Eğer Yüksek Seçim Kurulu, geçerli bir veya birkaç nedenle 7 Haziran seçiminin "geçersiz" olduğuna karar vermiş olsaydı, yapılacak seçim "seçimin tekrarı" olurdu.
7 Haziran seçimi bütün hukuki ve siyasi sonuçlarıyla geçerlidir. Seçilen vekiller yemin etmiş görevlerine başlamış, Meclis başkanı seçilmiştir, geriye bir tek hükümet kurulması kalmıştır.
Eğer Meclis'in yapısı çalışabilecek bir hükümet kurulmasına imkan vermezse veya siyasiler mevcut yapı içinden, dört yıl görev yapacak bir hükümet çıkaramazsa, dört yıldan önce yapılacak her genel seçimin adı erken seçimdir.
Siyasiler bu erken seçimin yakın bir zamanda yapılmasına karar verirlerse de adı yine erken seçimdir, dört yılın tamamlanmasına birkaç kala seçime gidilse de adı erken seçimdir.
"Erken seçim" kavramı yönetenlerin başarısızlığını çağrıştırdığı için siyasilerin kullanmaktan pek hoşlanmadıkları bir deyimdir. Bir başarısızlık çağrışımı yaptığı da doğrudur.
Vatandaş "erken seçim" kararını alan hükümetin bu kararla başarısızlığını kabul ettiğini düşünür.
Yakın siyasi tarihimizde ülkeyi erken seçime götürenlerin o erken seçimde başarılı olduğunun örneği yoktur. Bülent Ecevit, MSP ile 1974'te kurduğu koalisyonun ardından, Kıbrıs Savaşının yarattığı rüzgardan faydalanmak üzere erken seçime gitmiş, ama bütün unsurların lehinde görünmesine rağmen tek başına iktidar çoğunluğunu elde edememiştir.
Ak Parti son ana kadar, erken seçim kaçınılmaz hale gelene kadar erken seçim isteyen bir pozisyonda görünmeyecek, her türlü koalisyon ve azınlık hükümeti seçeneklerini deneyecektir.
"Azınlık hükümeti" denildiği zaman da bu sıfatı taşıyabilecek tek siyasi parti Ak Parti'dir. İkisinin milletvekili toplamı Ak Parti'den çok fazla geride olan CHP ile MHP'nin aşırı zayıf bir azınlık hükümeti kurmaları halinde de muhtaç olacakları destek HDP'dir ki, HDP'nin MHP'nin içinde olacağı bir hükümet formülünü güvenoyu vermesi aşırı düşük bir ihtimaldir.
Ak Parti'nin CHP veya MHP ile kuracağı bir koalisyonun başarısız olması ve bozulması halinde, diğer partiyle yapacağı koalisyonun da yürümesinin manevi şartlarının oluşması aşırı zordur.
Şimdi görünen sıralama şöyledir: Önce Ak Parti CHP veya MHP ile bir koalisyon kuracak, bu koalisyon bozulduktan sonra Ak Parti'nin diğer partiyle koalisyonu muhtemelen kurulamayacak ve Ak Parti azınlık hükümeti denemek zorunda kalacaktır.
Ak Parti'nin azınlık hükümetine dışarıdan destek verecek ve bu desteği ne koşulla vereceği ve çekeceği belli olan parti de HDP'dir.