Ana SayfaHaberlerLGS’de rekor sayıda tam puan çıktı, geçmiş yıllarda sonuçlar nasıldı?

LGS’de rekor sayıda tam puan çıktı, geçmiş yıllarda sonuçlar nasıldı?

Bu sene Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında 719 öğrenci tam puan aldı. Buna 565 ve 562 tam puan yapan öğrenci sayısıyla 2019 ve 2023 sınav sonuçları yaklaşmıştı. Rekor tam puan yapan öğrenci sayısı ve sözel sorularının sınavdan bir saat sonra bir WhatsApp grubunda paylaşılması soru işaretlerine yol açtı. Soruların sızdırılmasına “Bu, sınav güvenliğini etkilemedi” diyen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, sınavda şaibe iddialarına “Geri zekalıya anlatır gibi tane tane anlatıyoruz. Ama yetinmiyorlar, hâlâ devam ediyorlar” sözleriyle yanıt verdi.

15 Haziran’da yapılan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın sonuçları 11 Temmuz Cuma günü açıklandı. 719 aday tüm soruları doğru yanıtladı ve 500 tam puan aldı. Rekor sayıda öğrencinin tam puan alması sosyal medyada gündem olurken çeşitli iddiaları da beraberinde getirdi.

Muharrem İnce, iddiaları X hesabına taşıyarak şu paylaşımı yaptı:  ‘MEB’in yaptığı LGS’den pis kokular geliyor. Son 5 yılın en zor sınavı olduğu söylenen sınavdan rekor sayıda, 719 birinci çıkmış. MEB’in derhal açıklama yapmasını bekliyoruz. Bu birinciler hangi illerden ve hangi okullardan?’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş da Meclis’e sunduğu soru önergesiyle konuyu gündeme getirdi.

Bu yıl 963.142 öğrencinin sınava katıldığı, 719 öğrencinin tam puan aldığı duyuruldu

Bu da yaklaşık %0,0747 oranına denk geliyor. Yani her 1.339 öğrenciden 1’i tam puan aldı.

2020 ve 2021’de pandemi koşullarının etkisiyle oranlar düşmüştü: sırasıyla %0.0123 ve %0.0093.

2022 ve 2023’te oran yeniden yükselerek %0.0187 ve %0.0546 oldu.

Geçmiş yıllarda şaşırtan diğer sonuçlar ise 2018 yılında 18, 2021 yılında ise sadece 97 öğrencinin tam puan yapması olmuştu.

Sorular Whatsapp grubunda paylaşıldı

R.E.O isimli şahsın, sözel soru kitapçığını bir WhatsApp grubunda paylaşıp, sayısal soru kitapçığının da elinde olduğunu yazdığı ekran görüntüleri ortaya çıkmıştı.

Yazışmalar kısa sürede sosyal medyada yayıldı. 

Tüm bunlar yaşanırken sınavın da devam ettiği iddia edildi. Cumhuriyet Gazetesi’nden Can Uğur soru kitapçığını sızdıran kişi R.E.O’nun ‘dönerci’olduğunu yazdı.

LGS sorularının sızdırılmasıyla ilgili iddialar Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e soruldu.

TGRT canlı yayın konuğu olan Tekin, sınavın güvenliğini riske edecek bir durumun olmadığını belirtti.

“Saat 11:57’de sosyal medyada paylaşıldı”

Soru kitapçığının sınav sonrası erken paylaşıldığını kabul eden Bakan, “Sınav tamamlandıktan bir saat sonra, saat 11.57’de sosyal medyada paylaşıldı. Ancak bu, sınav güvenliğini etkilemedi. Yine de sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduk” açıklamasını yaptı.

“Geri zekalıya anlatır gibi tane tane anlatıyoruz. Ama yetinmiyorlar, hâlâ devam ediyorlar”

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla MEB Şura Salonu’nda düzenlenen “Zaferin Adı Türkiye Özel Çocuklar Sergisi”ni ziyaret eden Yusuf Tekin, şaibe iddialarına CHP’li belediyeleri hedef göstererek yanıt verdi:

Sonrasında da hem bu konuda herhangi bir ihmali olan varsa onların tespit edilmesi için hem de sınav güvenliği ile ilgili bir sıkıntı varsa bunun tespit edilmesi için müfettişlerimiz anında incelemelerini yaptılar. Anlatıyoruz, bunu söylüyoruz. Çok özür diliyorum. Gerizekalıya anlatır gibi tane tane anlatıyoruz. Ama yetinmiyorlar hâlâ devam ediyorlar.”

- Advertisment -