Ana SayfaHaberlerDünyaTarihin en büyük sızıntısı: 10 milyar şifre internette yayınlandı

Tarihin en büyük sızıntısı: 10 milyar şifre internette yayınlandı

Farklı internet sitelerinden ele geçirilen 10 milyar hesabın giriş bilgileri, popüler bir hacker forumunda yayınlandı. Daha önce görülmemiş kadar büyük olan bu veri seti, çevrimiçi ve çevrimdışı hizmetlerden internete bakan kameralara ve endüstriyel donanıma kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

Popüler bir hacker forumunun “ObamaCare”mahlaslı kullanıcısı, tarihin en büyük internet sızıntısına imza attı. Farklı internet sitelerine ait 9,948,575,739 benzersiz şifreyi ele geçiren hacker’ın yayınladığı “RockYou2024” adlı dosyanın boyutu 45 GB.

Bu veri seti, çevrimiçi ve çevrimdışı hizmetlerden internete bakan kameralara ve endüstriyel donanıma kadar geniş bir yelpazeyi içeriyor ve eski ve yeni çok sayıda veriihlalinden elde edilen şifrelerin bir derlemesinin artık internette bulunabileceği anlamına geliyor.

Bilgisayar korsanları için oldukça değerli olan bu veriler, çok sayıda insanın mağduriyetine sebep olabilir.

Nasıl korunulur?

Siber güvenlik uzmanları kullanıcılara güvenliklerini artırmak için güçlü, benzersiz şifreler kullanması gerektiğini ve mümkün olan her yerde MFA’yı (Çok faktörlü kimlik doğrulama) etkinleştirmelerini öneriyor. Ayrıca bu tarz sızıntılarda diğer hesapların da ele geçirilmemesi için her internet sitesinde aynı şifreyi kullanmamak önem taşıyor.

- Advertisment -