Şimşek’in açıklamalarından öne çıkan satırlar şöyle:
“Küresel parasal sıkılaşmanın muhtemelen sonuna gelindi. Yakınız”
“Önümüzdeki 5 yıl içerisinde küresel büyümenin yüzde 3 civarında olması bekleniyor Burada tabii ki küresel parasal sıkılaştırmanın etkisi de var, yapısal karşı rüzgarlar da var. Küresel parasal sıkılaştırma etkisini çok net bir şekilde hissettiriyor. Küresel enflasyon düşüyor ancak hala uzun dönem ortalamalarının oldukça üzerinde. Enflasyondaki düşüş tabii ki önemli. Küresel parasal sıkılaşmanın muhtemelen sonuna gelindi. Yakınız. Yani 2024’ün ikinci yarısından itibaren bir gevşeme olasılığı artmıştır. Küresel enflasyonla mücadelede tabii ki finansal koşullardaki sıkılaşma beraber geldi.”
“Türkiye’nin büyüme performansı güçlü seyrediyor”
“Ümit ediyoruz ki 2024’ün ikinci yarısından itibaren küresel finansal koşullarda daha destekleyici bir ortamla karşı karşıya kalırız. Ülkemize baktığımız zaman büyüme performansımız oldukça güçlü seyretmeye devam ediyor. 2003-2022 döneminde ortalama, ülkemiz reel olarak yüzde 5,4 büyüdü. 2023 yılında bütün bu sıkıntılı küresel finansal koşullara rağmen yüzde 4,5 civarında bir büyüme öngörüyoruz. Ancak bir süredir büyümenin temel belirleyicisi iç talep olmuştur. Tabii iç talepteki bu güçlü artış makro finansal istikrarı, cari açık ve enflasyon üzerinden tehdit ediyor. Bu türden sorunlarla ülkemizi karşı karşıya bırakmış durumda.”
“Ekonomimizdeki dengeleme ihtiyacı çok açık”
“Ekonomimizde yeniden dengeleme ihtiyacı çok açıktır. Politika çerçevemizi bu yeniden dengelenme ihtiyacına göre şekillendiriyoruz. Politikalarımızda şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik, uluslararası normlara uyum temel öncelik. Teşebbüs hürriyeti, serbest kambiyo rejimi, dalgalı kur sistemi, dışa açık kurallı ekonomi sistemini benimseyen bir anlayış içinde ilerleyeceğiz. Kısa vadede önceliğimiz makro finansal istikrarın kalıcı şekilde tesis edilmesi ve öngörülebilirliğin artırılması.Para, maliye ve kredi politikamızı bu hedefleri sağlayacak şekilde şekillendiriyoruz. Para politikasında sadeleşme ve sıkılaşma adımları devam edecek.”
“Kredi derecelendirme kuruluşları daha olumlu bir perspektif sunmaya başladı. Ülkemizin risk pirimi 700 baz seviyesinden 400 baz civarına gerilemiştir. Bu ekonomideki bütün aktörlerin daha makul maliyetlerle dışarıdan kaynak bulmasının önünü açmıştır”
“Finansal istikrarı pekiştireceğiz”
“Finansal istikrarı pekiştireceğiz, sermaye piyasalarını derinleştireceğiz, katılım finans, sigortacılığın gelişme için önemli adımlar atacağız. Daha destekleyici dış finansman koşullarıyla sektörün yurt dışı finansman imkanlarını daha güçlü şekilde değerlendirmesini bekliyoruz. Finansal piyasalarda risk yönetimini güçlendireceğiz.”
“Özel bankaların sadece tüketici kredilerine odaklandığı dönem artık geride kalmalıdır”
“Özel bankaların sadece tüketici kredilerine odaklandığı dönem artık geride kalmalı. Bu sürdürülebilir değil. Artık reel sektörü desteklemek esas vazifemizdir. Özel sektör yatırım, istihdam çerçevesinde önceliklendirilecektir.”
“Bankaların reel ekonomiye desteklerinin devamını arzuluyoruz”
“Sürdürülebilir yüksek büyüme için reel sektörün finansmana kesintisiz erişimi olmazsa olmazdır. Bankaların önümüzdeki dönemde daha seçici şekilde cari açığı azaltacak, enflasyonu azaltacak şekilde büyümelerinin devamını arzuluyoruz. Bankaların reel ekonomiye desteklerinin devamını arzuluyoruz, üstümüze düşeni yapacağız.”
“Bazı tedbirlerin tasarımını bankalarla birlikte yapmak istiyoruz”
“Maliye ve para politikası eşgüdüm içinde hedef odaklı olacak, bankaları biz paydaş görüyoruz. Programımızı bankalarla uygulamayı ve bazı tedbirlerin tasarımını bankalarla birlikte yapmayı istiyoruz. Fiyat istikrarı ve sürdürülebilir yüksek büyümeyi hedeflediğimiz bu dönemde bankacılık sektörünün sorumlulukla önemli katkılar sağlayacağına ilişkin şüphemiz bulunmamakta.”