değişikliği teklifinin meclis gündemine geleceğine dönük ısrarını sürdürürken Altılı Masa’yı oluşturan muhalefet partileri liderlerinin de masada bu konuyu görüştükleri ortaya çıktı.

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Karar TV’de katıldığı programda Kılıçdaroğlu’nun iyi niyetli girişimini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “siyasi gol” e çevirmeye çalıştığını anlatırken, “Erdoğan’ın yaptığı, başörtüsünü seçime alet etmektir” dedi.

Anayasa değişikliğinin referanduma gitmesi halinde Altılı Masa’nın ülkede oluşturmaya çalıştığı barış ve uzlaşma ikliminin bozulacağı endişesini diğer liderlerle paylaştığını anlatan Davutoğlu, “Altılı Masa’da da çok açık şekilde ifade ettim. Başörtüsüne anayasal güvence tartışması referanduma gitmeden, meclisten 400’ün üzerinde oy alarak geçmeli ve bitmeli” dedi.

Davutoğlu’na göre Altılı Masa’daki diğer liderler de başörtüsü teklifinin referanduma gitmeden çözülmesi konusunda genel bir eğilim içinde.

“İktidarın samimi olmadığını halk da biliyor”

Teklif ne şekilde gelirse gelsin, ‘milletin hayrına olmayacağını’ düşünen CHP’de “İktidarın samimi olmadığını halk da biliyor. AK Parti, başörtülü vatandaşlarımızdan asla oy alamayacak. Altılı Masa’da liderler genel durumu gözden geçiriyor. Bizim mecliste teklife evet oyu vermemiz zor” sesleri yükseliyor.

“Türkiye’nin referanduma değil, seçim sandığına ihtiyacı var” tavrını koruyan İyi Parti’de halen “Teklif metnini gördükten sonra görüş açıklarız” görüşü hâkim. DEVA Partisi de teklif metnini görmeden görüş açıklamanın doğru olmadığını düşünüyor. İyi Parti’de de, DEVA’da da, parti liderlerinin teklif metnini görmeden Altılı Masa çerçevesinde ortak bir tutum belirlemesinin zor olduğu vurgulanıyor

Cumhurbaşkanının referandum çağrısına CHP gibi ‘hayır’ diyen HDP de, sadece başörtüsü için yapılacak bir düzenlemeyi destekleyeceklerini ancak bunun da iktidara destek olarak algılanmaması gerektiğini parti tabanına anlatmış durumda.

Referandum için 360 oy, İyi Parti kilit

Anayasa değişiklik teklifinin mecliste doğrudan kabulü için 400 ‘evet’ oyu, referanduma götürülmesi için de en az 360 ‘evet’ oyu gerekiyor. AK Parti, MHP ve BBP’nin toplam oy sayısı 334. İyi Parti teklife destek verirse toplam oy sayısı 370’e ulaşıyor ve AK Parti anayasa değişikliği teklifini referanduma götürebiliyor.

Siyaset kulislerinde Erdoğan’ın, başörtüsü teklifi üzerinden İyi Parti’ye dönük mesajlarını önümüzdeki günlerde daha da yoğunlaştırması beklense de, İyi Partililer “Biz sadece milletimizin hayrına işler yaparız. Kimse bizim Erdoğan’la iş tutmayacağımızı bilir” diyor.

- Advertisment -