Ana SayfaDış HaberAncona'da 'aşk yapalım' krizi

Ancona’da ‘aşk yapalım’ krizi

İtalya’nın Adriyatik Denizi sahilindeki Ancona kenti, “aşk yapalım” (“facciamo l’amore”) yazısının işgali altında. Bu cümleyi “sevişelim” şeklinde çevirmek de mümkün. Uzun zamandan beri duvar yazısı kirliliği yani grafiti kirliliği sorunu yaşayan şehirde, sorun giderek içinden çıkılmaz hale geliyor. Bu kirliliğin en yoğunlaştığı nokta ise kentin tam merkezindeki, limanı ve sahili tepeden gören ünlü “Via XXIX Settembre” Caddesi. Bölgenin önde gelen yayın organlarından “Corriere Adriatico” gazetesi, duvarlara bu tür yazıları yazan kişilerden “writer nemici” (“düşman yazarlar”) şeklinde bahsederek, bu kişilerin şehrin düzen ve estetiğine savaş açtığını savunuyor.

Gazete, Sara diye bir kıza aşık olan birinin şehrin dört yanına mavi boyayla yazdığı “Sara Seni Seviyorum” cümlelerini ise şehrin yozlaşma sürecine damga vuran bir “yozlaşma klasiği” olarak tanımlamış. Grafiticiler, şehrin önde gelen heykellerine de “yazı püskürtmekten” çekinmiyorlar. Püskürttükleri bazı yazıların (örneğin N+S gibi) anlamı  çözümlenemiyor. Hala bu grafiticilerin kimler olduğu tespit edilebilmiş değil. Ancona Belediyesi, temizlik alanındaki en gelişmiş teknolojik imkanlardan yararlanarak, grafitileri temizlemeye çalışıyor. Eğer “vandal yazarlar” olarak da tanımlanan bu grafiticiler bulunursa, onlardan, temizlik için yapılan masrafları karşılamaları da talep edilecek.

Gazetenin haberi özetle şöyle devam ediyor: “Hepimiz, Sara’ya aşık olan kişinin şehrin dört bir yanına püskürttüğü düzinelerce mavi grafitiyi hatırlıyoruz, bu kirliliğin büyük kısmı da aylar geçmesine rağmen orada durmaya devam etti. Anıtsal merdiven inşaat alanının çitlerindeki ana grafitinin büyük harflerle yazılmış ‘Şafakta Sevişelim’ cümlesini düşününce, Passetto deniz manzarasının grafiticilerde bir şiirsel damarı tetiklediği sonucuna varabiliyoruz. Ancak Ancona’daki grafiti örnekleri bununla bitmiyor. Örneğin mahkeme alanındaki duvarlarda yarım düzine siyah siyasi içerikli grafiti görüyoruz; tıpkı Corso Carlo Alberto Caddesi ile Via De Gasperi Caddesi arasında, açıkça Filistin davasını destekleyen ‘Özgür Gazze’ yazısına rastladığımız gibi. Matteotti Caddesi’nde ise Kızıl Tugaylar’ın sembolü olan “b” ve “r” harfleriyle çevrelenmiş beşgeni görebiliyoruz. Piazzale Loreto Meydanı’nda da ‘militan faşistler’ ile sol görüşlü taraftarlar arasında teneke kutularla yapılan savaşa tanık oluyoruz.”

Aslında Ancona’da birkaç ay önce, 26 Ocak 2024’te, bir “facciamo l’amore” hadisesi daha yaşanmış: Bu tarihte, 44 yaşındaki bir erkek polis memuru, 30 yaşındaki bir kadın polis memuruna “facciamo l’amore?” (“sevişelim mi?”) diye sormasından ve kadına yönelik fiziksel taciz girişimlerinden ötürü hem hapis hem de para cezası almış… Mahkemenin cinsel tacize hükmettiği bu olay, 2019 yılında gerçekleşmiş ve 5 yıl süren mahkeme ancak 2024’te sonuçlanabilmiş. Olaydaki absürd bir detay da tacizci erkek polis memurunun kadın polis memuruna “Ben normalde bu hizmet için 100 Euro alıyorum” diye bir cümle kurmuş yani kendini taciz ettiği meslektaşına bir anlamda jigolo gibi sunmayı denemiş olması. Yani adam kadını taciz ederken bunun karşılığında para beklentisi içine de girecek kadar “kafası gidik”miş.

Şehrin her yanını saran “facciamo l’amore” grafitilerinin, iki polis arasında 5 yıl önce gerçekleşen bu taciz olayıyla bir bağlantısının olduğu ise düşünülmüyor. Yani cümlenin aynı oluşu bir rastlantı gibi görünüyor.

Limanının ve sahilinin güzelliğiyle ünlü olan Ancona, bakalım çılgın grafiticilere rağmen güzelliğini korumayı başarabilecek mi?

- Advertisment -