Borsa İstanbul, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunun ardından başladığı rallisine ara düzeltmelerle birlikte devam ediyor. Yeni kabinede Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Mehmet Şimşek’in getirilmesi, Merkez Bankası Başkanlığına Hafize Gaye Erkan’ın atanması ve bu isimlerin ardından Ortodoks ekonomi politikalarına dönüş sinyali borsada ciddi yükselişleri beraberinde getirdi. Borsada yaşanan bu rallinin ardından Borsa İstanbul’daki yatırımcı sayısı da epey yükseldi, Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun 11 Eylül’de açıkladığı son veriye göre halka arzların da etkisiyle yatırımcısı sayısı 7 milyona yükseldi.
Yatırımcı sayısı artarken kâr satışları da artıyor mu?
Yatırımcı sayısının artmasını Merkezi Kayıt Bürosu’nun resmi verilerini beklemeden tahmin etmek de olası bir senaryo.
Kafelerde gençler halka arz katılımında 15 lot ve 500 lira ile parasını nasıl 1000 liraya çıkardıklarını iştahla anlatırlarken, Instagram reels videolarındaki “borsacı dedenin” gerçekten milyonlarca liraya sahip olup olmadığı sorusu kamusal alanda sesli bir şekilde tartışılıyorken borsadaki yatırımcı sayısının tarihi seviyeleri yakaladığını tahmin etmek o kadar da güç değil.
Ebebek mağazaları önünde şirketin halkı arzıyla ilgili çekilen eğlenceli Instagram reels videoları milyonlarca izleniyor, BİM yada Migros hissesi satın alan içerik üreticilerin market raflarındaki ürünleri düzeltirken çektikleri videolar ile ‘ortağı olduğum marketteyim ve genel kontrol yapıyorum’ mesajlı kısa videoları da yine milyonlarca kez izleme ve yorum alıyor.
Bu furya halen devam ederken borsadaki yatırımcı sayısı her geçen gün artıyor. Merkez Kayıt Kuruluşu’nun 11 Eylül’deki son verileri borsadaki yatırımcı sayısının 7 milyon 140 bini geçtiğini ortaya koyuyor.
Borsadaki yeni yatırımcıların yarısının içeriye koydukları para ise 10.000 liranın altında. Bu rakamlar son günlerde gelen yatırımcıların halka arz edilen şirketlerden pay almak adına hesap açtıklarını ortaya koyuyor. Alınan hisselerinin hesaplarda tutulma gün sayısı ise 20 gün ortalamasında. Borsada yatırım hesabı açanların neredeyse yarısı aldığı hisseleri en fazla 20 gün elinde tutuyor. Yeni yatırımcıların ise aldıkları yeni halk arzlarda 5 gün üst üste tavan gördükten sonra satış eğiliminde olacakları olası tahminler arasında…
Borsada kâr realizasyonları yaşanıyor
BİST 100 endeksi 8 Eylül cuma günü haftayı 8333 puan seviyelerinde kapattı. 14 Eylül tarihine geldiğimizde ise BİST 100 endeksi 7880 puan seviyelerine kadar gerileyerek işlem gördü. 11 Eylül pazartesi itibari ile borsada bir kar realizasyonu yaşanıyor ve başta bankacılık endeksi olmak üzere hisselerde bir düşüş eğilimi gözleniyor.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından başlayan ciddi yükselme eğrisi kırılmış ve aşağı yönlü harekete dönmüş durumda. Olası kar realizasyonu ve borsada bir düzeltme olacağı beklenen bir senaryo idi. Fakat dolar bazında halen ucuz olan Borsa İstanbul’un 10.500 seviyelerinde kısa vadede geleceği öngörüsü halen çok yüksek, ara düzeltmelerle birlikte borsanın genel yönü halen daha üst seviyelerde…
En çok konuşulduğu dönemde kâr realizasyonları artıyor mu?
Sosyal medyadaki trendlerin de etkisiyle borsaya ilk kez giriş yapanlar için bu hafta epey zor geçti. Zira yatırımcı sayısı tarihi zirveyi gördükten sonra BİST 100 endeksi 480 puan kadar düştü. Yeni halka arza katıldığı için o günkü hissesinin 30 TL artışının olağanlığının yanında kırmızıya boyanmış bolca eksiler gören yeni yatırımcılar, muhtemelen geçtiğimiz sene olan yükseliş trendi sonrasında borsaya gelen fakat gelir gelmez düzeltme ile karşılaştıktan sonra elindeki hisseleri yüzde 30 zararla satıp kaçan yatırımcıları şuan daha iyi anlıyor olabilirler.
Sokaktaki “halka arza gir yatırdığını 10 günde birebir alıyorsun” trendi ne kadar güçlüyse, “7 milyon kişi girmiş herkesi zengin etmezler akıllı ol” trendi de bir o kadar güçlü. Psikolojik söylem üstünlüğü bu haftaki ara düzeltme ile ikinci tarafa doğru geçiş yapıyor… Fakat SPK’nın her geçen gün bir başka şirketin halka arz başvurusunu onaylaması gelecek günleri daha heyecanlı kılıyor.