Said Nursi’nin 1927 yılında sürgün edildiği Isparta’nın Eğirdir ilçesine bağlı Barla köyünde kaldığı ve her gün yüzlerce kişinin ziyaret ettiği evde bir grubun bozkurt işareti yapması Nurcu cemaatler arasında tartışma yarattı.
1927 yılında sürgün edildiği Isparta’nın Eğirdir ilçesine bağlı Barla köyünde yaşayan Said Nursi’nin kaldığı ev müzeye dönüştürülmüştü.
Said Nursi’nin milliyetçiliğe ve kavmiyetçiliğe karşı kullandığı ifadeleri paylaşan kimi hesaplar Nurculuğa siyaset bulaştırılmaması gerektiğini savundu.
Tartışmalarda Nursi’nin Kürt olduğu ve milliyetçiliğe karşı ümmetçiliği savunduğu hatırlatılıyor ve evinde yapılan bu hareket saygısızlık olarak nitelendiriliyor.
Serbestiyet yazarı Metin Karabaşoğlu da ev müzeyi ziyaret eden bir grubun bozkurt işareti yaptığı görüntülere tepki gösterenler arasında.
Araştırmacı yazar Müfid Yüksel de şu mesajı paylaşarak tepki gösterdi:
“Burada Bozkurt işareti yapan kimselerin Risâle-i Nur Câmiası ile tüm ilişkileri behemehal kesilmeli. Bediüzzaman ve Risâle-i Nur Bozkurtçuluğu emretmiyor. Bu rezalete/dayatmaya son verilmeli. Risâle-i Nur Camiası içerisinde Irkçı-Bozkurtçu yönelim ve tutumlara asla izin/mahal vermeyeceğiz.”
Nurcuların haber sitelerinden olan RisaleHaber olayı şu yorumla haberleştirdi:
“Son yaşanan hadisenin Bediüzzaman Said Nursi ile, Risale-i Nur ile ve Nur cemaatleriyle bir ilgisi yok. Evle ilgilenen yetkililer ilk defa böyle bir olayın yaşandığını bunu da sosyal medya aracılığıyla öğrendiklerini belirtiyor. Yetkililer, ziyaretlerin nasıl olması gerektiğine dair yazılı ve sözlü bilgilendirmelerin yapıldığını buna dikkat edilmesini istediklerini belirtti.”