Ana SayfaANALİZLERANALİZ | “Tek taraflı” ve “eksik şekilde girilen” Ünye Savcısı haberleri: Videonun...

ANALİZ | “Tek taraflı” ve “eksik şekilde girilen” Ünye Savcısı haberleri: Videonun 18 saniyesi şüphe uyandırmayınca…

Ordu Aybastı’da bir savcının, yemek yiyemediği lokantanın sahipleri ve çalışanlarını gözaltına aldırdığını iddia eden haberler, olayın aslının mekan sahipleri ile çalışanlarının savcıya saldırması olduğunun ortaya çıkması üzerine düzeltildi. Ancak haberlerin ilk halindeki videonun 18 saniyelik bölümü bile iddia hakkında şüphe uyandırmaya yetiyordu.

Ordu Ünye Adliyesi’nde görev yapan savcı Mücahid Şamil Koca’nın ailesiyle birlikte gittikleri, Ordu Aybastı’da Güleç Izgara adlı lokantada çıkan tartışmanın ardından işletme sahipleri ile çalışanlarının saldırısına uğradığı olay, medyada ilk önce “Savcı, dolu olduğu için yemek yiyemediği lokantanın sahiplerini ve çalışanlarını gözaltına aldırdı” diye haber oldu.

“Savcı, dolu olduğu için yemek yiyemediği mekânın sahiplerini ve çalışanlarını gözaltına aldırdı”

İlk olarak önceki gün (5 Ağustos) T24’te “Savcı, dolu olduğu için yemek yiyemediği mekânın sahiplerini ve çalışanlarını gözaltına aldırdı” başlığıyla yayımlanan haberde, olay şöyle anlatılıyordu:

“Ordu Ünye Adliyesi’nde görevli Cumhuriyet Savcısı Mücahid Şamil Koca, dün yemek için ailesiyle birlikte Aybastı Perşembe Yaylası’ndaki Güleç Izgara adlı mekâna gitti. İddiaya göre, mekânın dolu olmasının ardından görevliler savcı Koca’ya yarım saat sonra gelmesini söyledi. Mekândan ayrılmasının ardından 45 dakika sonra yeniden dönen savcı Koca, oturacak yer olmaması nedeniyle sinirlendi. Çalışanlar, savcıya, pazar günü olmasından dolayı yoğun olduğunu, bir saat sonra yer olacağını söyledi. Bunun üzerine sinirlenen savcı Koca, çalışanlar ile tartışmaya başladı. Tartışma sırasında savcının, “Ağzınıza s*çacağım”, “Hepinizi süründüreceğim” dediği iddia edildi. Mekânın sahibinin gelmesinin ardından tartışma daha da büyüdü. Savcının mekânın sahibine, “Siz benim kim olduğumu biliyor musunuz?”, “Ben savcıyım, hepinizin burnundan getireceğim” dediği ileri sürüldü. Tartışmanın büyümesinin ardından savcı jandarmayı çağırdı. Jandarmanın gelmesinin ardından savcı tehditlerini sürdürdü. Ardından mekânın sahiplerinin de aralarında olduğu 15 kişiyi gözaltına aldırdı. 12 kişi adliyeye çıkarılmadan serbest bırakılırken, üç kişinin adliyedeki işlemleri sürüyor.”

Haberde, Savcı Koca ile işletme sahibi ve çalışanlarının konuştuğu kamera görüntüsü de yer aldı.

“Savcının yetkisini kişisel amaçları için kullandığı bir hadiseyle karşı karşıyayız”

T24’ün haberi yayımlamasından 40 dakika sonra Halk TV’de yayına bağlanan İsmail Saymaz da, lokanta sahiplerine dayandırdığını belirterek olayla ilgili benzer bir anlatım yaptıktan sonra şunları söyledi:

“Bir kez daha maalesef yine kahramanının hakimler savcılar olduğu, kimi kamu görevlilerinin kanunun kendine verdiği yetkiyi kişisel amaçları için kullandığı bir hadise ile karşı karşıyayız. Normal bir vatandaş olarak yapamayacağı işleri savcılık yetkisi kullanarak bir vatandaşı gözaltına aldırabiliyor, gözaltında tutabiliyor ve azılı bir katil gibi adliyelerde süründürebiliyor. Bunu da savcılık yetkisiyle yapıyor.”

Saymaz’ın canlı yayına yaptığı bu bağlantı, Halk TV’nin sitesinde de “Savcı, dolu olduğu için yemek yiyemediği lokantanın sahiplerini gözaltına aldırdı” başlığıyla haber olarak yayımlandı.

CHP Ordu Milletvekili: “Yılmaz Tunç, bu savcı hakkında gereğini yapacağını umuyorum”

Çok ses getiren haber ve görüntüleri, birçok medya kuruluşu da T24 ve Halk TV’ye atıf yaparak kullandı. Sosyal medyada savcıya tepki gösteren paylaşımlar yapıldı.

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel de X hesabından T24’ün haberini alıntılayarak, savcı Koca’yla ilgili Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a çağrı yapan şu mesajı paylaştı:

“Rahmetli babam bu mekanda 50 yıl yemek yedi. Bir kere bile kimsenin kalbini kırmadı. Geçenlerde bu lokantayı ziyaret ettim, babamı hayır dua ile andılar.

“Hani derler ya, ben sana şu olamazsın, bu olamazsın demedim. Adam olamazsın dedim. O misal.

“Sn Yılmaz Tunç, bu savcı hakkında gereğini yapacağını umuyorum. Bu sorumsuz zatın egosu yüzünden adliyeye gönderilen yurttaşları da derhal bırakın ve esnafın zararını da bu personelinizden tazmin edin.”

Şüphe uyandırması gereken 18 saniye

T24 ve Halk TV’de yayımlanan 1 dakika 24 saniyelik kamera görüntülerinin son 18 saniyelik kısmı, olayın bir devamı olabileceğiyle ilgili şüphe uyandırması gerektiğini gösteriyordu.

Videonun son 18 saniyesine kadar savcının işletme sahibi ve çalışanları ile konuştuğu, son bölümde ise bir işletme çalışanının savcıya karşı agresif el hareketleri yaptığı ve saldırmak için üzerine yürümeye çalıştığı, ancak diğer üç kişi tarafından durdurulmaya çalışıldığı görülüyordu.

Ancak bu 18 saniyelik bölümün, zaten olayla ilgili mevcut anlatımın boşluk ve muğlaklıklarla dolu olmasına rağmen konuyu haberleştiren gazetecilerin dikkatini çekmediği ve lokanta işletmecilerinin verdiği mevcut bilgilerle yapılan haberin doğruluğuyla ilgili bir kuşkuya düşmelerine sebep olmadığı anlaşılıyor.

18 saniyenin sonrasındaki görüntüler ortaya çıktı

Ancak ilerleyen saatlerde, savcı Koca ile ailesinin lokantanın dışına çıkmasının ardından çekilen görüntüler de ortaya çıktı. Yeni çıkan görüntülerde, savcının lokanta sahipleri ve çalışanlarının olduğu kalabalık arasında en az iki kişi tarafından fiziki saldırıya uğradığı görülüyordu.

T24 ile Halk TV, hem yeni görüntüleri hem de savcının olayı anlattığı ifadesini ekleyerek haberleri güncelledi.

Halk TV’nin İsmail Saymaz imzalı yeni haberine, “Savcı, ailesiyle gittiği lokantada saldırıya uğradı; 9.5 aylık bebek yere düştü!” başlığı attı. T24 ise “Ordu Aybastı’da ‘lokantada boş yer ve sipariş’ tartışması; Ünye Cumhuriyet Savcısı darbedildi, çocuğu ve kayınvalidesi yaralandı!” başlığını attı.

“9,5 aylık kızım yere düştü”

Savcı Koca, güncellenen haberlerde de yer verilen ifadesinde olayı şöyle anlattı:

“Henüz masaya oturmadan sipariş vermeden geri dönmeyi de hesap ederek şu an hatırlamadığım işletme çalışanına ‘Sipariş versek kaç dakikada hazır olur?’ diye sordum. O da bana ‘yaklaşık 20 dakikada çıkar’ dedi. Üst kata çıkmak istedik ancak yukarıda temizlik olduğunu söyleyerek görevli bize alt katta bulunan yuvarlak masayı hazırlatabileceğini söyledi. O esnada bizi duyduğunu düşündüğüm, kasada duran ve adını sonradan soruşturma kapsamında öğrendiğim Yücel Güleç isimli şahıs ‘yaklaşık 30 dakika yemeğin hazırlanması sürer’ dedi. Biz de ailemle birlikte işletme çalışanlarının agresif tavırlarından hem üst kata çıkarmamaları hem de süreyle ilgili farklılık belirttikleri için işletmeden çıkmak istedik ve ailemle birlikte kimseye bir şey demeden çıktık.

“Yayla merkezinde bulunan, yaklaşık 30-40 metre uzaklıktaki başka işletmenin önüne geçtik. Oranın ve diğer dükkanların boş olması sebebiyle ayrıca jandarmanın önermesi nedeniyle tekrar aynı yerde yemek yemeye karar verdik. İşletmenin önünde eşim hariç diğer aile fertleri bekledi. Biz eşimle Güleç Izgara isimli işletmeye girdik ve yaklaşık 2 dakika önce önerdikleri yuvarlak masaya oturmak istedik. Bu kez de orada çalışan bir görevli bize sipariş verip vermediğimizi sordu. Ben de şimdi vereceğimizi söyledim. Bunun üzerine çalışan da bana 1 saat beklememiz gerektiğini söyledi. Ben de bunun üzerine ‘neden 1 saat, az önce 20-30 dakika demiştiniz, 3 dakikada ne olduğu’ diye sordum. Garson da bana yeni bir sipariş aldıklarını söyledi. Ben de işletme çalışanlarının tavrının tutarsız ve insanlarla dalga geçer şekilde olduğunu düşündüğüm için ‘buranın bir yetkilisi yok mu, konuşmak istiyorum’ dedim ve kasada duran Yücel Güleç isimli şahsın yanına geçtim. Bu kez kendisine ‘Ben Ünye Cumhuriyet Savcısıyım, kolluktan burayı önerdiler. Sizin yaptığınız ayıp değil mi?’ dedim. Kendisi direkt olarak agresif bir tavır sergileyerek ‘Sen neden şimdi kimliğini söylüyorsun ki? Ben de 28 yıllık bir şeyim’ dedi ama şu an hatırlamıyorum. Sesimizin yükseldiğini duyan diğer işletme çalışanları gelince az önce bana süre söyleyen çalışanları gördüm ve Yücel Güleç isimli şahsa çalışanları göstererek ‘bu 20 dakika, bu 1 saat, sen de 30 dakika dedin, dalga mı geçiyorsunuz’ dedim. O da bana ‘sen niye ikide bir dükkâna girip çıkıyorsun’ dedi. Ben de ‘müşteriyim tabii ki girip çıkarım’ dedim.

“Bunun üzerine şu an hatırlamadığım orada duran bir çalışan agresif tavırlarla el kol hareketi yaparak ‘Sen ne diyorsun’ şeklinde hitaplarda bulundu. Ben ve eşim işletme çalışanlarının tavrından rahatsız olarak işletmenin dışına çıktık. Bu esnada önlüğünden yine işletme çalışanı olduğunu düşündüğüm ve ismini sonradan öğrendiğim Erkan Güleç isimli şahsı gördüm ve ona da yine ‘Bu nasıl rezillik insanlarla siz dalga mı geçiyorsunuz? Hepiniz ayrı saatler söylüyorsunuz’ diye serzenişte bulunurken üzerime yürüdü. Onu orada bulunan çalışanlar ayırdı. Bu esnada yine ismini sonradan öğrendiğim Abdülsamet Arpacı isimli şahıs çok hızlı bir şekilde işletmenin içinden üzerime koştu, ancak yine orada bulunan şahıslar ve çalışanlar onu da tuttular. Ben ona odaklanmışken arkamdan sağ kulağıma bir yumruk yedim, fakat kimin vurduğunu fark etmedim. O esnada orada bir kargaşa çıktı. Bu kargaşada kayınvalidem Selime Kırım ve kucağındaki 9,5 aylık kızım yere düştü. Sonrasında ise yine ismini sonradan öğrendiğim Ercan Güleç isimli şahıs da yine işletme içinden koşarak üzerime yürüdü, ancak onu da tuttular. Daha sonrasında olay yerinden ayrıldık ve Jandarma’ya bilgi verdim. Olaylar sakinleştikten sonra olay esnasında çıkan kargaşa nedeni ile 9,5 aylık kızım başından yaralanmış olduğunu gördüm ve Kayınvalidemin de kalçasında ağrı olduğunu öğrendim.”

Ünye Cumhuriyet Savcısı Mücahid Şamil Koca’nın 9,5 aylık kızı.

“Bilgi alınamadığından ‘tek taraflı’ bir aktarım yapılmıştır”

T24, X hesabından ilk haberle ilgili şu açıklamayı paylaştı:

“Bazı mecralar ile T24’ün aynı zamanda verdiği bu haberin ilk yayınında, olay anını gösteren kamera kaydının T24 ile sadece bir bölümünün paylaşılması ve T24’ün ulaşmak istediği savcılık kaynaklarından bilgi alınamaması nedeniyle ‘tek taraflı’ bir aktarım yapılmıştır. “Savcı, dolu olduğu için yemek yiyemediği mekânın sahiplerini ve çalışanlarını gözaltına aldırdı” başlığıyla verilen ilk haberi düzeltir, özür dileriz.”

Açıklama, güncellenen haberin altına da eklendi.

“Eksik şekilde girmek zorunda kaldık”

İsmail Saymaz da X hesabından ilk haberle ilgili şu mesajı paylaştı:

“Bugün Ünye Savcısı Mücahid Şamil Koca ile ilgili habere ilişkin bir açıklama yapmam gerekir. Görüntüler ilk olarak Ordu yerel sitelerine düştü. Bugün başka gazetecilerle birlikte benim elime ulaştıktan sonra lokanta sahibini aradım. Sonra Ünye Adliyesi’ni arayarak, savcıya not bıraktım, dönmedi. Telefonunu bulup aradım, açmadı. Bu esnada görüntüler başka mecralarda haberleştirildi. Biz savcı beyin dönmeyeceğini düşünerek, haberi eksik şekilde girmek zorunda kaldık. Sonradan kapı önü görüntüleri ve ifadeler bize ulaştı. Derhal ilk haberi kaldırdık, yenisini girdik. Değerli okurlarımızdan, savcı bey ve ailesinden özür dilerim.”

Özür açıklamaları vekili vazgeçirmedi: “Savcı konumunu kullanarak kargaşa yarattı”

Haberleri yapanlar özür dileyen açıklamalar yaparken, CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ise T24 tarafından silinmesi nedeniyle artık açılmayan eski haberin linkinin bulunduğu paylaşımı kaldırmadığı gibi paylaşımının altında kendisine yeni görüntülerin ortaya çıktığını hatırlatan bir kişiye şu cevabı vererek “geri adım atmayacağını” gösterdi:

“Onları gördüm. Hiç kimse fiili bir saldırıyı tasvip etmez, hukuki karşılığı ne ise onu da görür.

“Ancak öncesinde hakaret, tahrik ve mekanın ve müşterinin uzun süre savcı konumunu kullanarak (kendi ifadesinde de var) yarattığı kargaşayı kabul mu edeceğiz. Devlet makamlarını temsil edenler konumlarını kendine değil halka hizmet için kullanacaklar ve egolarına sahip olacaklar.”

Savcı: “Yalan haber yapanlardan şikayetçi olacağım”

Savcı Koca, bugün Sabah’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bana saldıranlara, ‘Savunmasızken vurabiliyorsunuz, hadi şimdi de yapın. Allah’ınız yok mu çocuğa vuruyorsunuz. Herkesin içinde ağzıma s…’ dedim. Onlar yanlış anlayınca ‘Bize küfrediyorsun’ dediler. Böyle bir linç bekliyordum ama bu kadar olacağını beklemiyordum. Şok halindeyim. Yalan haber yapan gazeteci ve yayın kuruluşlarından şikâyetçi olacağım.”

1 tutuklama, 1 adli kontrol

Savcı Koca’ya saldıran işletme sahiplerinden Erkan Güleç, tutuklandı. Lokanta çalışanlarından Abdussamed Arpacı ise adli kontrolle serbest bırakıldı.

- Advertisment -