Moskova Şehir Mahkemesindeki davada, Navalny, “aşırılık yanlısı topluluk oluşturmak, ona katılmak, aşırılık yanlısı faaliyetleri finanse etmek, aşırılık yanlısı topluluğu organize etmek, aşırılık yanlısı faaliyetler için halka açık çağrıda bulunmak, reşit olmayanların yaşamını tehdit eden faaliyetlere katılımını sağlamak” ile suçlandı.
Mahkemenin hakimi, Navalny’a özel rejim uygulanan hapishanede cezasını çekmek üzere 19 yıl hapis cezası verdi. Davanın ikinci sanığı, Navalny’nin YouTube kanalının eski teknik müdürü Daniel Holodnıy ise konumunu kullanarak aşırılık yanlısı faaliyetleri finanse etmek ve aşırılık yanlısı bir topluluğa katılmakla suçlandı. Mahkeme, Holodny’ı 8 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Vladimir Bölgesi’nde Navalny’ın daha önceki suçlardan ötürü cezasını çektiği cezaevinde yapılan duruşma, özel şartlarda gerçekleştirildi.
Rusya Soruşturma Komitesi, Navalny hakkında 20 Ekim 2021’de “aşırılıkçı bir topluluk oluşturduğu ve yönettiği” gerekçesiyle soruşturma başlatıldığını bildirmişti.
AVRUPA BİRLİĞİ VE İNGİLTERE’DEN TEPKİ
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisinden yapılan açıklamada, AB’nin kararı şiddetle kınadığı bildirildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
“AB, ayrıca duruşmaların, ailesi ve gözlemcilere kapalı bir ortamda, Moskova dışında katı rejime sahip bir ceza tesisinde yürütülmesinden derin üzüntü duyuyor. Bu, Rus hukuk sisteminin Navalny’a karşı araçsallaştırılmasının devam ettiğinin açık bir göstergesidir. Aynı zamanda Rus yetkililerin ondan ne kadar korktuğunu da gösteriyor.”
Açıklamada AB, hapishane yetkilileri tarafından Navalny’a karşı “tekrarlanan kötü muamele” hakkındaki derin endişesini ve Rusya’nın siyasi liderliğinin bu durumdan sorumlu olduğunu yineledi. AB, Navalny’ın derhal ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısında bulundu.
İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly de, Rus mahkemesinin, cezaevinde bulunan muhalif Aleksey Navalny’ı aşırılık yanlısı topluluk oluşturmaktan 19 yıl hapis cezasına çarptırmasına tepki gösterdi.
Cleverly, eski adıyla Twitter olan sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada, Navalny’ın 19 yıl hapis cezasına çarptırıldığını belirterek, Navalny’ın istismarının, Rusya’nın, en temel insan haklarını bile hiçe saydığını gösterdiği yorumunda bulundu.
Bakan Cleverly, “Muhalefet susturulamaz. İngiltere, Navalny’ın derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyor.” ifadesini kullandı.
Kremline muhalif Aleksey Navalnıy, zehirlendiği iddiasıyla Berlin’de tedavi gördükten sonra 17 Ocak 2021’de Moskova’ya dönüşünde havaalanında tutuklanmıştı.
Rusya Federal Cezaevi Servisinin talebi üzerine 2 Şubat 2021’de Moskova Şehir Mahkemesinde Navalny aleyhinde açılan dava sonuçlanmış, mahkeme Navalny’ın geçmişte yolsuzluk davası sonucunda verilen 3,5 yıl ertelenmiş hapis cezasını, adli kontrol şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle normal hapis cezasına çevirmişti.
Navalny’ın kurduğu Yolsuzlukla Mücadele Vakfı (FBK) ise mahkeme kararıyla 31 Ağustos 2021’de tasfiye edilmişti.
Aleksey Navalny, geçen yıl ocak ayında Rusya’da terörle ve aşırıcılıkla bağlantılı şahısların bulunduğu listeye dahil edilmişti. (AA)