14 Mayıs seçimine giden yolda CHP ile HDP arasındaki beklenen görüşme TBMM’de yapıldı. Görüşmede HDP’nin Kürt sorununun çözümü için meclisi adres göstermesini doğru karşılayan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Emek ve Özgürlük İttifakı’nın da desteğini almasına kesin gözüyle bakılıyor. Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu’nun adaylığına CHP ve İyi Parti meclis grupları onay verdikten sonra YSK’ya başvuru bu hafta içinde yapılacak. Ankara’da bir yandan YSK’da işleyen seçim takvimi bir yandan da İyi Parti lideri Meral Akşener’in Altılı Masa’daki diğer liderlerle birlikte neden İzmir İktisat Kongresi’ne katılmadığı konuşuluyor.
Erdoğan’ın en büyük rakibi Kılıçdaroğlu
14 Mayıs’ta seçmenler hem cumhurbaşkanlığı hem de parlamento için oy kullanacak. Adaylığı hukuken tartışmalı olsa da, iki dönemdir cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez cumhurbaşkanlığına adaylığını Cumhur İttifakı onayladı. AK Parti, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı adaylığı için adaylık başvurusunu bu hafta içinde Yüksek Seçim Kurulu’na yapacak. Aynı süreç Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu için de işliyor. Kılıçdaroğlu’nun adaylığı CHP ve İyi Parti meclis gruplarının onaylarıyla YSK’ya iletilecek.
Adaylık başvuruları bu hafta tamamlanacak; YSK’nın açıkladığı seçim takvimi bunu gerektiriyor.
YSK tarafından kabul edilen Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde Uygulanacak Seçim Takvimi’ne göre; cumhurbaşkanı adaylığı için siyasi partilerce yapılacak başvurular 19 Mart 2023 Pazar günü başladı. Başvurular 23 Mart 2023 Perşembe günü saat 17.00’ye kadar yapılacak. Bu tarihten sonra hiçbir şekilde yeni aday gösterilemeyecek.
YSK tarafından yapılacak inceleme sonucunda adaylarla ilgili bilgi ve belgelerde eksiklik tespit edilmesi halinde eksikliklerin giderilmesi için 25 Mart 2023 Cumartesi günü saat 17.00’ye kadar süre verilerek adaya/temsilci veya vekiline elden yazılı bildirimde bulunulacak. YSK, geçici aday listesini 28 Mart’ta duyuracak, kesin aday listesini de 31 Mart’ta Resmi Gazete’de yayınlayacak.
HDP’nin de içinde bulunduğu Emek ve Özgürlük İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı açıklamayıp, seçmenlerini Kılıçdaroğlu’na destek konusunda yönlendirmeleri bekleniyor.
Muharrem İnce, Sinan Oğan, Fatih Erbakan ve diğerleri
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ile Zafer Partisi, Adalet Partisi, Türkiye İttifakı Partisi ve Ülkem Partisi’nin oluşturduğu Ata İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ve Yenilik Partisi Genel Başkanı Öztürk Yılmaz da seçmenler tarafından cumhurbaşkanı adayı gösterilmek için YSK’ya başvurularını yapıyor. Bu isimler YSK’ya başvuru sırasında 555 bin 980 lira ücret yatırıyor. Başvuruları kabul edilirse bu isimler 22 Mart Çarşamba gününden itibaren seçmenlerden imza toplamaya başlayacak. 27 Mart akşamına kadar 100 bin imzayı bulanlar cumhurbaşkanı adayı olmaya hak kazanacak.
Akşener İzmir İktisat Kongresi’ne niye katılmadı?
3 Mart’ta Altılı Masa’dan kalktığını duyuran, 6 Mart’ta masaya geri dönen İyi Parti lideri Meral Akşener’in İzmir İktisat Kongresi’ne neden katılmadığı Ankara kulislerinde en çok sorulan soruların başında geliyor. Bu soruyu CHP’ye de İyi Parti’ye de sorduğunuzda aynı yanıtın gelmesi dikkat çekiyor: Çünkü Meral Akşener’in, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’le arası bozuk.
Peki neden? Bu soruya da verilen yanıtlar ortak.
Akşener 3 Mart’ta Altılı Masa’dan kalktığını açıklarken masaya dayatmada bulunulduğunu, masanın “ölümü gösterip, sıtmaya razı edilme” kıskacına alındığını, Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı adaylığı teklifinin hiçe sayıldığını anlatmış, CHP’ye kızgınlığını açıkça dile getirmişti.
Akşener’in bu açıklamalarından hemen sonra, 4 Mart’ta İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle yayınlanan İzmir’in yerel basın organlarından İz Gazete “Siyasi entrikalar tarihe gömülecek. Akşener’i iyi bilirdik” manşetiyle çıktı. Akşener’in danışmanlarından Aytun Çıray manşete tepkisini “Akşener’e iftira edenlerden özür bekliyorum” tweet’iyle gösterdi. Çıray, tepkiler üzerine tweet’ini sildi. İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal da “İz Gazete’yi küçük sanma hatasına düşerlerse boğazlarında kalırız” açıklamasıyla manşetlerini savundu.
Her iki partide Çıray’ın tweet’ini de İz Gazete’nin manşetini de eleştiren çok sayıda parti üyesi var. Şimdi hepsi geçmişin unutulmasını, iki partinin seçimi kazanmaya odaklanmasını istiyor.
Ama Akşener’in masadaki diğer 5 parti liderinin aksine İzmir İktisat Kongresi’ne katılmaması moralleri bozmuş durumda. Şimdi herkes “5 liderin bundan sonra katılacağı etkinlikte Akşener olacak mı olmayacak mı?” diye soruyor.