Ana SayfaRÖPORTAJÖZEL RÖPORTAJ | “Nevzat Bahtiyar kendiliğinden itirafçı olmadı, Çarıklı’da oğlunun evinde...

ÖZEL RÖPORTAJ | “Nevzat Bahtiyar kendiliğinden itirafçı olmadı, Çarıklı’da oğlunun evinde saklanırken yakalandı, köydeki evinde bir hafta arama yapılmadı”

Narin’in cinayetten tutuklanan amcası Salim Güran’ın avukatı Onur Akdağ, Serbestiyet’e konuştu: “Nevzat Bahtiyar, kendisi teslim olup ‘itirafçı’ olmuş değil. Tavşantepe’de evinden değil Çarıklı Mahallesi’nde oğlunun evinde, sofanın altında saklanırken yakalandı.” “Nevzat Bahtiyar’ın verdiği ifadelerden sonraki ilk bir hafta evinde arama yapılmadı.” “Salim ile Nevzat’ın arası Narin’in öldürülmesinden 2 ay önce çalıntı araç meselesi yüzünden bozuldu.” “Nevzat, ifadesini baz kayıtlarına göre değiştirdi.” “Savcılığın DNA’yla ilgili soruları sorma biçimi, elde yeterli bulgu yokken bir ‘eksiğini kapatma’ hamlesine benziyor.” “Benzincide çalıştığını iddia eden Facebook hesapları hayali.”

Diyarbakır’da 8 yaşındaki Narin Güran’ın öldürülmesiyle ilgili soruşturmada, Narin’in 2 Eylül’de tutuklanan amcası Salim Güran kamuoyunda cinayetle ilgili en çok öne çıkan isim.

Salim Güran’ın avukatı Onur Akdağ, müvekkilinin tutukluğuna itiraz için verdiği dilekçesinde, Narin’in cansız bedenini bir çuval içerisinde Eğertutmaz Deresi’ne sakladığını kabul eden tutuklu şüpheli Nevzat Bahtiyar’la ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Dilekçede Nevzat Bahtiyar’la ilgili şu ifadeler yer aldı:

“Biz bu olayda cesedi taşıyan Nevzat’ın asıl fail olduğunu düşünüyoruz. Nevzat’ın ifadesini değiştirmiş olması kasıtlı ve bilinçlidir. Nevzat’ın müvekkili hedef gösteren ifadesini bütün suçunu müvekkil Salim Güran’ın üzerine bırakmaya ve suçtan kurtulmaya çalışması olarak değerlendiriyoruz.”

Av. Onur Akdağ, Nevzat Bahtiyar hakkındaki değerlendirmeleri ve kendi müvekkiliyle ilgili iddialar hakkında Serbestiyet’in sorularını yanıtladı.

Av. Onur Akdağ.

“Nevzat Bahtiyar oğlunun evinde sofanın altında saklanırken yakalandı”

Sunduğunuz tutukluluğa itiraz dilekçesinde, Nevzat Bahtiyar’la ilgili önemli iddialarınız var. “Nevzat’ın itiraflarını duyan müvekkilim kendisi ile yaptığımız özel görüşmelerde Nevzat’ın söz konusu cinayeti işleyebileceğine kanaat getirdiğini belirtmiştir” ifadesine yer verdiniz. Nevzat Bahtiyar hakkındaki değerlendirmeleriniz nedir?

Narin’in en son 15.15’teki son görülmesinden sonra eve giderken Nevzat Bahtiyar’ın yolda ya harçlıkla kandırarak ya da zorla alıkoyduğunu değerlendiriyoruz. Cinsel saldırı saikiyle mi yoksa yakın zamanda maddi bir anlaşmazlık yaşadığı Narin’in babasıyla ilgili bir kinle mi hareket ettiğiyle ilgili henüz netleşmiş bir yorumumuz yok.

Çocukla son teması olan, çocuğun bedenini sakladığını beyan eden yani suç kabul eden de Nevzat Bahtiyar.

Nevzat Bahtiyar’dan medyada “itirafçı” olarak bahsediliyor ancak kendiliğinden gidip teslim olup da itiraflarda bulunmuş değil. Kamuoyunda yanlış bilindiği gibi Tavşantepe Mahallesi’ndeki evinden gözaltına alınmadı. Çarıklı Mahallesi’nde oğlunun evinde, sofanın altında saklanırken yakalandı.

Bu söylediğiniz şu ana kadar kamuoyunda bilinmeyen bir bilgi.

Evet tabii. Aslında jandarma ilk olarak Nevzat Bahtiyar’dan değil onun oğlundan şüpheleniyor. Narin’in cansız bedenini dereye götüren aracı oğlunun kullandığını düşünüyor.

Nevzat Bahtiyar, Tavşantepe’den ayrılıp saklanınca dikkatler ona dönüyor ve Narin’in cansız bedeninin bulunduğu günün gecesinde jandarmalar oğlunun Çarıklı Mahallesi’ndeki evinde arama yaparken sofanın altında saklanırken buluyorlar. Oklar kendisine dönmeye başlayınca Çarıklı’ya geçiyor.

Nevzat Bahtiyar’ın eşi, bir televizyon muhabirine, jandarmaların, Narin’in gözaltına alınmayan amcalarından Barış Güran’la birlikte Tavşantepe’deki evlerine geldiğini ve Nevzat Bahtiyar’ı gözaltına aldığını söylemişti.

O açıklamayı bilmiyorum ama Nevzat Bahtiyar’ın yakalanması anlattığım gibidir. Bunu köydeki birçok insan da biliyor.

“Nevzat’ın dövdüğü eşi ve kızı birçok defa evden kaçtı”

Yine Narin’in gözaltına alınmayan ve cinayetin işlendiği 21 Ağustos günü Tavşantepe dışında olan bir diğer amcası Erhan Güran da bir televizyon canlı yayını sırasında, Nevzat Bahtiyar’ın kızını dövdüğünü ve bu nedenle eşi ile kızının onu en azından bir dönem terk ettiklerini iddia etmişti. Bununla ilgili bir bilginiz var mıydı?

Birçok defa terk etti. Nevzat Bahtiyar, eşini ve kızını dövüyordu. Defalarca evden kaçtılar ama tekrar tekrar bir şekilde dönüyor veya zorla döndürüyor.

Eşine ve kızına şiddet uyguladığı ve onların defalarca evden kaçtıkları köydeki herkesin kesin olarak bildiği bir şey.

Bundan ayrı olarak bir de Nevzat’ın eşinin olaydan 1-2 hafta önce köyden birçok insana “Biz İstanbul’a yerleşeceğiz” dediği söyleniyor. Tabii bu söylenti, köyde konuşulan bir şey. Hatta şu anda Nevzat’ın ailesinin Tavşantepe’den ayrılıp İstanbul’a taşınma hazırlıkları yaptıkları konuşuluyor.

“Suç itirafında bulunduktan sonra bir hafta evinde arama yapılmadı”

Nevzat Bahtiyar, Narin’in cansız bedeninin bulunduğu 8 Eylül’ün gecesinde gözaltına alındı ve suç kabulünde bulunduğu jandarma ifadesini de aynı gece verdi. Nevzat Bahtiyar’ın evinde bir arama yapıldığına dair kamuoyundaki ilk bilgi ise Nevzat Bahtiyar’ın evinde Narin’in cansız bedeninin içinde bulunduğu çuvalla aynı seriden çuvalların bulunduğu haberlerinin yayımlandığı 17 Eylül gününde çıktı. Yani Nevzat Bahtiyar’ın suçunu kabul etmesinin üzerinden bir haftadan fazla zaman geçtikten sonra. Aradaki 1 haftalık süreçte Nevzat Bahtiyar’ın evinde arama yapılmadı mı?

Narin’in cansız bedeni bulunmadan önce henüz Narin’i arama çalışmaları devam ederken henüz jandarmanın elinde evleri arama gibi bir karar bulunmadığı sırada köydeki tüm evlerde yapılan köylülerin, gönüllülerin falan da katıldığı bir arama yapılmış ama tabii o arama bir adli soruşturma incelemesi değil Narin’i arama çalışması kapsamında bir faaliyet.

Maalesef ki Nevzat Bahtiyar’ın verdiği ifadelerden sonraki ilk bir hafta evinde arama yapılmadı. Neye inanırsanız o şekilde hareket ediyorsunuz.

Nevzat Bahtiyar’ın üzerine kim giderse şu anda Güran ailesini aklamaya çalışmakla, Güran ailesinin akıl hocası olmakla suçlanıyor. “30 milyon TL verip işi Nevzat’ın üzerine yıkmaya kalkabilir” diyenler var.

Salim Güran’ın tutuklandığı ilk günlerde, Narin’in babası Arif Güran ile Narin’in annesi Yüksel Güran’ın cezaevinde gidip ziyaret ettikleri iddia edildi. Bu da doğru değildi. Sadece Salim Güran’ın eşi ve çocukları ziyaret edip görüştü.

“Annesi ile çocuklarının ifadeleri alınmadı”

Nevzat Bahtiyar’ın aile bireylerinin ifadelerinin henüz alınmadığı konuşuluyor. Bu doğru mu?

Nevzat Bahtiyar’ın eşinin ifadesinin bir kere alındığını biliyorum. Ama annesinin ve çocuklarının ifadeleri alınmadı.

Salim’in bütün aile üyelerinin ifadeleri iki kere alındı. Bu dosyadaki baş failin hiçbir aile üyesinin ifadeleri bu kadar ayrıntılı alınmadı. Nevzat’ın kardeşlerinin ve diğer yakın akrabalarının da ifadeleri alınmadı. Nevzat’ın ilk başta şüphelenilen oğlunun bile ifadesi alınmadı.

“Salim Güran ile Nevzat Bahtiyar iki aydır konuşmuyordu”

Salim Güran’ın 15 yaşındaki işçisi R.A. ile Kürtçe olarak yaptığı bir telefon görüşmesinin yazılı dökümü ve Türkçe’ye çevirisinin soruşturma dosyasına girdiği ortaya çıkmıştı. Narin’in öldürüldüğü 21 Ağustos günü yapılan konuşma kaydının dosyaya giren Türkçe çevrisinde, R.A.’nın Salim Güran’a “daha ölmemiş” dediği yer almıştı. Ancak en son AA konuyla ilgili geçtiği haberinde yazışmadaki “daha ölmemiş” kısmına yer vermedi. O konuşmayla ilgili bir yorumunuz var mı?

Ben Kürtçe bilmediğim için kendim bir yorum yapamıyorum. Onunla ilgili bilirkişi raporu talep edebiliriz ama zaten her şeyden önce saatler tutmuyor. Saat 18.38’de yapılmış bir konuşma o. Narin’in öldürüldüğü saat aralığının, Narin’in en son okulun kamerasında görüldüğü 15.15 ile Nevzat Bahtiyar’ın aracının Eğertutmaz Deresi’ne geldiği 15.40 arası olduğuna göre bu görüşme Narin’in öldürülmesinden yaklaşık 3 saat sonraya denk geliyor.

Ayrıca Salim Güran, iddia edildiği gibi yeğenini öldürdüyse, cansız bedenini ortadan kaldırmak için yanında geçici olarak çalışan 15 yaşında bir işçi ile onun babasından veya 2 aydır konuşmadığı ve bir akrabalığı olmayan Nevzat’tan yardım istemesi, aleyhine tanıklar yaratması mantıklı mı? Niye arkasında delil bıraksın ki arabasıyla alıp kendi götürür ve kimsenin ruhu duymaz. Zaten o gün köyde de pek kimse yok.

“Narin’in babasına çalıntı araç satmış”

Salim Güran ile Nevzat Bahtiyar, “iki aydır konuşmuyorlardı” dediniz. Hem Nevzat Bahtiyar’ın yakınları hem Narin’in ağabeyi Enes Güran gibi birçok kişi Salim Güran ile Nevzat Bahtiyar’ın diyaloglarının çok yakın olduğunu ifadelerinde veya medyaya yaptıkları açıklamalarda söylemişlerdi.

Narin’in öldürülmesinden iki ay önce Salim Güran ile Nevzat Bahtiyar’ın arasının bozulmasına neden olan olay şöyle başlıyor. Nevzat Bahtiyar, birinden bir araba satın alıp Narin’in babası Arif Güran’a satıyor. Arif Güran, aracın çalıntı olduğunu anlıyor ve bunun üzerine Nevzat’tan parasını geri istiyor. Nevzat da aracı hapiste bulunan birinden satın aldığını söylüyor ve “Ben paramı nasıl kurtaracağım o zaman” diyor.

Bunun üzerine Salim Güran’ın evinde, meseleyi çözmek için hepsi biraraya geliyor. Salim Güran, “Madem benim kapıma gelindi, ben bir öneride bulunayım” diyor. Sıvacılık yapan Nevzat’a, “Benim ve kardeşimin yaptırdığı evin sıvasını sen yap. Bu işin parasını ben senin adına Arif’e vereyim. Git işin bedeli ne tutar ona göre bir rakam ver” diyor.

Nevzat, ertesi gün sıva maliyetini piyasanın 20-30 bin TL üzerinde söyleyince Salim kabul etmiyor. Nevzat da “Ben Arif’in parasını kendim ödeyeceğim” diyor.

Salim de avukatı olarak benimle görüşmesinde, “İki ay önceki o olaydan sonra Nevzat’a kırıldım ve o zamandan sonra ne selam verdim ne arayıp sordum” dedi. Nevzat da Salim’i iki aydır arayıp sormuyor zaten.

“Salim’in ifadesi olağanüstü koşullarda alındı”

Salim Güran, savcılık ifadesinde Nevzat Bahtiyar için “Kendisi benim arkadaşım olur, aramız iyidir” diyor.

Salim Güran’ın ifadelerinde bunlar geçmedi. Salim Güran’ın ifadesi çok olağanüstü koşullarda alındı. Saat 13.00’ten saat 20.00’ye kadar ayakta bekletildi.

Ben de zaten önceki avukatının çekilmesinden sonra, Salim Güran’ın cezaevinden adliyeye götürülerek ikinci savcı ifadesinin alındığı 13 Eylül günü dosyaya dahil oldum ve direkt o ifadesine girdim. Böyle güçlüklerimiz oldu.

Salim Güran, “Nevzat’ın beni o gün araması, bir iz bırakma çabası” diyor.

“Nevzat Bahtiyar ifadesini baz kaydına göre değiştirdi”

Salim Güran’ın tutukluluğuna itiraz dilekçenizde “Savcılık makamının HTS incelemesi bitişik baz kayıtları analizi doğrultusunda 15.21 ile 15.46 arasında Nevzat ile müvekkilin aynı noktada bulunduğu yönündeki peşin değerlendirmeleri hatalıdır. Mahkeme huzurunda uzman bilirkişileri de dinleteceğiz” ifadesi yer alıyor. Dosyaya giren baz kayıtlarını Salim Güran da reddetmişti. Baz kayıtlarıyla ilgili iddianız nedir?

Örneğin, siz Diyarbakır’da Bağlar’da bir yerde bulunurken ben de Diyarbakır’da Ceylanlar’da bir AVM’de oturuyor olayım. Birden fazla baz kaydı olduğu için ben Ceylanlar’da, siz de Bağlar’da sinyal verirsiniz. Birden fazla baz kaydı olursa bu ayrım yapılabilir.

Ancak Tavşantepe’de tek bir baz kaydı, 30 kilometrelik bir alanı kapsıyor. Bu durumda Tavşantepe’nin birbirine zıt iki uç noktasında bulunuyor olsak bile, baz kaydına göre siz ve benim yan yana olduğumuz şeklinde algılanmasına yol açabilir.

Şimdi söylenene göre bitişik baz kaydı konusunda uzmanlaşmış bir polis bu tahkikatta görevlendirildi ve bitişik baz kaydıyla ilgili gerekli çıkarımları yapabilecek. Ama biz bu çıkarımın doğruluk payını, bilimsel olarak gerçekliğini dava sürecinde göreceğiz.

Nevzat’ın, “Salim, cesedi bana teslim etti” dediği ifade ile Salim ile Nevzat’ın baz kayıtlarının uyuşması üzerinden “Demek ki Nevzat doğru söylüyor” diye yoruma varılıyor.

Nevzat zaten ifadesini baz kaydına göre değiştirdi. Ona bu şekilde bilgi verilmiş. Böyle bir uyarlama yapılıyor. İlk etapta söylemiş olsaydı elimiz kolumuz bağlanmış olurdu. Ancak onu sonradan değiştirdi.

Eğer bitişik baz kaydı incelemesi yapılacak ve nokta atışı tespit yapılacaksa Salim’in, Narin’in annesi Yüksel’le, Narin’in ağabeyi Enes’le diğer tutuklularla olan bitişik baz kaydı incelemeleri de yapılsın. O zaman tüm bu senaryolar doğru muymuş, yanlış mıymış ortaya çıksın.

Cinayetin işlendiği 21 Ağustos günü Salim Güran ile Nevzat Bahtiyar arasında kaç kere telefon görüşmesi yapılmış?

Bir veya iki kere. Ama aramaları yapan Salim değil Nevzat. Salim muhtar olduğu için suların kesik olmasıyla ilgili arıyor.

“Savcılığın DNA’yla ilgili sorguda yaptığı ‘eksiğini kapatma’ hamlesine benziyor”

Salim Güran’ın aracında Narin’in DNA’sı tespit edildi. Bununla ilgili Salim Güran’ın reddeden açıklamaları var. Sizin bununla ilgili değerlendirmeniz nasıl?

Savcı, Salim’e bu soruyu sorarken şöyle diyor: “Senin arabanda başka çocukların DNA’sı bulunmamış, sadece Narin’in DNA’sı bulunmuş.”

Ama tutanağa şu şekilde geçirdi: “Narin’in DNA’sı aracınızda bulundu.”

İkisi arasındaki fark şudur. Birincisinde sanki köydeki tüm çocukların DNA örnekleri alınmış da arabada Salim’in kendi çocuklarının bile DNA izi bulunmamış bir tek Narin’in DNA izi bulunmuş. Salim, o gün kızlarıyla birlikte köy dışından geliyor. Kızlarının da başı açık. Örnek alınıp incelenirse onların da DNA’sı çıkar.

Henüz ortada bir adli tıp raporu da yok. Bu şekilde yapılan sorguda da Salim teknolojiyi kabul etmemiş sayılıyor. Aslında sorunun bu şekilde sorulması savcılığın yeterli bulgu elde yokken yaptığı bir “eksiğini kapatma” hamlesine benziyor.

Henüz araçta küçük bir sürüntü bulundu. Medyada adli tıp raporuyla ilgili dolaşan şeyler tamamen iddia.

Tutukluluğa itiraz dilekçemizde de şöyle belirttik bunu:

“Müvekkilin aracında bulunduğu söylenen DNA örneği iddia edildiği gibi kan, kusmuk, idrar, tükürük kalıntısı mıdır değil midir? Bunun mahiyeti tespit edilememiştir. Çok küçük bir sürüntüden ibaret olan DNA kalıntısının Narin’in araca bizzat binmesi ile mi, Narin ile ilintili bir yakının üzerinde o DNA’ları taşıması sureti ile mi oraya geldiği belli değildir. Neden diğer çocukların DNA profilleri aracından çıkmadı da sadece Narin’in DNA profili aracından çıktı’ şeklinde sorulması köyde diğer herkesin DNA örnekleri ve özellikle Salim’in çocuklarının DNA örnekleri alınmış mı sorusunu akla getirmektedir.”

“Facebook hesapları tamamen hayali”

Salim Güran’ın 2 Eylül’de tutuklanmasının ardından, kendisinin Facebook hesabındaki paylaşımlarının altına, Salim Güran’ı suçlayan bazı yorumlar atıldı. Narin’in ortadan kaybolmasından hemen sonra Salim Güran’ın gittiği bir benzin istasyonunda çalıştıklarını söyleyen üç farklı Facebook hesabı, Salim Güran’ın arabasının ön yan koltuğunda “battaniyeye sarılı bir şey” olduğunu yazdı. Medyada bu hesapların yazdıkları epey geniş yer aldı. “Murat Çınar Çatalca”, “Murat Akkaya” ve “Yusuf Mahir Koçyiğit” adlı Facebook hesaplarının gerçek isimli kullanıcılar olup olmadığıyla ilgili bir bilgi var mı? Soruşturmada ifadesi alınan var mı?

O hesaplar tamamen hayali hesaplar ve o isimde kişiler yok. Salim, o gün Narin’in okulun kamerasında son kez görüldüğü 15.15’ten sonra değil saat 14.00’ten önce çocuklarıyla birlikte Tavşantepe’ye dönerken araçla bir benzin istasyonuna gidiyor.

Bu Facebook hesaplarının tespitiyle ilgili sizin bir girişiminiz oldu mu?

Henüz bir başvurumuz olmadı. İlerleyen süreçte düşünebiliriz. Zaten sorgularda da bunlar sorulmadı. Dosyada kesinlikle yer almadı bunlar. Ama maalesef medyada ciddiye alındı.

“Salim’in eşi Melek Güran’ın ‘eşimden şüphelendim’ ifadesi hangi koşullarda alınmış?”

Salim Güran’ın eşi Melek Güran, sorgusunda “Narin’in öldürülmesiyle ilgili şüphelendiğiniz biri var mı” sorusuna “Eşimden şüphelendim” dedi.

O konuya ben girmek istemiyorum. Bu ifade nasıl ve hangi koşullarda alınmış? Karakolda ne olmuş? Bunları Melek Güran’ın kendi avukatı açıklayacaktır. Tabii mahkeme aşamasında hepsini anlatacağız.

Güran ailesinden ya da diğer kişilerden ifade verenlerde, saatleri yanlış hatırlama, karıştırma durumları olmuştur. Ama birçok köyde vakit kavramı “güneş şuradayken, buradayken” diye ifade ediliyor. Köyde yaşayan çok insan saat, dakika kavramlarını kullanmıyor günlük hayatta.

“R.A. yalan söylüyor ya da karıştırıyor olabilir”

Salim Güran’ın Kürtçe konuşma kaydı epey tartışılan 15 yaşındaki işçisi R.A., ifadesinde Salim Güran’ın o gün saat 20.00’ye kadar tarlada yanlarında olduğunu iddia etti. Ama bu Salim Güran’ın ifadesiyle çelişiyor.

Bu durumda ya R.A. yalan söylüyor veya karıştırıyor ya da Salim yanlış hatırlıyor da olabilir. Veya ikisinden biri günleri karıştırıyor da olabilir.

Salim Güran ve aileden bazı kadınlar hakkında çeşitli iddialar ortaya atıldı. Muhatapları ifadelerinde bunu reddetti. Diğer aile bireyleri de medyaya yalanlayan açıklamalar yaptı. Sizin bu konuyla ilgili atacağınız adımlar olacak mı?

Aileden herkesin ayrı birer avukatı olacak. Gerekli açıklamaları onlar yapacaktır.

- Advertisment -